Trele morele z polędwicą bretońską
Składniki:
- 10 dojrzałych moreli
- masło
- miód
- szczypiorek
- czarny pieprz
- pieczywo rustykalne
- sałata masłowa
- zielone kiełki
- koperek
- bazylia
Przygotowanie:
Wszystkie zielone akcenty mieszamy w misce. Skrapiamy sokiem z cytryny i olejem. Morele pozbawiamy pestek. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i po chwili morele. Smażymy na miękko, pod koniec dodajemy ocet jabłkowy, szczypiorek i czarny pieprz. Z chleba przygotowujemy grzanki jak typowe bruschetty , czyli na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu układamy kromki chleba, opiekamy z każdej strony do momentu poczucia zapachu lekko palonej mąki. Na grzankę wykładamy morele wraz z sosem ze smażenia, obok kładziemy zielone i wszystko przykrywamy plastrami polędwicy bretońskiej.
Ziemniaczki z kalafiorem, majonezem i mlekiem koperkowym
Składniki:
- młode ziemniaki (ok. 15 sztuk)
- pęczek cebuli
- kalafior
- seler naciowy
- sól morska
- masło klarowane do smażenia
- 250 g boczku wędzonego
- olej rzepakowy
- jajko
- żółtko
- musztarda
- ocet jabłkowy
- zsiadłe mleko
- kopertek
- olej
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy gąbką, wyszorowane wrzucamy do wrzątku i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki, chwile smażymy, dodajemy kalafiora. Selera naciowego miksujemy z solą morską oraz solą i posypujemy tym warzywa. Dodajemy do nich całe cebule z zielonymi gałązkami. Wstawiamy do pieczenia, temp. 220 stopni, czas około 15-20 minut. Boczek kroimy drobno i przesmażamy na bardzo małej ilości oleju, ważne, aby boczek sam oddał tłuszcz i stał się chrupiący. Odcedzamy chrupiące od płynącego, odstawiamy. Do tłuszczu z wytopienia dodajemy olej rzepakowy w takiej ilości, abyśmy mieli ogólnie 200 ml oleju aromatyzowanego smażonym boczkiem. Jajko, żółtko, musztardę i łyżkę octu jabłkowego miksujemy blenderem, w trakcie dodajemy olej z boczku. Kiedy tylko powstanie nam gesty majonez, do niego dodajemy część przesmażonego boczku. Olej rzepakowy lekko podgrzewamy, dodajemy koper, miksujemy i przecedzamy przez sitko. Mieszamy ze zsiadłym mlekiem, przesypując koperkiem.
Kotlety wiedeńskie z kremem na żółto
Składniki:
- udziec cielęcy
- jajka
- mąka oprószania kotletów
- sól, pieprz
- bułka tarta
- ser tarty (dojrzewający)
- młoda marchew
- młode ziemniaki
- kalafior
- liść laurowy, ziele angielskie
- serek topiony śmietankowy
Przygotowanie:
Mięso rozbijamy tłuczkiem w miarę cienko. Posypujemy pieprzem, solą. Jajka roztrzepujemy i delikatnie doprawiamy. Bułkę mieszamy z serem i szczyptą soli. W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone ziemniaki, marchewkę i kalafiora. Chwilę smażymy, połowę warzyw wyjmujemy, a pozostałe podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Miksujemy, dodajemy serek śmietankowy. Kotlet wiedeński oprószamy mąką, następnie jajko, raz jeszcze mąka, jajko i na koniec bułka tarta. Smażymy na głębokim tłuszczu. Dobrze przygotowany kotlet charakteryzuje się pofałdowaniami jak karpatka.
Zobacz też:
Lekkie, owocowe desery na weekend. Wypróbuj niezawodne przepisy Ani Starmach
Szczaw na obiad i na deser. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
Co na obiad? Andrzej Polan proponuje szybkie i pyszne dania
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Autor: Jola Marat
Źródło: Andrzej Polan