Przygotuj domowe czekoladowe słodkości na Mikołajki z przepisami od Pani Foremki

Brownie
Brownie
Źródło: Michał Woźniak/East News
Już za chwilę Mikołajki, dzień, w którym często wręczamy bliskim różne słodycze, w tym czekoladowe figurki. A co gdyby tak zamiast kupnych czekolad, sprezentować najbliższym domowe wyroby? Poznajcie przepisy na czekoladowe pyszności od Pani Foremki z kuchni Dzień Dobry TVN.

Brownie

Składniki:

  • 220 g masła,
  • 120 g gorzkiej czekolady,
  • 300 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 120 g gorzkiej czekolady (posiekanej).

Sposób przygotowania:

Rozpuścić masło z czekoladą. Dodać cukier i wymieszać. W misce roztrzepać jajka i wlać do nich lekko ciepłą masę czekoladową. Wymieszać. Dodać mąkę pszenną i posiekaną czekoladę. Wymieszać. Przelać do foremki i piec ok 20-25 minut. Ciasto z wierzchu powinno być lekko spieczone, a w środku wilgotne i maziste. Odstawić do wystudzenia. Generalnie niczym nie ozdabiamy, bo to ciasto turbo czekoladowe, ale możemy dodatkowo zrobić ciepły sos malinowy. Jeżeli taka będzie decyzja, potrzebujemy tylko mrożonych malin, cukru i soku z cytryny.

Gorąca czekolada

Składniki na mleczną lub białą gorącą czekoladę:

  • 160 g czekolady białej lub mlecznej,
  • 50 g śmietanki 36%,
  • 50 g mleka.

Składniki na gorzką gorącą czekoladę:

  • 100 g czekolady gorzkiej (ok 70%),
  • 70 g śmietanki 36%,
  • 70 g mleka.

Składniki na pianki marhmallow:

  • 300 g cukru,
  • 40 g glukozy,
  • 100 g wody,
  • 100 g białka,
  • 16 g żelatyny rozpuszczonej w 80 g wody.

Sposób przygotowania:

Cukier, wodę i glukozę zagotować do około 118 stopni Celsjusza. Wlewać powoli na ubijające się białka i ubijać. Dodać rozpuszczoną żelatynę i ubijać do pożądanej konsystencji. Szprycować za pomocą worka cukierniczego, obsypać obficie cukrem pudrem. Odczekać jakiś czas, aby stężały. Pociąć na mniejsze kawałeczki i dodawać do czekolady.

Wybraną czekoladę rozpuścić ze śmietanką i mlekiem. Podawać na ciepło.

Ciasto świąteczne z żurawiną i orzechami laskowymi w polewie czekoladowej

Składniki na ciasto:

  • 1 ½ szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • garść posiekanych orzechów laskowych,
  • garść żurawiny,
  • skórka otarta z jednej pomarańczy,
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego,
  • ⅓ szklanki oleju,
  • ½ szklanki cukru,
  • całe jajko.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady,
  • 50 g posiekanej mlecznej czekolady,
  • 100 g śmietanki 36%.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać razem. Przelać do formy keksowej. Piec ok. 45 minut w temp. 170 stopni.

Rozpuścić czekoladę i połączyć ją z ciepłą śmietanką. Polać wystudzone ciasto. Ozdobić posiekanymi orzechami, kawałkami żurawiny lub domową kandyzowaną skórką pomarańczową.

"Kładzione" ciasteczka mocno czekoladowe

Składniki:

  • 420 g gorzkiej czekolady,
  • 60 g masła,
  • 4 duże jajka,
  • 200 g cukru,
  • ziarenka wanilii,
  • 75 g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • odrobina soli gruboziarnistej.

Sposób przygotowania:

Ubić jajka z cukrem. Dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać. Niewielkie porcje ciasta wykładać na blaszkę z papierem do pieczenia. Piec ok 12-15 minut w temp. 170 stopni.

Ciasteczka bałwanki (do zrobienia szczególnie z dziećmi):

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 250 g masła,
  • 2 płaskie łyżki śmietany 18%.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zagnieść szybciutko do jednolitego ciasta. Rozwałkować i wykrawać dwie wielkości okręgów. Sklejać je ze sobą i odkładać na blachę z matą perforowaną. Piec w temperaturze 150 stopni przez ok 15 minut - do lekkiego zezłocenia. Zatemperować białą czekoladę. Niewielką część zabarwić na pomarańczowo (na noski). Przełożyć do rękawa cukierniczego. Ozdabiać ciasteczka. Zamiast czekolady można użyć "bezy", przygotowanej z 70 g białka i 200 g cukru pudru. "Beza" powinna mieć konsystencję lukru i należy wykładać ja na ciastka przed pieczeniem. Po upieczeniu utworzy na nich delikatną, lekko kremową skorupkę. Możemy podzielić ciasto na dwie części i zrobić dwie wersje.

Korzenna czekolada na gorąco na kakao

Składniki:

  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • ½ szklanki wody,
  • 2 szklanki mleka,
  • przyprawy: cynamon, anyż, gożdziki, waniiia,
  • 100 g czekolady gorzkiej 72%,
  • 100 g czekolady mlecznej 36%.

Sposób przygotowania:

Zagotuj mleko z przyprawami i wanilią. Przykryj folią i odstaw, aby mleko nabrało wyraźnego aromatu przypraw. W drugim rondelku zagotuj kakao z wodą, cały czas mieszając, aby pozbyć się grudek. Połącz oba płyny. Oba rodzaje czekolady posiekaj i zalej ciepłym płynem czekoladowo-kakaowym, najlepiej przez sitko, na którym zostaną przyprawy. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Dla świątecznego efektu czekoladę możesz udekorować bitą śmietaną. Wystarczy, że ubijesz zimną śmietankę 36% z odrobiną cukru.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości