superfoods

    superfoods

    Przed wiekami uważana za antidotum na jad żmii, obecnie wraca do łask dzięki bogactwu witamin i minerałów, które w sobie skrywa. Naszym dzisiejszym bohaterem jest skorzonera, nazywana także wężymordem czarnym. To nieco zapomniane warzywo, którego nazwa brzmi niezwykle enigmatycznie.

    W kuchni Dzień Dobry TVN nasz duet łańcuchowy przygotował potrawy bazując na superfoods, czyli produktach bogatych w witaminy i minerały. Co powiecie na sałatkę z kaszy jaglanej i botwinki, chleb z siemieniem lnianym, orzechami i jabłkiem lub sałatkę z marynowanym burakiem, fetą i borówkami? Pycha!

    Popularne ostatnio "superfoods" to produkty, które w małej ilości zawierają sporą ilość witamin i składników mineralnych. W kolejnej odsłonie "Reakcji łańcuchowej" Aneta Łańcuchowska podpowiada, które z polskich produktów można uznać za "superfoods". Okazuje się, że np. natka pietruszka ma więcej witaminy C niż czarna porzeczka. W jakie jeszcze produkty powinniśmy się zaopatrzyć?