12 kwietnia przypada jedno z ulubionych świąt wszystkich łasuchów - Dzień Czekolady. Z tej okazji warto spojrzeć na ten popularny przysmak nie tylko przez pryzmat przyjemności, ale i zdrowia. Dietetyczka kliniczna Patrycja Mochocka wyjaśniła, dlaczego czekolada może być wartościowym elementem diety i który jej rodzaj warto wybierać. Jak poznać, że jest dobra? Czy biała czekolada to czekolada?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzień Czekolady 2025 - co decyduje o jakości czekolady?
W sobotę, 12 kwietnia, przypada Dzień Czekolady. Z tej okazji Polska Agencja Prasowa postanowiła zapytać dietetyczkę, jaki rodzaj tego smakołyku jest najlepszy dla naszego zdrowia i jakimi cechami charakteryzuje się dobra jakościowo czekolada.
- Czekoladę możemy sklasyfikować przede wszystkim według zawartości w produkcie miazgi kakaowej, czyli głównego składnika decydującego o jej jakości i właściwościach - wyjaśnia Patrycja Mochocka.
To właśnie zawartość kakao różnicuje czekolady na gorzką, deserową i mleczną.
- Czekolada gorzka zawiera jej od 70 do nawet 99 proc., deserowa - od 50 do 70 proc., a mleczna - poniżej 50 proc. - tłumaczy dietetyczka kliniczna z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. św. Barbary w Sosnowcu. Jak podkreśla, czekolada biała, często traktowana jako pełnoprawny rodzaj czekolady, w rzeczywistości nie zawiera miazgi kakaowej. Składa się głównie z masła kakaowego i cukru, przez co nazywana bywa "cukrową bombą".
Który rodzaj czekolady jest najzdrowszy?
Jak wskazuje specjalistka, to właśnie czekolada gorzka odznacza się największym potencjałem prozdrowotnym. Jest bogata w przeciwutleniacze, działa przeciwzapalnie i wspiera pracę mózgu.
- Jest również bogatym źródłem magnezu, cynku i żelaza. Dodatkowo, związki obecne w kakao wpływają korzystnie na funkcje poznawcze, takie jak pamięć i koncentracja, oraz stymulują wydzielanie serotoniny, znanej jako hormon szczęścia - tłumaczy.
Czekolada dostarcza także energii w postaci węglowodanów, co może wspierać organizm po wysiłku fizycznym lub intelektualnym. Dietetyczka podkreśla jednak znaczenie rozsądnych wyborów. Jej zdaniem warto sięgać po produkty z jak najkrótszym, prostym składem, niską zawartością cukru i bez zbędnych dodatków. Zdecydowanie należy unikać wyrobów czekoladopodobnych, zawierających często mniej niż 25 proc. miazgi kakaowej i wypełnionych tłuszczami roślinnymi oraz sztucznymi aromatami.
Choć czekolada może mieć miejsce w zdrowej diecie, powinna być spożywana z umiarem - jedna tabliczka zawiera od 500 do 600 kcal, a kostka dostarcza około 30-35 kcal.
- Dobra jakościowo czekolada powinna być twarda i łamać się w dłoni - podsumowuje Patrycja Mochocka.
Zobacz także:
- Tego nie wiesz o właściwościach czekolady. "Tych substancji jest ponad 600"
- Dzień Czekolady. Co warto przyrządzić z tej okazji? Oto nasze pyszne propozycje
- Czekolada i jej właściwości. Poznaj 6 powodów, dla których pokochasz ją jeszcze bardziej
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Dmytro Chernykov/GettyImages