Sery już nie tylko dla wybitnych smakoszy
Polskie sery, zwłaszcza te rzemieślnicze, w ostatnim czasie zyskują na popularności. Już nie jest to rynek tylko dla wybitnych smakoszy. Oryginalnych serów wyrabianych w domowych serowniach możemy spróbować na tarach zdrowej żywności czy festiwalach.
Te sery mają bogaty smak, piękny wygląd i pyszną chrupką skórkę. Bez kompleksów możemy rywalizować z serami francuskimi lub holenderskimi. Polacy są bezkonkurencyjni jeżeli chodzi o twarogi, a więc sery kwasowe.
Jak widzę ser, to chcę, żeby przyciągnął mój wzrok, a potem, żeby ściągnął moje nozdrza, wtedy wiem, że chcę go zjeść.
-zdradził Gieno Mientkiewicz.
>>> Zobacz też: Ser z unijnym certyfikatem. Skarb Podlasia!
Dlaczego warto jeść nabiał?
Produkty mleczne to źródło cennego białka, witaminy B2, B 12, D. W nabiale znajdują się tez sole mineralne takie jak: fosfor, siarka, magnez, chlor, jod i wapń, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego. Dlatego nabiał szczególnie zaleca się dzieciom oraz osobom w podeszłym wieku po 50. Roku życia. W tym wieku kości są narażone na większą łamliwość. Ciekawostką jest również fakt, że produkty mleczne zawierają stosunkowo niską zawartość tłuszczów. Jest co cenna informacja dla osób dbających o linię. Co więcej, paradoksalnie im dłużej ser dojrzewa, tym jest łatwiej przyswajalny dla naszego organizmu.
>>> Zobacz też: Mleko. Polskie białe złoto. Dlaczego warto jeść nabiał?
Deska serów
Deska serów to jedna z propozycji podania produktu gościom do spróbowania. Na desce serów powinno znaleźć się kilka produktów serowych. Sery pleśniowe najlepiej jest podawać na wykałaczkach, które znacznie ułatwiają jedzenie. Powinny być pokrojone w trójkąty lub nieco podłużne paski (sera pleśniowego nie należy kroić w kostkę!). Ser tego typu można podać z wieloma rodzajami dodatków, do najpopularniejszych należą owoce, takie jak świeże brzoskwinie, winogrona, figi, porzeczki, jeżyny i truskawki. Możesz dodać do nich także konfitury i dżemy z wymienionych wcześniej owoców. Warto je podawać także w towarzystwie pieczywa, które łagodzi ich smak - najlepszym wyborem będą bagietki i krakersy.
Do serów pleśniowych należy też mieć odpowiedni napój - dobrze sprawdzają się w połączeniu z alkoholem, szczególnie winem (w zależności od rodzaju sera może być to wino wytrawne, półwytrawne albo półsłodkie) i piwem (lagerem lub jasnym piwem pszenicznym).
Sery pleśniowe wykorzystuje się często jako dodatki do dań, takich jak: zupa, pizza, zapiekanka… Ilość możliwości jest niemal nieograniczona.
>>> Zobacz też: Rey w krainie kozich serów. Jak wybrać dobry ser?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN