Przepisy kulinarne

W kuchni Dzień dobry TVN: twarożek w roli głównej

W kuchni Dzień dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy na bazie białego sera. Co powiecie na krem z twarogu i jajek z chrzanem do bajgli oraz ser biały solankowy z dynią, szpinakiem jako farsz do pierogów.

Krem z twarogu i jajek z chrzanem do bajgli

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól, pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki chrzanu śmietankowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i żółtka ucieramy dodając twaróg z musztardą, chrzanem i majonezem lub śmietaną. Białka siekamy w drobną kostkę. Dodajemy do masy twarogowo-żółtkowej, jeszcze koperek, szczypiorek.

  • 4szt buraka gotowanego
  • ocet jabłkowy do smaku
  • miód też do smaku

Buraka którego ugotowaliśmy w łupinie, obieramy, kroimy w plastry. Skrapiamy miodem wymieszanym z octem, solą oraz pieprzem. I przychodzi moment, że krem wstawiamy do lodówki a my zabieramy się do jakże miłego wydarzenia jakim jest przygotowanie bajgli, prawdziwych bajgli!

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 30 g drożdży
  • sól
  • czarnuszka

Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Kiedy ciasto wyrośnie, przerabiamy raz jeszcze i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Roztwór do obwarzania bajgli

  • Woda
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki soli

Wodę zagotowujemy, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie i w takim roztworze obwarzamy z każdej strony bajgle po 1 minucie. Obwarzone przekładamy na blaszkę, posypujemy czarnuszką i wstawiamy do pieczenia, temp. 200 stopni.

Ser biały solankowy z dynią, szpinakiem jako farsz do pierogów

Składniki:

  • 250 g sera solankowego białego
  • 1 szalotka
  • 200 g pieczonej dyni
  • garść szpinaku
  • gałka muszkatołowa, imbir suszony, biały pieprz mielony, sól

Przygotowanie:

Na maśle przesmażamy pokrojoną drobno szalotkę, dodajemy szpinak i zdejmujemy patelnię z ognia, temperatura na patelni zmiękczy szpinak. Dynię upieczoną w kawałku odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy do szpinaku, wkruszamy ser biały i doprawiamy przyprawami. Pamiętajmy, że farsz powinien być intensywny w smaku, w końcu otoczony będzie za moment ciastem.

  • 2 jajka
  • 1 kg mąki
  • 25 ml oleju
  • ciepła woda

Jajka mieszamy razem z olejem, dodajemy wodę zimną mniej więcej szklankę i resztę dolewamy wody gorącej, a ile? A tyle żebyśmy otrzymali 600ml razem. No i teraz łączymy z mąką i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na chwilę aby odpoczęło. Dzięki temu stanie się bardziej plastyczne. Teraz wałek, wałkowanie nakładanie farszu i zlepianie pierogów. Och jak ja tego nie lubię.

  • 100 g sera dojrzewającego tartego
  • 250 ml śmietanki 36%
  • sól i pieprz biały do smaku
  • ziarna dyni, słonecznika
  • łyżka masła

Na maśle przesmażamy ziarna słonecznika i dyni lekko rumieniąc, doprawiamy solą jak lubimy. Śmietankę zagotowujemy, dodajemy ser i pieprz do smaku. Na takim prostym sosie podajemy ugotowane pierogi, posypujemy ziarnami prażonymi.

Twarogowe kółka i kulki z owocami porzeczki

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego niemielonego
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy twaróg zmielony w maszynce, żółtka, cukier, cukier wanilinowy, proszek, sodę i szczyptę soli. Na początku wszystko siekamy nożem a następnie za pomocą własnych dłoni wyrabiamy szybko ciasto. Pamiętajmy, że konsystencja ciasta będzie delikatna. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy mniej więcej na 0.5cm, wykrawamy kółka, w środku mniejsze kółka. Rozgrzewamy olej i na mocno rozgrzanym smażymy nasze wycinanki. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, pozbawiamy w ten sposób nasze ciastka .

  • 300 g porzeczki czarnej mrożonej
  • cukier do smaku

Porzeczkę przesmażamy z cukrem. Na takich owocach podajemy smażone wycinanki wcześniej posypane cukrem pudrem z każdej strony

Zobacz też:

Co sądzisz o tym artykule?
92
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0