Granola superfoods z domowym jogurtem probiotycznym
Składniki:
Jogurt:
- 1 l mleka sojowego z wapniem
- 4 kapsułki probiotyczne
- 4 łyżki inuliny
- opcjonalnie: 2 łyżki jogurtu z poprzedniej partii
Granola:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1,5 szklanki chipsów kokosowych
- 0,5 szklanki pestek dyni
- 0,5 szklanki orzechów brazylijskich
- 2 łyżki nasion chia
- 0,5 szklanki syropu klonowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża szczypta soli
- 2 łyżki jagód goji
- 2 łyżeczki herbaty matcha
- 0.5 szklanki czekolady gorzkiej minimum 72 proc.
Dodatki:
- truskawki
- czarna porzeczka mrożona
- malina mrożona
- listki świeżej mięty pieprzowej
Przygotowanie:
Mleko zagotować i schłodzić do temperatury 42-45 st. C (sprawdzić termometrem kuchennym). Litrowy słoik (można użyć kilku mniejszych) wyparzyć (nakrętkę również) i przelać do niego wystudzone mleko. Dodać kapsułki probiotyczne oraz inulinę i dobrze wymieszać (nie używać metalowej łyżki). Zamknąć szczelnie, zawinąć folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i opatulić grubym ręcznikiem lub kocem. Położyć na kaloryferze na 8 godzin lub na noc. Nie dotykać (nie mieszać, nie sprawdzać). Po tym czasie przełożyć jogurt do lodówki na kolejne 8 godzin. Jogurt będzie dobry przez około 7 dni. Piekarnik nastawić na 150 st. C. Blachę lub formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać wszystkie składniki z listy „przed włożeniem do piekarnika”. Miksturę wyłożyć równo na papier do pieczenia. Piec przez około 40-50 minut od czasu do czasu mieszając. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić przez 5 minut i dodać składniki z listy „po wyjęciu z piekarnika”. Wymieszać tak, żeby czekolada lekko się rozpuściła. Zostawić do wystudzenia na około godzinę. Przechowywać w szczelnym słoiku w lodówce przez okres około tygodnia (jeśli pominiemy skórkę z pomarańczy, czas przydatności wydłuży się do około 3 tygodni). W misce lub słoiku nałożyć warstwę jogurtu, świeżych lub mrożonych owoców oraz warstwę granoli. Czynność powtórzyć. Udekorować świeżymi lub mrożonymi owocami i listkami mięty.
Fot. Bartosz Krupa / East News
>>> Zobacz także:
- Kapusta kiszona. Superfood nie tylko w święta
- Dlaczego warto jeść jarmuż? Przepisy na ciekawe dania z jarmużem
- Sałata z granatem - superfood dla dzieci
Gryczana misa rozmaitości z pesto z czosnku niedźwiedziego i pestek dyni
Składniki:
- 2 pęczki czosnku niedźwiedziego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki pestek dyni
- sok z 0,5 cytryny
- 1 łyżka płatków drożdżowych z melasą
- sól
- pieprz do smaku
Kasza:
- 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
- wrzątek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Misa:
- kasza gryczana z przepisu powyżej
- 0,5 szklanki pesto z przepisu powyżej
- 1 główka brokułu
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 opakowanie (około 100 g) rukwi wodnej
- 1 szklanka groszku cukrowego
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
Sos sezamowy:
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- 4 łyżki ciemnej pasty tahini (60 g)
- 3 łyżki płatków drożdżowych z melasą
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki soli
- duża szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną przełożyć do metalowego lub szklanego naczynia (najlepsze będzie szerokie i płaskie naczynie). Skropić oliwą, dodać sól i pieprz, zalać wrzątkiem na wysokość około 0,5 cm ponad poziom kaszy. Przykryć szczelnie folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i przykryć dodatkowo ścierką kuchenną. Składniki na pesto zmiksować w małym robocie kuchennym. Doprawić do smaku. Różyczki brokułu i groszek cukrowy wrzucić do gotującej się wody na 2-3 minuty, następnie przełożyć za pomocą cedzaka do wody z lodem, a później na sito. Składniki na sos sezamowy zmiksować na gładką masę (powinna mieć płynną, kremową konsystencję). Kaszę gryczaną wymieszać z pesto. Na środku średniej misy ułożyć porcję kaszy gryczanej, a wokół niej blanszowane warzywa oraz orzechy włoskie. Na środek dodać pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, skropić sosem sezamowym i udekorować rukwią wodną.
Fot. Bartosz Krupa / East News
Jaglanka z pieczarkami, grzybami shiitake, ciecierzycą i jarmużem
Składniki:
Kasza jaglana:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżka oliwy z oliwek
- 3-4 suszone grzyby leśne
- 0,5 gałązki świeżego rozmarynu
Grzyby:
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 200 g pieczarek
- 100 g świeżych grzybów shiitake
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 20 g suszonych grzybów leśnych
Sos:
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki płatków drożdżowych z melasą
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Pozostałe dodatki:
- 2 szklanki ciecierzycy
- 1 mały pęczek jarmużu (około 100 g)
Przybranie:
- 1 pęczek natki pietruszki
- czarny pieprz
- sól do smaku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną prażyć w garnku przez około 3-4 minuty (w celu pozbycia się goryczki). Mieszać często, aby nie przypalić. Następnie dodać 2 szklanki wody oraz 1/4 łyżeczki soli i zamieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień na minimum, dodać łyżkę oliwy z oliwek, grzyby leśne i rozmaryn. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut (nie mieszać - mieszane może zmienić teksturę kaszy i stanie się ona papkowata). Zdjąć z kuchenki i zostawić pod przykryciem na około 10 minut. Następnie wyjąć grzyby oraz rozmaryn i delikatnie przemieszać kaszę widelcem, aby się nie skleiła. Grzyby leśne pokruszyć na mniejsze kawałki, zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut pod przykryciem. Na dnie średniego garnka rozgrzać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek, dodać pokrojone w plastry pieczarki i nie mieszać do momentu, aż grzyby się nie przyrumienią. Następnie dodać shiitake, pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek i smażyć przez 3-4 minuty, aż cebula będzie szklista. Dodać posiekane drobno igiełki rozmarynu i grzyby leśne wraz z zalewą. Wszystkie składniki na sos wymieszać dokładnie i dodać do smażonych grzybów. Mieszać cały czas dokładnie, aby skrobia nie przywarła do dna garnka. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 5-10 minut. Dodać ugotowaną ciecierzycę oraz porwany drobno jarmuż i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podanie: na szerokim talerzu lub w misce nałożyć porcję kaszy jaglanej, porcję sosu grzybowego i kilka listków natki pietruszki. Dodatkowo można całość skropić oliwą z oliwek.
Fot. Bartosz Krupa / East News
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: fcafotodigital/Getty Images