Przepisy kulinarne

Szczaw na obiad i na deser. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy 

Przepisy kulinarne

Szczaw na obiad i na deser. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy 

Szczaw nadaje się tylko do zupy? Nic podobnego. Poznaj ciekawe przepisy na sałatkę, drugie danie i deser. Szef kuchni Sebastian Olma pokazuje także, jak zrobić szczawiową z młodymi ziemniakami 

Sałata rzymska z dressingiem szczawiowym, fasolką szparagowa i orzechami

Składniki: 

  • 100 g liści świeżego szczawiu
  • 50 g cukru białego
  • 20 g musztardy Dijon
  • 3 żółtka
  • oliwa z oliwek
  • 100 g orzechów laskowych i nerkowców
  • 200 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej
  • 1 duża młoda sałata rzymska
  • 50 g marynowanego imbiru

Przygotowanie: 

Świeży szczaw zmiksować z cukrem, musztardą Dijon, żółtkami i oliwą z oliwek. Doprawić do smaku szczyptą soli. Gotowy dressing przełożyć do lodówki. Orzechy laskowe i nerkowca uprażyć na patelni i posiekać. Fasolkę szparagową żółtą i zieloną ugotować w posolonej wodzie i odcedzić. Gdy będzie zimna przeciąć wzdłuż. Sałatę młodą rzymską pokroić w ćwiartki, umyć pod wodą i osuszyć. Na talerzu ułożyć kawałki sałaty. W misce wymieszać fasolkę szparagową z orzechami, marynowanym imbirem i dressingiem. Następnie przełożyć ją na talerz z sałatą rzymską i dodatkowo polać jeszcze dressingiem.

Sałatka ze szczawiem

Sebastian Olma

Łosoś gotowany na parze z liśćmi szczawiu

Składniki: 

  • 1 l wody
  • 100 g soli spożywczej
  • 25 g tymianku
  • 1 kg polędwicy z łososia

Przygotowanie: 

Zagotować litr wody z 100 g soli i liśćmi tymianku i poczekać aż wystygnie. Włożyć polędwicę z łososia do ostudzonej wody na 15 minut. Następnie wyjąć, opłukać pod bieżącą wodą i zostawić na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru wody.

  • 200 g świeżego szczawiu
  • 100 g płatków migdałowych
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 1 mały pęczek kolendry

Świeży szczaw zmiksować razem z prażonymi migdałami, oliwą z oliwek i kolendrą. Powstałe pesto odłożyć do lodówki.

  • 100 g świeżego szczawiu (tylko duże liście)
  • 1 kg polędwicy z łososia pociętej na kawałki po 200 g
  • 100 g pesto ze szczawiu
  • 250 g ugotowanych młodych ziemniaków
  • 100 g parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Duże liście szczawiu zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, następnie ułożyć na desce tak, aby nachodziły na siebie. Polędwicę z łososia obtoczyć w przygotowanym wcześniej pesto i ułożyć na liściach szczawiu, zwinąć tak, aby liście całkowicie pokryły rybę. Rybę wstawić do gotowania na parze na 15 minut. Zdjąć z pary, podawać z młodymi ziemniaki, płatkami parmezanu i oliwą z oliwek.

Łosoś ze szczawiem i młodymi ziemniakami

Sebastian Olma

Lody waniliowe z pieczoną morelą i szczawiem

Składniki: 

  • 10 moreli
  • 100 g cukru zwykłego
  • 1 duża łyżka płatków chili
  • 50 g klarowanego masła
  • 200 g świeżego szczawiu
  • 50 ml syropu klonowego
  • 1 kg lodów waniliowych

Przygotowanie: 

Morelę umyć pod bieżącą wodą, przeciąć na połówki i wyjąć pestki. Przeciętą połówkę zanurzyć w cukrze i płatkach chili, a następnie usmażyć na klarowanym maśle (tylko przeciętą stronę) aby cukier się lekko karmelizował. Przełożyć morele na blaszkę i wstawić do piekarnika (210 st. 6 minut z funkcją górnej grzałki) tak by się lekko upiekła. Świeży szczaw umyć, wysuszyć i posiekać na cienkie paski. Do głębokiego naczynia nałożyć porcję lodów waniliowych, następnie polać lody syropem klonowym, posypać siekanym szczawiem i ułożyć pieczone morele.

Zupa szczawiowa z młodymi ziemniakami

Składniki: 

  • 3 udka z kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 główka czosnku w całości
  • 5 szt. ziela angielskiego i liści laurowych

Przygotowanie: 

Ugotować wywar z kurczaka dodając do niego włoszczyznę, czosnek, ziele angielski i listki laurowe. Gdy wywar będzie gotowy (około 1,5 h) odcedzić i odstawić.

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 25 ml oleju do smażenia
  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • 2 l wywaru (wcześniej przygotowany)
  • 200 g świeżego szczawiu
  • 1 mały pęczek kopru
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 mała łyżka soli, pieprzu
  • 200 ml gęstego jogurtu

Włoszczyznę zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju na złoty kolor z kminkiem, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalać przygotowanym wcześniej wywarem i gotować około 30 minut na małym ogniu aż warzywa i ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać posiekany szczaw, koper i natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, nalewając porcję zupy, można dodać łyżkę gęstego jogurtu na wierzch i świeże liście szczawiu.

Zupa szczawiowa

Sebastian Olma

Zobacz też:

Co na obiad? Andrzej Polan proponuje szybkie i pyszne dania

Twarogowy zawrót głowy, czyli pyszne dania według pomysłów Grzegorza Zawieruchy 

Kwiat kalafiora w niezwykłym wydaniu. Ciekawe przepisy prezentuje David Gaboriaud

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Źródło: Sebastian Olma |
Co sądzisz o tym artykule?
59
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0