Jak zrobić twaróg z mleka krowiego i owczego? Przepisy i cenne wskazówki

Biały ser
Arx0nt/Getty images
Źródło: Moment RF
Nie wiesz, jak samodzielnie zrobić biały ser? Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, wystarczy zastosować się do kilku wskazówek. Cały proces jest dość czasochłonny, ale domowy twaróg na pewno zachwyci smakiem. Poznaj przepisy na twaróg ze zsiadłego mleka krowiego oraz koziego.

Domowy biały ser smakuje wyśmienicie. Gdy go przygotujesz, nie sięgniesz już więcej po twaróg sprzedawany w sklepach. Zarówno smak, jak i sama konsystencja jest nieporównywalna, a satysfakcji, jaką daje przygotowanie tak smacznego wyrobu w domowych warunkach, nie da się opisać. Ser biały, czyli twaróg, przygotowuje się z łatwo dostępnych składników. Podstawą jest oczywiście dobrej jakości świeże mleko. W zależności od rodzaju twarogu można wykorzystać mleko krowie lub kozie. Warto sięgać po mleko naturalne, charakteryzujące się znacznie większą zawartością tłuszczu niż to, które sprzedaje się w butelkach i kartonach. Naturalne mleko kozie lub krowie bez problemu można dostać na targach, w sklepach z ekologiczną żywnością i w mlekomatach dostępnych w wielu większych miastach Polski. Sprawdź, jak zrobić ser biały w domu krok po kroku.

Jak zrobić domowy twaróg ze zsiadłego mleka krowiego? Przepis krok po kroku

Tradycyjny przepis na domowy ser z mleka krowiego znany jest od pokoleń. Wykorzystuje się w nim naturalne, zsiadłe mleko. Jeśli dostęp do mleka pochodzącego prosto od krowy jest ograniczony, można skorzystać z pasteryzowanego (ale zawartość tłuszczu nie powinna być niższa niż 3,2%). Mleko sterylizowane, znane jako mleko UHT, wymaga wcześniejszego dodania bakterii kwasu mlekowego. Można zrobić to poprzez połączenie go z kilkoma łyżkami kefiru lub jogurtu naturalnego. Bez nich mleko UHT się nie zsiądzie.

Zsiadłe mleko przygotowuje się poprzez powolne podgrzewanie go z temperatury pokojowej do temperatury około 30℃, a następnie odstawienie całości do ciepłego miejsca na 24 lub 48 godzin.

Składniki na biały ser z mleka krowiego (na około 500 g produktu):

  • 2 l zsiadłego mleka,
    • opcjonalnie: sól lub cukier do smaku.

      Przygotowanie:

      • Zsiadłe mleko delikatnie przelej do garnka.
        • Podgrzewaj całość na wolnym ogniu, cały czas mieszając zawartość garnka i kontrolując temperaturę mleka – optymalna wynosi około 38℃.
          • Przez około 30–60 minut gotuj mleko w podanej temperaturze. Dodaj dowolne dodatki.
            • Ściągnij garnek z ognia i poczekaj, aż ostygnie.
              • Przenieś twaróg do ocieknięcia na sitko wyłożone gazą. Smacznego!

                Jak zrobić ser z koziego mleka?

                Ser kozi jest równie prosty w przygotowaniu, co tradycyjny twaróg z mleka krowiego. Wymaga podobnego nakładu pracy, zbliżony jest również sam czas przygotowania białego sera oraz czas potrzebny do zakwaszenia mleka.

                Co najważniejsze, domowy biały ser z koziego mleka świetnie smakuje samodzielnie. Można jednak wzbogacić jego smak poprzez dodanie przypraw, takich jak czosnek niedźwiedzi, aromatyczny pieprz, czy suszone pomidory. Dobrze smakuje także w wersji na słodko, z dodatkiem tradycyjnego cukru lub ksylitolu.

                Ser z mleka koziego ma nieco bardziej wyrazisty smak niż domowy twaróg w tradycyjnej wersji. Jeśli więc jest przygotowywany po raz pierwszy, warto użyć nieco mniejszej ilości zsiadłego mleka. Zaleca się zrobienie około 250 g koziego sera twarogowego – podobnie jak w powyższym przepisie, do jego przygotowania jest potrzebny 1 l mleka (i ewentualne dodatki).

                Jak zrobić domowy twaróg z mleka owczego?

                Domowy ser owczy nie jest zbyt popularny i raczej rzadko przygotowuje się go samodzielnie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować także takiego rodzaju twarogu. Ser owczy to inaczej bundz. W tradycyjnej wersji ma okrągły kształt, a jego górna warstwa tworzy delikatną i chrupiącą skórkę. Sama konsystencja jest dość zwarta i jednocześnie miękka, kremowa. W smaku ser biały z mleka owczego jest dość delikatny, może mieć lekko maślany lub orzechowy posmak.

                Klasyczny twaróg z mleka owczego przygotowywany jest przez pasterzy. We współczesnych procesach produkcyjnych, zwłaszcza na skalę przemysłową, do produkcji sera białego wykorzystuje się mieszankę mleka owiec oraz mleka krów. Takie połączenie jest zalecane także przy robieniu twarogu w domowych warunkach. Do świeżo wydojonego owczego mleka dodaje się podpuszczkę, a następnie rozbija całą masę, formując z niej okrąg, który następnie przekłada się na gazę. Po odcedzeniu serwatki domowy twaróg owczy nadaje się do spożycia. Zazwyczaj cały proces trwa nie dłużej niż dobę.

                Zobacz też:

                Zobacz film: Kanapki z białym serem i figami. Źródło; Dzień dobry TVN

                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości