Przepisy kulinarne

Twarogowy zawrót głowy, czyli pyszne dania według pomysłów Grzegorza Zawieruchy 

Przepisy kulinarne

Twarogowy zawrót głowy, czyli pyszne dania według pomysłów Grzegorza Zawieruchy 

Lubisz twaróg, ale masz ochotę na coś ciekawszego niż ten z rzodkiewką czy szczypiorkiem? Poznaj przepisy na pasty i dipy do pieczywa, a także na kotlety twarogowe i ziemniaki pieczone z tuńczykiem. 

Pasta z twarogiem i awokado

Składniki:

  • 1 awokado hass
  • 15 dkg twarogu półtłustego
  • 2 jajka na twardo
  • 3 plasterki wędzonej szynki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekane jajka na twardo i szynkę pokrojoną w drobniutką kostkę. Mieszamy razem a następnie dodajemy resztę składników, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Serwujemy ze świeżą bagietką.

Dip z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 2 szklanki sera białego niskotłuszczowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypior od cebuli dymki
  • ½ papryczki chili zielonej
  • 6 pomidorów suszonych z zalewy
  • garść posiekanej bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 8 czarnych oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • 1 marchew
  • seler naciowy
  • cukinia
  • krakersy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki siekamy i wkładamy do blendera. Miksujemy na drobną pastę. Na koniec wrzucamy drobno pokrojone oliwki i doprawiamy solą i pieprzem.

Warzywa kroimy w słupki i serwujemy z dipem.

Dip do warzyw

Grzegorz Zawierucha

Dip meksykański

Składniki:

  • 400 g niskotłuszczowego twarogu
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 1 puszka czarnej fasoli,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 2 małe pomidory, posiekane
  • 1 jalapeno,
  • 4 zielone cebule,
  • 2 łyżeczki sosu Sriracha (lub innego ostrego sosu)
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Ser i awokado blendujemy na gładką masę. Fasolę i kukurydzę odsączamy i dobrze płuczemy w zimnej wodzie. Resztę składników drobno siekamy. Wszystko ze sobą mieszamy i doprawiamy sosem Sriracha, solą czosnkową i odrobiną soli. 

Serwujemy z Nachos lub słupkami świeżych warzyw.

Kotlety ruskie

Składniki:

  • ½ kg twarogu
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • majeranek
  • sól i pieprz

Panierka

  • jajko
  • bułka tarta

Sos

  • 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany 36%
  • estragon
  • majeranek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy i studzimy, kiedy będą letnie przeciskamy przez praskę, następnie przeciskamy twaróg. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i dobrze obsmażamy. Dodajemy do ziemniaków i twarogu, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Z powstałego farszu formujemy kotleciki, obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na oleju.

Sos:

Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, podsmażamy cebulę i wrzucamy pieczarki. Kiedy się zarumienią doprawiamy majerankiem, estragonem, solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę i pozwalamy, aby się dobrze zagotowała i zredukowała odrobinę. W razie konieczności dodajemy troszkę soli na sam koniec.

Kotlety twarogowe

Grzegorz Zawierucha

Pieczone ziemniaki z tuńczykiem i twarogiem

Składniki:

  • 225 g tuńczyka z zalewy
  • ½ czerwone chili,
  • 1 cebula dymka
  • 8 pomidorów cherry
  • garść posiekanej kolendry
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 150 g twarogu półtłustego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • Rukola

Przygotowanie:

Ziemniaki nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st C. pieczemy ok. 1 godziny. Odkładamy do ostygnięcia. Tuńczyka odsączamy, dodajemy posiekane chili, kolendrę, cebulę oraz pomidorki przekrojone na pół. Doprawiamy solą i pieprzem, czosnkiem granulowanym. Dodajemy 1 łyżkę śmietany i delikatnie mieszamy. Ziemniaki kroimy na połówki, wyciągamy troszkę środka i nadziewamy je powstałą pastą. Polewamy oliwą z oliwek.

Podajemy na liściach rukoli i połówkach pomidorków koktajlowych.

Ziemniaki z twarogiem i tuńczykiem

Grzegorz Zawierucha

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz też:

Kwiat kalafiora w niezwykłym wydaniu. Ciekawe przepisy prezentuje David Gaboriaud

Dania z bobem warte spróbowania. Przepisy Sebastiana Olmy

Wiosenne sałatki w nietypowym wydaniu. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Źródło: Grzegorz Zawierucha |
Co sądzisz o tym artykule?
110
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0