Ten owoc to polski "superfood". Już niedługo zagości na naszych stołach

Owoce
Ten owoc to polski "superfood". Już niedługo zagości na naszych stołach
Źródło: olvas/Getty Images

Wiosenne owoce, na które wszyscy tak bardzo czekali, właśnie powracają. Już wkrótce będzie można skosztować ulubionego przysmaku Polaków - truskawki. To nasz lokalny superfood. Poznaj jego prozdrowotne właściwości i sprawdź, kiedy pojawią się pierwsze polskie truskawki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

DD_20240817_Kucharski_rep_REP
Obiad na truskawkowo
Źródło: Dzień Dobry TVN

Truskawki - polski superfood

Termin "superowoce" nie jest naukowym określeniem, ale znalazł ugruntowane miejsce w języku potocznym. Doskonale opisuje on owoce jagodowe, które charakteryzują się wyjątkowo wysoką wartością odżywczą. Są one źródłem antyoksydantów, błonnika, witamin i minerałów. Ponadto, owoce jagodowe mają niski indeks glikemiczny i wiele korzyści dla zdrowia, które są potwierdzone naukowo.

W Polsce mamy szczęście, ponieważ sezon na superowoce jagodowe trwa wyjątkowo długo. Rozpoczyna się już w kwietniu od truskawek, następnie w czerwcu pojawiają się jagody kamczackie, później agrest, borówki, maliny, porzeczki, a w sierpniu aronia, rokitnik, minikiwi i żurawina. Dzięki temu możemy cieszyć się ich zdrowotnymi korzyściami przez 7 miesięcy w roku.

Jakie są właściwości prozdrowotne truskawek?

Stabilizacja poziomu cukru we krwi

Chociaż truskawki są słodkie, to mają niski indeks glikemiczny (IG=40), co oznacza, że nie powodują drastycznych wzrostów cukru we krwi. Zawierają one flawonoidy i antocyjany, które zwiększają wrażliwość na insulinę. Wyniki badań sugerują, że spożywanie truskawek przed posiłkiem bogatym w węglowodany może przyczynić się do stabilizacji poziomu glukozy we krwi, co z kolei może zapobiec uczuciu senności po posiłku.

Inne badanie wykazało, że codzienne spożywanie 100 gramów truskawek skutkuje niższym stężeniem insuliny po posiłku, co oznacza lepszą insulinowrażliwość. Jest to dobra wiadomość dla osób z insulinoodpornością czy cukrzycą - truskawki nie muszą być dla nich produktami zabronionymi. Pamiętajmy jednak, że chodzi tu o truskawki bez dodatków, takich jak bita śmietana czy lody.

Przeciwzapalne truskawki

Truskawki, bogate w polifenole takie jak elagotaniny i kwercetyna, posiadają właściwości przeciwzapalne. Uznawane są za skuteczne w redukowaniu stresu oksydacyjnego oraz stanów zapalnych, które są przyczyną wielu chorób przewlekłych, w tym miażdżycy czy nowotworów. Badania pokazały, że regularne spożywanie truskawek przez osiem tygodni obniża poziom markerów stanu zapalnego o 18%.

Ze względu na uniwersalne narażenie na stany zapalne w organizmie, zalecane jest powszechne i regularne spożywanie tych owoców przez cały rok. Nawet poza sezonem, warto sięgać po dostępne na rynku przetwory owocowe, takie jak truskawki liofilizowane czy mrożone. Dodatkowo, 100 gramów truskawek pokrywa dzienną dawkę witaminy C, która również ma właściwości przeciwzapalne. Zatem truskawki to proste i smaczne rozwiązanie na codzienną walkę z procesami zapalnymi w organizmie.

Truskawki a nasz mózg

Antocyjany znajdujące się w truskawkach mogą spowalniać proces starzenia mózgu i pomagać w utrzymaniu pamięci. Regularne jedzenie tych owoców może obniżyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Tak jak w przypadku innych owoców i warzyw, zasada jest taka: im intensywniejszy kolor, tym lepiej. To dlatego, że antocyjany są pigmentami roślinnymi i im ciemniejszy jest ich odcień, tym silniejsze mają działanie. Dlatego też, warto sięgać po najbardziej intensywnie kolorowe truskawki - zawierają one najwięcej antyoksydantów, które wspomagają pamięć i koncentrację.

Truskawki czerwone jak serce

Truskawki, będące źródłem potasu i błonnika, przyczyniają się do regulacji ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Regularne konsumowanie tych owoców może obniżyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia oraz chorób sercowo-naczyniowych. Jak podaje PAP - badania dowodzą, że spożywanie 500 g świeżych truskawek przez miesiąc pozwala na znaczące obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego, LDL oraz trójglicerydów.

Mimo częstych obaw związanych z zawartością fruktozy w owocach, te ostatnie mają korzystny wpływ na zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Wiele badań wskazuje, że regularne jedzenie świeżych owoców może nawet zmniejszyć ryzyko powikłań metabolicznych.

Kiedy będą dostępne pierwsze polskie truskawki?

Sezon na polskie truskawki jeszcze przed nami, ale już niedługo będzie można się nimi cieszyć. Pierwsze szklarniowe jeszcze owoce, z cieplejszych regionów naszego kraju, mogą być dostępne już pod koniec kwietnia. Jednak najwyższy sezon na te owoce rozpoczyna się w maju i trwa do końca lipca.

Truskawki dostępne bardzo wczesną wiosną (marzec i początek kwietnia) oraz zimą (styczeń, luty) są importowane. Pochodzą często z upraw szklarniowych w Portugalii, Włoch, Grecji, a nawet Maroka.

Zdecydowanie lepszym wyborem są truskawki krajowe - zbierane już dojrzałe, bez zbędnych konserwantów, mających na celu ich zabezpieczenie podczas podróży, a do tego według wielu - smaczniejsze.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości