Polskie superfoods według Agaty Starosz. Zdrowie i doskonały smak w każdym kęsie

Zupa ogórkowa
Enrique Díaz / 7cero/ Getty Images
Źródło: Moment RF
Polska kuchnia kryje w sobie prawdziwe skarby natury - pełne witamin, minerałów i antyoksydantów superfoods, które wspierają zdrowie i dodają energii. Kasza gryczana, siemię lniane, czosnek, natka pietruszki czy żurawina to tylko niektóre z rodzimych produktów, które mogą stać się bazą pysznych i odżywczych dań. Potrawy z nimi zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN Agata Starosz.

Kucharka znana jest w mediach społecznościowych jako Vague Vegan. Popularność w sieci przyniosła jej seria humorystycznych materiałów kulinarnych. Uwielbia kuchnię, wegańską optymalizację i ceramikę. W naszej kuchni przyrządziła dziś zupę ogórkową na kremie z warzyw, kaszę gryczaną z cukinią smażoną z czosnkiem, fasolką edamame i świeżymi ziołami, surówkę z marchewki z kolendrą, pulpety z ciecierzycy w karmelizowanej czerwonej cebuli, a także wegańskie, bezglutenowe brownie z musem czekoladowym.

Zupa ogórkowa na kremie z warzyw

Składniki:

  • seler korzeniowy,
  • 2 marchewki,
  • mały brokuł,
  • mały kalafior,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 paczki ogórków kiszonych,
  • 700 g ziemniaków,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 ziaren ziela angielskiego.

Przygotowanie:

Seler, marchew, pietruszkę, brokuł oraz kalafior myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy w dużym garnku, a potem zalewamy wodą. Dodajemy obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Następnie gotujemy, aż warzywa zmiękną. Później wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie i wszystko dokładnie blendujemy. Na tarce o dużych oczkach trzemy ogórki kiszone zachowując sok. Ogórki dodajemy do zblendowanego wywaru i dodajemy sok w miarę upodobań. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy do miękkości, a potem dodajemy do naszej zupy. Na koniec doprawiamy zupę odrobiną soli i dużą ilością pieprzu.

Kasza gryczana z cukinią smażoną z czosnkiem, fasolką edamame i świeżymi ziołami

Składniki:

  • 150 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 2 średnie cukinie,
  • 200 g fasolki edamame (mrożonej),
  • 200 g fety,
  • pęczek bazylii,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek mięty,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z połówki cytryny,
  • orzechy piniowe,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowane:

Gotujemy kaszę gryczaną "na sypko". Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cukinię pokrojoną w półplasterki i kiedy delikatnie zmięknie dodajemy czosnek pokrojony w plastry, sól, pieprz. Następnie smażymy, aż cukinia całkowicie zmięknie.

Gotujemy fasolkę edamame "al dente". Po wystygnięciu obieramy. Potem dokładnie siekamy wszystkie zioła i łączymy je z oliwą oraz sokiem z cytryny, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Do dużej miski wsypujemy ugotowaną, przestudzoną kaszę, dodajemy cukinię smażoną z czosnkiem oraz fasolkę edamame. Polewamy olejem z posiekanymi ziołami i dokładnie mieszamy. Posypujemy pokruszoną fetą oraz orzeszkami piniowymi.

Surówka z marchewki z kolendrą

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • pęczek kolendry,
  • sezam.

Składniki na sos:

  • sok z jednej limonki,
  • łyżka oleju sezamowego,
  • łyżka syropu z agawy,
  • łyżka sosu sojowego.

Przygotowanie:

Marchewkę ścieramy obieraczką do warzyw, tak, aby powstały długie wstążki. Przekładamy do miski i dodajemy posiekaną kolendrę. W osobnej misce przygotowujemy sos - łączymy olej sezamowy z sosem sojowym, sokiem z limonki i syropem z agawy. Wymieszanym sosem zalewamy marchewkę i dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy sałatkę sezamem.

Pulpety z ciecierzycy w karmelizowanej czerwonej cebuli

Składniki na pulpety:

  • 2 puszki ciecierzycy,
  • pół słoika suszonych pomidorów w oleju,
  • 3 łyżki majonezu roślinnego
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • 2 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka wędzonej papryki,
  • średnia cukinia,
  • 150 g bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa do smażenia.

Składniki na karmelizowaną cebulę:

  • 6 średnich czerwonych cebul,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Dokładnie odsączamy ciecierzycę i blendujemy ją z pozostałymi składnikami (oprócz cukini i bułki tartej) na gładką masę. Cukinię ścieramy na tarce, odsączamy z nadmiaru wody i łączymy ze zblendowaną masą, dodając bułkę tartą. Wyrabiamy masę przez około 3 minuty ręką, a następnie formujemy klopsiki. Smażymy je na patelni, aż się zarumienią.

Cebulę obieramy i kroimy w pióra, a potem wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Po około 3 minutach dodajemy też czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy, aż cebula się zeszkli, mieszając co jakiś czas. Do zeszklonej cebuli dodajemy cukier i podsmażamy, aż się skarmelizuje. Następnie dodajemy sól, pieprz i ocet jabłkowy. Na patelnię z karmelizowaną cebulą dodajemy klopsiki, mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aby smaki się połączyły.

Wegańskie, bezglutenowe brownie z musem czekoladowym

Składniki na brownie:

  • 200 g miękkich daktyli (twarde moczymy w wodzie przez noc),
  • 120 ml napoju roślinnego typu barista,
  • 120 g masła orzechowego gładkiego,
  • 50 g niesłodzonego kakao,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • odrobina soli.

Składniki na mus:

  • aquafaba (zalewa) z dwóch puszek ciecierzycy,
  • 200 g gorzkiej czekolady.

Dodatkowo: maliny, gruboziarnista sól.

Przygotowanie:

Daktyle, napój roślinny i masło orzechowe blendujemy na gładką masę. Przekładamy do miski i dodajemy roztopioną czekoladę, kakao, sodę oczyszczoną i sól. Dokładnie mieszamy. Następnie czekoladową masę przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 15-20 minut uważając, aby wierzch się nie przypalił.

Przygotowujemy mus. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. W dużej misce z okrągłym dnem ubijamy aquafabę. Delikatnie łączymy ubitą pianę z roztopioną czekoladą. Na przestudzone ciasto wylewamy mus czekoladowy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na około godzinę. Gotowe ciasto przystrajamy malinami lub gruboziarnistą solą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Bezpieczne zakupy online. Zapraszamy na czat
Materiał promocyjny

Bezpieczne zakupy online. Zapraszamy na czat