Kiszone buraki do barszczu, jedzenia i picia - przepis
Składniki:
- kilka buraków,
- jabłko,
- liść laurowy, ziele angielskie, kminek, cząber, sól, pieprz,
- gałązki kopru,
- czerwona cebula,
- czosnek.
Sposób przygotowania:
Buraki zetrzeć na tarce, jabłka również. To pozwoli wycisnąć z buraka i jabłek wszystkie soki, smak i kolor. Słoik, w którym będziemy przygotowywać kiszone buraki, należy dokładnie umyć i wytrzeć do sucha. Jeszcze lepiej, jak słoik przetrzemy spirytusem lub chociaż octem. To pozwoli go całkowicie pozbawić ewentualnych bakterii. Wszystkie przyprawy miksujemy i puder dodajemy do środka. Jeszcze gałązki kopru. Na 1 litr wody surowej dodajemy 40 g soli, dokładnie mieszamy i zalewamy buraki z jabłkiem i przyprawami. Słoika nie zamykamy tylko odstawiamy na 5-6 dni w temperaturze pokojowej, aż dojdzie do powolnej fermentacji. Sygnałem tego będzie pojawiająca się piana. Należy ją ściągnąć i po tym czasie słoik wstawić do lodówki. Kilka dni i sok z kiszonych buraków gotowy.
Dziadowska jajecznica z chrzanem i burakiem w szczypiorku - przepis
Składniki:
- po 2 jajka na osobę,
- słonina na skwarki,
- mleko,
- sól, pieprz czarny,
- chrzan korzeń do smaku,
- burak gotowany,
- koperek,
- szczypiorek,
- chleb wiejski,
- masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
Na patelni przesmażamy słoninę pokrojoną w kostkę na skwarki. Kiedy tylko będą złote, odstawiamy patelnię na bok. Kromki chleba przesmażamy na chrupiąco na maśle klarowanym, kiedy tylko mamy je gotowe, zabieramy się za jajecznicę. Jajka mieszamy z mlekiem, doprawiamy pieprzem i solą. Wlewamy na patelnię ze skwarkami i smażymy, ale do delikatnej konsystencji. Jajówę wykładamy na chrupiące grzanki, ścieramy świeży chrzan, ścieramy buraka i wszystko posypujemy szczypiorkiem i koperkiem.
Gulasz ukraiński jak gęsty barszcz - przepis
Składniki:
- 3-4 buraki najlepiej długie,
- 2 marchewki,
- seler,
- 2 cebule,
- ćwiartka kapusty,
- 2 papryki czerwone,
- 200 g fasoli z puszki,
- koncentrat pomidorowy,
- 600 g łopatki wieprzowej,
- 1 kg kości schabowych,
- liść laurowy, ziele angielskie, kminek, cząber, majeranek,
- sól, pieprz czarny,
- olej rzepakowy do smażenia,
- koperek,
- 200 ml śmietany 18%.
Sposób przygotowania:
Na oleju przesmażamy cebulę, dodając w trakcie łyżkę soli oraz cukru. Kiedy cebula nam się stanie lekko złota, dodajemy pokrojoną w kostkę łopatkę. Smażymy razem i w trakcie podlewamy bulionem lub wodą. Po 40 minutach duszenia dodajemy buraki pokrojone w kostkę i pozostałe warzywa. Kiedy tylko mięso i warzywa będą prawie miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i fasolę. Doprawiamy przyprawami odważnie, a kiedy już smak będzie super, podajemy gulasz z łyżką gęstej śmietany.
Burak w szalonym towarzystwie - przepis
Składniki:
- 2 buraki,
- 150 ml octu jabłkowego,
- 150 ml wody,
- 150 g cukru,
- 200 g orzechów włoskich,
- 3 białka,
- 300 g cukru drobnego,
- 2 łyżki miodu,
- 4 jabłka,
- sałata lodowa,
- cykoria.
Sposób przygotowania:
Cukier, wodę, ocet mieszamy razem i taką marynatą zalewamy pokrojonego buraka w plastry, odstawiamy na min. 30 minut.
Na miodzie przesmażamy orzechy włoskie na lekko złoty kolor. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, w trakcie dodajemy stopniowo cukier. Kiedy białka będą ubite, jak na bezę, dodajemy orzechy, delikatnie mieszamy i wykładamy na pergamin zupełnie nieelegancko. Wstawiamy do piekarnika, temp. 150 stopni i wypiekamy do momentu, aż wszystko stanie się chrupkie.
3 jabłka przesmażamy na patelni, podlewając je tylko sokiem jabłkowym, miękkie miksujemy na puree i doprawiamy czarnym pieprzem. Jedno jabłko ścieramy na tarce i łączymy z puree. Na liściach sałaty i cykorii kładziemy porcje jabłkowe, na to marynowany burak, wszystko posypujemy orzechami w bezie.
Bombowe burakowe ciasto czekoladowe - przepis
Składniki:
- 300 g kruchych ciastek czekoladowych,
- 150 g krówek,
- 100 g masła,
- 300 g masła,
- soda oczyszczana,
- proszek do pieczenia,
- 6 jaj,
- 300 g buraków startych ugotowanych,
- 200 g cukru,
- 2 szt. cukru wanilinowego,
- 400 g mąki,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 2 szt. czekolady białej,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 100 g orzechów laskowych,
- 100 g rodzynek.
Sposób przygotowania:
Ciastka niestarannie rozdrabniamy, dodajemy pokrojone krówki i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do tortownicy, zapiekamy około 15 minut w temp. 180 stopni.
Masło ucieramy z cukrem, dodając jajka i na koniec rozpuszczoną czekoladę. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem. Na koniec dodajemy startego gotowanego buraka. Ciasto wylewamy do tortownicy, ale ze szklanką w środku, tak, aby powstał "komin". Pieczemy w temp. 180 stopni, przez około 40 minut.
Śmietankę podgrzewamy, zalewamy pokruszoną czekoladę. Po 5 minutach mieszamy i dodajemy bakalie. Wypieczone ciasto wyjmujemy na paterę, do środka wlewamy czekoladę białą.
Zobacz także:
- Buraki okiem Tomka Strzelczyka - jakie potrawy przyrządzić z polskiego superfood?
- Buraczki zasmażane do słoika - jak je zrobić?
- Co wyczarować z buraka? Sprawdź przepisy Patryka Galewskiego na chłodnik, botwinkę, tartę, placki i sałatkę
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News