Przysmak Polaków z groźną bakterią. GIS wydał pilny komunikat: "Nie należy spożywać"

Tatar
Tatar wołowy z groźną bakterią. GIS wydał pilny komunikat
Źródło: MarianVejcik/Getty Images
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał w piątek, 24 października br. ostrzeżenie dotyczące partii tatara wołowego, w którym wykryto bakterie Escherichia coli. Produkt może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. - Rozpoczęto procedurę wycofywania - podkreślono w komunikacie.
Kluczowe fakty:
  • Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed partią tatara wołowego, w której znaleziono bakterie Escherichia coli (STEC).
  • Bakterie wykryto w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Dalsza część tekstu pod wideo:

dr Hanna Stolińska
Bakteria, która sieje spustoszenie w jelitach
Źródło: Dzień Dobry TVN

GIS ostrzega: Tatar wołowy z bakterią E. coli

Inspektorat wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności.

"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Escherichia coli produkujące toksynę Shiga (STEC) w badanych próbkach tatara wołowego" - czytamy w komunikacie.

Jak zaznaczono, spożycie produktu zanieczyszczonego Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g;
  • Numer partii: 8525281202;
  • Termin przydatności do spożycia: 24/10/2025;
  • Producent: SOKOŁÓW Spółka Akcyjna Oddział w Tarnowie ul. Klikowska 101, 33-102 Tarnów WNI 12630215.

Tatar wołowy wycofywany ze sklepów

Producent - Sokołów S.A. - rozpoczął procedurę wycofania kwestionowanej partii produktu, a organy urzędowej kontroli go nadzorują i prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

- Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem - ostrzeżono. - W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu partii wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - dodano.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości