- Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed partią tatara wołowego, w której znaleziono bakterie Escherichia coli (STEC).
- Bakterie wykryto w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Dalsza część tekstu pod wideo:
GIS ostrzega: Tatar wołowy z bakterią E. coli
Inspektorat wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności.
"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Escherichia coli produkujące toksynę Shiga (STEC) w badanych próbkach tatara wołowego" - czytamy w komunikacie.
Jak zaznaczono, spożycie produktu zanieczyszczonego Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g;
- Numer partii: 8525281202;
- Termin przydatności do spożycia: 24/10/2025;
- Producent: SOKOŁÓW Spółka Akcyjna Oddział w Tarnowie ul. Klikowska 101, 33-102 Tarnów WNI 12630215.
Tatar wołowy wycofywany ze sklepów
Producent - Sokołów S.A. - rozpoczął procedurę wycofania kwestionowanej partii produktu, a organy urzędowej kontroli go nadzorują i prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
- Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem - ostrzeżono. - W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu partii wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - dodano.
Zobacz także:
- Pomidory koktajlowe cichym sprawcą epidemii salmonelli? Alarmujące badania
- To ulubiony kierunek polskich turystów. Tutaj szczególnie uważaj na alkohol
- Ten gaz często zażywają dzieci. Rośnie liczba zatruć. Dochodzi do paraliżu mięśni rąk i nóg
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Źródło zdjęcia głównego: MarianVejcik/Getty Images