Wiadomość
Przepisy kulinarne

Warzywne inspiracje Andrzeja Polana: placki ziemniaczane z groszkiem i pomidory pieczone z cieciorką

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania, w których głównymi składnikami były kukurydza, groszek i cieciorka. Na naszym stole pojawiły się: placki ziemniaczane z groszkiem, smażone drożdżowe z kukurydzą, a także pomidory pieczone z cieciorką.

Placki ziemniaczane, jajko sadzone, groszek i chrzanowe jabłko

Składniki:

  • 4 dużych ziemniaków
  • 2-3 plasterki szynki wędzonej
  • jajko
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • cząber
  • kminek
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz czarny
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki wrzucamy do wody z solą, zagotowujemy i gotujemy kilka minut. Odcedzamy i studzimy. Kiedy ziemniaki nam ostygną, ścieramy je na grubszym oczku. Łączymy starte z jajkiem, pokrojoną w paski szynką, ziołami i przyprawami. Smażymy grubsze placki na maśle klarowanym, pamiętając o zrobieniu w środku zagłębienia. Po usmażeniu z jednej strony przekładamy na drugą. Wybijamy jajko, przykrywamy pokrywką i czekamy aż białko nam w jajku się zetnie.

  • 2 jabłka polskie
  • łyżka miód
  • chrzan korzeń
  • groszek zielony Bonduelle
  • koperek
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Jabłka kroimy w kostkę, przesmażamy na miodzie, dodajemy groszek z koperkiem i przyprawami. Wykładamy taką sałatkę na usmażony placek, na wierzch ścieramy korzeń chrzanu.

>>> Zobacz także:

Smażone drożdżowe, szynka, kukurydza i trochę rydza

Składniki:

  • 2-3 ziemniaki gotowane
  • 500 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • łyżka cukier
  • 60 g masła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

  • puszka kukurydzy Bonduelle
  • kilka rydzów
  • 2-3 grubsze plasterki szynki
  • masło klarowane do smażenia
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • 2-3 łyżki śmietany 18 proc.
  • koperek
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w drobną kostkę wielkością przypominającą ziarna kukurydzy. Na maśle przesmażamy szynkę, dodajemy rydze, kukurydzę, doprawiamy pieprzem i solą. Na koniec natka. Na usmażony placek wykładamy gulasz rozmaitości i łyżkę śmietany gęstej.

Pomidory pieczone, cieciorka, kasza i boczek

Składniki:

  • 10 pomidorów polskich, dojrzałych o równej wielkości
  • 20 plasterków boczku wędzonego surowego
  • 1 szkl. pęczaku gotowanego
  • 2-3 pomidory suszone
  • puszka cieciorki Bonduelle
  • cebula
  • bazylia
  • oregano świeże

Przygotowanie:

Pomidory wydrążamy i wydrążone owijamy plasterkami boczku. Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy wydrążone środki pomidora. Chwile smażymy i dodajemy kaszę pęczak, cieciorkę, pokrojone pomidory suszone. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy jeszcze ser i świeże zioła. Doprawiamy w razie potrzeby pieprzem i solą. Farszem wypełniamy pomidory i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do momentu aż boczek będzie ładnie przyrumieniony.


Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
77
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0