Jak zrobić zupę ogórkową na kremie z warzyw, kaszę gryczaną z cukinią smażoną z czosnkiem, fasolką edamame i świeżymi ziołami, surówkę z marchewki z kolendrą, pulpety z ciecierzycy w karmelizowanej czerwonej cebuli, a także wegańskie, bezglutenowe brownie z musem czekoladowym?
Przed wiekami uważana za antidotum na jad żmii, obecnie wraca do łask dzięki bogactwu witamin i minerałów, które w sobie skrywa. Naszym dzisiejszym bohaterem jest skorzonera, nazywana także wężymordem czarnym. To nieco zapomniane warzywo, którego nazwa brzmi niezwykle enigmatycznie.
Moringa to roślina niezaprzeczalnie już zaliczana do tak zwanej superżywności. Liście Moringa można traktować jak małą fabrykę witamin A, E, C. Herbata Moringa, podobnie jak olej wytwarzany z jej liści to naturalny antybiotyk o działaniu przeciwgrzybicznym i antywirusowym.
W kuchni Dzień Dobry TVN nasz duet łańcuchowy przygotował potrawy bazując na superfoods, czyli produktach bogatych w witaminy i minerały. Co powiecie na sałatkę z kaszy jaglanej i botwinki, chleb z siemieniem lnianym, orzechami i jabłkiem lub sałatkę z marynowanym burakiem, fetą i borówkami? Pycha!
Popularne ostatnio "superfoods" to produkty, które w małej ilości zawierają sporą ilość witamin i składników mineralnych. W kolejnej odsłonie "Reakcji łańcuchowej" Aneta Łańcuchowska podpowiada, które z polskich produktów można uznać za "superfoods". Okazuje się, że np. natka pietruszka ma więcej witaminy C niż czarna porzeczka. W jakie jeszcze produkty powinniśmy się zaopatrzyć?