Polskie superfoods według Agaty Starosz. Zdrowie i doskonały smak w każdym kęsie

Polskie superfoods według Agaty Starosz. Zdrowie i doskonały smak w każdym kęsie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchenne opowieści od Vague Vegan
Kuchenne opowieści od Vague Vegan
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Polska kuchnia kryje w sobie prawdziwe skarby natury - pełne witamin, minerałów i antyoksydantów superfoods, które wspierają zdrowie i dodają energii. Kasza gryczana, siemię lniane, czosnek, natka pietruszki czy żurawina to tylko niektóre z rodzimych produktów, które mogą stać się bazą pysznych i odżywczych dań. Potrawy z nimi zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN Agata Starosz.

Kucharka znana jest w mediach społecznościowych jako Vague Vegan. Popularność w sieci przyniosła jej seria humorystycznych materiałów kulinarnych. Uwielbia kuchnię, wegańską optymalizację i ceramikę. W naszej kuchni przyrządziła dziś zupę ogórkową na kremie z warzyw, kaszę gryczaną z cukinią smażoną z czosnkiem, fasolką edamame i świeżymi ziołami, surówkę z marchewki z kolendrą, pulpety z ciecierzycy w karmelizowanej czerwonej cebuli, a także wegańskie, bezglutenowe brownie z musem czekoladowym.

Zupa ogórkowa na kremie z warzyw

Zupa ogórkowa na kremie z warzyw
Zupa ogórkowa na kremie z warzyw
Zupa ogórkowa na kremie z warzyw
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • seler korzeniowy,
  • 2 marchewki,
  • mały brokuł,
  • mały kalafior,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 paczki ogórków kiszonych,
  • 700 g ziemniaków,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 ziaren ziela angielskiego.

Przygotowanie:

Seler, marchew, pietruszkę, brokuł oraz kalafior myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy w dużym garnku, a potem zalewamy wodą. Dodajemy obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Następnie gotujemy, aż warzywa zmiękną. Później wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie i wszystko dokładnie blendujemy. Na tarce o dużych oczkach trzemy ogórki kiszone zachowując sok. Ogórki dodajemy do zblendowanego wywaru i dodajemy sok w miarę upodobań. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy do miękkości, a potem dodajemy do naszej zupy. Na koniec doprawiamy zupę odrobiną soli i dużą ilością pieprzu.

Kasza gryczana z cukinią smażoną z czosnkiem, fasolką edamame i świeżymi ziołami

Kasza gryczana z cukinią smażoną z czosnkiem, fasolką edamame i świeżymi ziołami
Kasza gryczana z cukinią smażoną z czosnkiem, fasolką edamame i świeżymi ziołami
Kasza gryczana z cukinią smażoną z czosnkiem, fasolką edamame i świeżymi ziołami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 150 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 2 średnie cukinie,
  • 200 g fasolki edamame (mrożonej),
  • 200 g fety,
  • pęczek bazylii,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek mięty,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z połówki cytryny,
  • orzechy piniowe,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowane:

Gotujemy kaszę gryczaną "na sypko". Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cukinię pokrojoną w półplasterki i kiedy delikatnie zmięknie dodajemy czosnek pokrojony w plastry, sól, pieprz. Następnie smażymy, aż cukinia całkowicie zmięknie.

Gotujemy fasolkę edamame "al dente". Po wystygnięciu obieramy. Potem dokładnie siekamy wszystkie zioła i łączymy je z oliwą oraz sokiem z cytryny, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Do dużej miski wsypujemy ugotowaną, przestudzoną kaszę, dodajemy cukinię smażoną z czosnkiem oraz fasolkę edamame. Polewamy olejem z posiekanymi ziołami i dokładnie mieszamy. Posypujemy pokruszoną fetą oraz orzeszkami piniowymi.

Surówka z marchewki z kolendrą

Surówka z marchewki z kolendrą
Surówka z marchewki z kolendrą
Surówka z marchewki z kolendrą
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • pęczek kolendry,
  • sezam.

Składniki na sos:

  • sok z jednej limonki,
  • łyżka oleju sezamowego,
  • łyżka syropu z agawy,
  • łyżka sosu sojowego.

Przygotowanie:

Marchewkę ścieramy obieraczką do warzyw, tak, aby powstały długie wstążki. Przekładamy do miski i dodajemy posiekaną kolendrę. W osobnej misce przygotowujemy sos - łączymy olej sezamowy z sosem sojowym, sokiem z limonki i syropem z agawy. Wymieszanym sosem zalewamy marchewkę i dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy sałatkę sezamem.

Pulpety z ciecierzycy w karmelizowanej czerwonej cebuli

Pulpety z ciecierzycy w karmelizowanej czerwonej cebuli
Pulpety z ciecierzycy w karmelizowanej czerwonej cebuli
Pulpety z ciecierzycy w karmelizowanej czerwonej cebuli
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na pulpety:

  • 2 puszki ciecierzycy,
  • pół słoika suszonych pomidorów w oleju,
  • 3 łyżki majonezu roślinnego
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • 2 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka wędzonej papryki,
  • średnia cukinia,
  • 150 g bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa do smażenia.

Składniki na karmelizowaną cebulę:

  • 6 średnich czerwonych cebul,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Dokładnie odsączamy ciecierzycę i blendujemy ją z pozostałymi składnikami (oprócz cukini i bułki tartej) na gładką masę. Cukinię ścieramy na tarce, odsączamy z nadmiaru wody i łączymy ze zblendowaną masą, dodając bułkę tartą. Wyrabiamy masę przez około 3 minuty ręką, a następnie formujemy klopsiki. Smażymy je na patelni, aż się zarumienią.

Cebulę obieramy i kroimy w pióra, a potem wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Po około 3 minutach dodajemy też czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy, aż cebula się zeszkli, mieszając co jakiś czas. Do zeszklonej cebuli dodajemy cukier i podsmażamy, aż się skarmelizuje. Następnie dodajemy sól, pieprz i ocet jabłkowy. Na patelnię z karmelizowaną cebulą dodajemy klopsiki, mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aby smaki się połączyły.

Wegańskie, bezglutenowe brownie z musem czekoladowym

Składniki na brownie:

  • 200 g miękkich daktyli (twarde moczymy w wodzie przez noc),
  • 120 ml napoju roślinnego typu barista,
  • 120 g masła orzechowego gładkiego,
  • 50 g niesłodzonego kakao,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • odrobina soli.

Składniki na mus:

  • aquafaba (zalewa) z dwóch puszek ciecierzycy,
  • 200 g gorzkiej czekolady.

Dodatkowo: maliny, gruboziarnista sól.

Przygotowanie:

Daktyle, napój roślinny i masło orzechowe blendujemy na gładką masę. Przekładamy do miski i dodajemy roztopioną czekoladę, kakao, sodę oczyszczoną i sól. Dokładnie mieszamy. Następnie czekoladową masę przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 15-20 minut uważając, aby wierzch się nie przypalił.

Przygotowujemy mus. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. W dużej misce z okrągłym dnem ubijamy aquafabę. Delikatnie łączymy ubitą pianę z roztopioną czekoladą. Na przestudzone ciasto wylewamy mus czekoladowy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na około godzinę. Gotowe ciasto przystrajamy malinami lub gruboziarnistą solą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości