Materiał promocyjny

Kolorowe dania według Andrzeja Polana. Pomysły na śniadanie i na obiad

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Masz ochotę przygotować coś pysznego? Sprawdź przepisy Andrzeja Polana na morele z polędwicą, młode ziemniaki z kalafiorem i kotlety wiedeńskie z kremem na żółto.

Trele morele z polędwicą bretońską

Składniki:

  • 10 dojrzałych moreli
  • masło
  • miód
  • szczypiorek
  • czarny pieprz
  • pieczywo rustykalne
  • sałata masłowa
  • zielone kiełki
  • koperek
  • bazylia

Przygotowanie:

Wszystkie zielone akcenty mieszamy w misce. Skrapiamy sokiem z cytryny i olejem. Morele pozbawiamy pestek. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i po chwili morele. Smażymy na miękko, pod koniec dodajemy ocet jabłkowy, szczypiorek i czarny pieprz. Z chleba przygotowujemy grzanki jak typowe bruschetty , czyli na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu układamy kromki chleba, opiekamy z każdej strony do momentu poczucia zapachu lekko palonej mąki. Na grzankę wykładamy morele wraz z sosem ze smażenia, obok kładziemy zielone i wszystko przykrywamy plastrami polędwicy bretońskiej.

Ziemniaczki z kalafiorem, majonezem i mlekiem koperkowym

Składniki:

  • młode ziemniaki (ok. 15 sztuk)
  • pęczek cebuli
  • kalafior
  • seler naciowy
  • sól morska
  • masło klarowane do smażenia
  • 250 g boczku wędzonego
  • olej rzepakowy
  • jajko
  • żółtko
  • musztarda
  • ocet jabłkowy
  • zsiadłe mleko
  • kopertek
  • olej

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy gąbką, wyszorowane wrzucamy do wrzątku i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki, chwile smażymy, dodajemy kalafiora. Selera naciowego miksujemy z solą morską oraz solą i posypujemy tym warzywa. Dodajemy do nich całe cebule z zielonymi gałązkami. Wstawiamy do pieczenia, temp. 220 stopni, czas około 15-20 minut. Boczek kroimy drobno i przesmażamy na bardzo małej ilości oleju, ważne, aby boczek sam oddał tłuszcz i stał się chrupiący. Odcedzamy chrupiące od płynącego, odstawiamy. Do tłuszczu z wytopienia dodajemy olej rzepakowy w takiej ilości, abyśmy mieli ogólnie 200 ml oleju aromatyzowanego smażonym boczkiem. Jajko, żółtko, musztardę i łyżkę octu jabłkowego miksujemy blenderem, w trakcie dodajemy olej z boczku. Kiedy tylko powstanie nam gesty majonez, do niego dodajemy część przesmażonego boczku. Olej rzepakowy lekko podgrzewamy, dodajemy koper, miksujemy i przecedzamy przez sitko. Mieszamy ze zsiadłym mlekiem, przesypując koperkiem.

Kotlety wiedeńskie z kremem na żółto

Składniki:

  • udziec cielęcy
  • jajka
  • mąka oprószania kotletów
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • ser tarty (dojrzewający)
  • młoda marchew
  • młode ziemniaki
  • kalafior
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • serek topiony śmietankowy

Przygotowanie:

Mięso rozbijamy tłuczkiem w miarę cienko. Posypujemy pieprzem, solą. Jajka roztrzepujemy i delikatnie doprawiamy. Bułkę mieszamy z serem i szczyptą soli. W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone ziemniaki, marchewkę i kalafiora. Chwilę smażymy, połowę warzyw wyjmujemy, a pozostałe podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Miksujemy, dodajemy serek śmietankowy. Kotlet wiedeński oprószamy mąką, następnie jajko, raz jeszcze mąka, jajko i na koniec bułka tarta. Smażymy na głębokim tłuszczu. Dobrze przygotowany kotlet charakteryzuje się pofałdowaniami jak karpatka.

Zobacz też:

Lekkie, owocowe desery na weekend. Wypróbuj niezawodne przepisy Ani Starmach

Szczaw na obiad i na deser. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Co na obiad? Andrzej Polan proponuje szybkie i pyszne dania

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Autor: Jola Marat

Źródło: Andrzej Polan

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości