Kucharka znana jest w mediach społecznościowych jako Vague Vegan. Popularność w sieci przyniosła jej seria humorystycznych materiałów kulinarnych. Uwielbia kuchnię, wegańską optymalizację i ceramikę. W naszej kuchni przyrządziła dziś zupę ogórkową na kremie z warzyw, kaszę gryczaną z cukinią smażoną z czosnkiem, fasolką edamame i świeżymi ziołami, surówkę z marchewki z kolendrą, pulpety z ciecierzycy w karmelizowanej czerwonej cebuli, a także wegańskie, bezglutenowe brownie z musem czekoladowym.
Zupa ogórkowa na kremie z warzyw
Składniki:
- seler korzeniowy,
- 2 marchewki,
- mały brokuł,
- mały kalafior,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 paczki ogórków kiszonych,
- 700 g ziemniaków,
- 5 liści laurowych,
- 5 ziaren ziela angielskiego.
Przygotowanie:
Seler, marchew, pietruszkę, brokuł oraz kalafior myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy w dużym garnku, a potem zalewamy wodą. Dodajemy obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Następnie gotujemy, aż warzywa zmiękną. Później wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie i wszystko dokładnie blendujemy. Na tarce o dużych oczkach trzemy ogórki kiszone zachowując sok. Ogórki dodajemy do zblendowanego wywaru i dodajemy sok w miarę upodobań. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy do miękkości, a potem dodajemy do naszej zupy. Na koniec doprawiamy zupę odrobiną soli i dużą ilością pieprzu.
Kasza gryczana z cukinią smażoną z czosnkiem, fasolką edamame i świeżymi ziołami
Składniki:
- 150 g kaszy gryczanej niepalonej,
- 2 średnie cukinie,
- 200 g fasolki edamame (mrożonej),
- 200 g fety,
- pęczek bazylii,
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek mięty,
- 3 ząbki czosnku,
- sok z połówki cytryny,
- orzechy piniowe,
- oliwa,
- sól,
- pieprz.
Przygotowane:
Gotujemy kaszę gryczaną "na sypko". Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cukinię pokrojoną w półplasterki i kiedy delikatnie zmięknie dodajemy czosnek pokrojony w plastry, sól, pieprz. Następnie smażymy, aż cukinia całkowicie zmięknie.
Gotujemy fasolkę edamame "al dente". Po wystygnięciu obieramy. Potem dokładnie siekamy wszystkie zioła i łączymy je z oliwą oraz sokiem z cytryny, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Do dużej miski wsypujemy ugotowaną, przestudzoną kaszę, dodajemy cukinię smażoną z czosnkiem oraz fasolkę edamame. Polewamy olejem z posiekanymi ziołami i dokładnie mieszamy. Posypujemy pokruszoną fetą oraz orzeszkami piniowymi.
Surówka z marchewki z kolendrą
Składniki:
- 4 marchewki,
- pęczek kolendry,
- sezam.
Składniki na sos:
- sok z jednej limonki,
- łyżka oleju sezamowego,
- łyżka syropu z agawy,
- łyżka sosu sojowego.
Przygotowanie:
Marchewkę ścieramy obieraczką do warzyw, tak, aby powstały długie wstążki. Przekładamy do miski i dodajemy posiekaną kolendrę. W osobnej misce przygotowujemy sos - łączymy olej sezamowy z sosem sojowym, sokiem z limonki i syropem z agawy. Wymieszanym sosem zalewamy marchewkę i dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy sałatkę sezamem.
Pulpety z ciecierzycy w karmelizowanej czerwonej cebuli
Składniki na pulpety:
- 2 puszki ciecierzycy,
- pół słoika suszonych pomidorów w oleju,
- 3 łyżki majonezu roślinnego
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
- 2 jajka,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżka wędzonej papryki,
- średnia cukinia,
- 150 g bułki tartej,
- sól,
- pieprz,
- oliwa do smażenia.
Składniki na karmelizowaną cebulę:
- 6 średnich czerwonych cebul,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Dokładnie odsączamy ciecierzycę i blendujemy ją z pozostałymi składnikami (oprócz cukini i bułki tartej) na gładką masę. Cukinię ścieramy na tarce, odsączamy z nadmiaru wody i łączymy ze zblendowaną masą, dodając bułkę tartą. Wyrabiamy masę przez około 3 minuty ręką, a następnie formujemy klopsiki. Smażymy je na patelni, aż się zarumienią.
Cebulę obieramy i kroimy w pióra, a potem wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Po około 3 minutach dodajemy też czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy, aż cebula się zeszkli, mieszając co jakiś czas. Do zeszklonej cebuli dodajemy cukier i podsmażamy, aż się skarmelizuje. Następnie dodajemy sól, pieprz i ocet jabłkowy. Na patelnię z karmelizowaną cebulą dodajemy klopsiki, mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aby smaki się połączyły.
Wegańskie, bezglutenowe brownie z musem czekoladowym
Składniki na brownie:
- 200 g miękkich daktyli (twarde moczymy w wodzie przez noc),
- 120 ml napoju roślinnego typu barista,
- 120 g masła orzechowego gładkiego,
- 50 g niesłodzonego kakao,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- odrobina soli.
Składniki na mus:
- aquafaba (zalewa) z dwóch puszek ciecierzycy,
- 200 g gorzkiej czekolady.
Dodatkowo: maliny, gruboziarnista sól.
Przygotowanie:
Daktyle, napój roślinny i masło orzechowe blendujemy na gładką masę. Przekładamy do miski i dodajemy roztopioną czekoladę, kakao, sodę oczyszczoną i sól. Dokładnie mieszamy. Następnie czekoladową masę przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 15-20 minut uważając, aby wierzch się nie przypalił.
Przygotowujemy mus. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. W dużej misce z okrągłym dnem ubijamy aquafabę. Delikatnie łączymy ubitą pianę z roztopioną czekoladą. Na przestudzone ciasto wylewamy mus czekoladowy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na około godzinę. Gotowe ciasto przystrajamy malinami lub gruboziarnistą solą.
Zobacz także:
- Pyszne dania z superfoods. Samo zdrowie
- Polskie "superfoods". Przepisy na pesto z jarmużu, chłodnik jagodowy, placek z maślanką i borówkami
- W kuchni DDTVN superfoods! Na zdrowie :)
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Agata Starosz
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF