Brownie
Składniki:
- 220 g masła,
- 120 g gorzkiej czekolady,
- 300 g cukru,
- 4 jajka,
- 80 g mąki pszennej,
- 120 g gorzkiej czekolady (posiekanej).
Sposób przygotowania:
Rozpuścić masło z czekoladą. Dodać cukier i wymieszać. W misce roztrzepać jajka i wlać do nich lekko ciepłą masę czekoladową. Wymieszać. Dodać mąkę pszenną i posiekaną czekoladę. Wymieszać. Przelać do foremki i piec ok 20-25 minut. Ciasto z wierzchu powinno być lekko spieczone, a w środku wilgotne i maziste. Odstawić do wystudzenia. Generalnie niczym nie ozdabiamy, bo to ciasto turbo czekoladowe, ale możemy dodatkowo zrobić ciepły sos malinowy. Jeżeli taka będzie decyzja, potrzebujemy tylko mrożonych malin, cukru i soku z cytryny.
Gorąca czekolada
Składniki na mleczną lub białą gorącą czekoladę:
- 160 g czekolady białej lub mlecznej,
- 50 g śmietanki 36%,
- 50 g mleka.
Składniki na gorzką gorącą czekoladę:
- 100 g czekolady gorzkiej (ok 70%),
- 70 g śmietanki 36%,
- 70 g mleka.
Składniki na pianki marhmallow:
- 300 g cukru,
- 40 g glukozy,
- 100 g wody,
- 100 g białka,
- 16 g żelatyny rozpuszczonej w 80 g wody.
Sposób przygotowania:
Cukier, wodę i glukozę zagotować do około 118 stopni Celsjusza. Wlewać powoli na ubijające się białka i ubijać. Dodać rozpuszczoną żelatynę i ubijać do pożądanej konsystencji. Szprycować za pomocą worka cukierniczego, obsypać obficie cukrem pudrem. Odczekać jakiś czas, aby stężały. Pociąć na mniejsze kawałeczki i dodawać do czekolady.
Wybraną czekoladę rozpuścić ze śmietanką i mlekiem. Podawać na ciepło.
Ciasto świąteczne z żurawiną i orzechami laskowymi w polewie czekoladowej
Składniki na ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- garść posiekanych orzechów laskowych,
- garść żurawiny,
- skórka otarta z jednej pomarańczy,
- ¾ szklanki jogurtu naturalnego,
- ⅓ szklanki oleju,
- ½ szklanki cukru,
- całe jajko.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady,
- 50 g posiekanej mlecznej czekolady,
- 100 g śmietanki 36%.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać razem. Przelać do formy keksowej. Piec ok. 45 minut w temp. 170 stopni.
Rozpuścić czekoladę i połączyć ją z ciepłą śmietanką. Polać wystudzone ciasto. Ozdobić posiekanymi orzechami, kawałkami żurawiny lub domową kandyzowaną skórką pomarańczową.
"Kładzione" ciasteczka mocno czekoladowe
Składniki:
- 420 g gorzkiej czekolady,
- 60 g masła,
- 4 duże jajka,
- 200 g cukru,
- ziarenka wanilii,
- 75 g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- odrobina soli gruboziarnistej.
Sposób przygotowania:
Ubić jajka z cukrem. Dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać. Niewielkie porcje ciasta wykładać na blaszkę z papierem do pieczenia. Piec ok 12-15 minut w temp. 170 stopni.
Ciasteczka bałwanki (do zrobienia szczególnie z dziećmi):
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- 250 g masła,
- 2 płaskie łyżki śmietany 18%.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagnieść szybciutko do jednolitego ciasta. Rozwałkować i wykrawać dwie wielkości okręgów. Sklejać je ze sobą i odkładać na blachę z matą perforowaną. Piec w temperaturze 150 stopni przez ok 15 minut - do lekkiego zezłocenia. Zatemperować białą czekoladę. Niewielką część zabarwić na pomarańczowo (na noski). Przełożyć do rękawa cukierniczego. Ozdabiać ciasteczka. Zamiast czekolady można użyć "bezy", przygotowanej z 70 g białka i 200 g cukru pudru. "Beza" powinna mieć konsystencję lukru i należy wykładać ja na ciastka przed pieczeniem. Po upieczeniu utworzy na nich delikatną, lekko kremową skorupkę. Możemy podzielić ciasto na dwie części i zrobić dwie wersje.
Korzenna czekolada na gorąco na kakao
Składniki:
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- ½ szklanki wody,
- 2 szklanki mleka,
- przyprawy: cynamon, anyż, gożdziki, waniiia,
- 100 g czekolady gorzkiej 72%,
- 100 g czekolady mlecznej 36%.
Sposób przygotowania:
Zagotuj mleko z przyprawami i wanilią. Przykryj folią i odstaw, aby mleko nabrało wyraźnego aromatu przypraw. W drugim rondelku zagotuj kakao z wodą, cały czas mieszając, aby pozbyć się grudek. Połącz oba płyny. Oba rodzaje czekolady posiekaj i zalej ciepłym płynem czekoladowo-kakaowym, najlepiej przez sitko, na którym zostaną przyprawy. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Dla świątecznego efektu czekoladę możesz udekorować bitą śmietaną. Wystarczy, że ubijesz zimną śmietankę 36% z odrobiną cukru.
Zobacz także:
- Gorzka czekolada – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Na co jest dobra?
- Po czym poznać, że czekolada jest dobra? Dietetyczka wskazuje 2 rzeczy
- Dubajska czekolada podbija internet. Z łatwością przygotujesz ją w domu
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sylwia Grodzka–Haba "Pani Foremka"
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News