Ulubiony przepis Grzegorza Zawieruchy
Co warto przygotować, gdy mamy ochotę na coś naprawdę pysznego i dodatkowo sprawi, że dzień stanie się lepszy? Grzegorz Zawierucha ma swoją propozycję.
Comfort food to dla mnie przede wszystkim prostota. To danie, które przywołuje na myśl same pozytywne skojarzenia. Jestem wielkim miłośnikiem owoców morza i ryb, i myśląc o daniu, które mogę jeść codziennie, od razu przyszło mi do głowy połączenie klasyczne – fish&chips. Zbyt prosto? Absolutnie nie… Gwarantuję, że panierka do ryby na stałe zagości w waszej kuchni, a sposób w jaki robię zwykłe frytki sprawi, że to proste danie nabierze nowego wymiaru. Smacznego
- zapowiedział Grzegorz.
Do przygotowania tego dania na pewno zachęci was zdjęcie efektów przesłane przez zwycięzcę programu MasterChef . Palce lizać!
Grzegorz Zawierucha
Fish and chips - przepis Grzegorza Zawieruchy
Jak przygotować klasyczne danie z Wielkiej Brytanii? Grzegorz Zawierucha zdradził swój przepis.
Składniki na fish and chips:
- ryba: 2 filety miętusa (może być dorsz lub halibut)
Panierka do ryby:
- 55 g uniwersalnej mąki
- 55 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól do smaku
- czarny pieprz (do smaku)
- 1/3 szklanki ciemnego piwa
- 1/3 szklanki wody gazowanej
Frytki:
- 8 dużych obranych ziemniaków
- 1 litr oleju roślinnego
- 1 litr wody
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na sos czosnkowy:
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól do smaku
- ocet do polania frytek
Sposób przygotowania fish and chips:
- Składniki panierki mieszamy ze sobą w takiej kolejności jak są podane. Odstawiamy do lodówki na około 2h, żeby się dobrze schłodziła.
- Po tym czasie rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy solą i obtaczamy w mące, a następnie w panierce.
- Smażymy na mocno rozgrzanym, głębokim oleju.
Sposób przygotowania frytek do fish and chips:
- Ziemniaki obieramy i kroimy grubo na kształt frytek. Następnie wlewamy na patelnię wodę, dodajemy cukier i gotujemy frytki około 5 minut. Odcedzamy i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem.
- Na tej samej patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego frytki. Smażymy do uzyskania złotego koloru.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą do smaku.
Zobacz także:
Kolorowe dania według Andrzeja Polana. Pomysły na śniadanie i na obiad
Letnie dania z piekarnika. Propozycje Sebastiana Olmy
Zaskakujące przepisy na szparagi. Sprawdź jak w pełni wykorzystać sezon szparagowy
Zobacz wideo: Grzegorza Zawierucha po finale MasterChefa. Poznaj jego przepisy na proste dania
Autor: Anna Mierzejewska