Buraki w wykonaniu Andrzeja Polana. Poznaj jego fenomenalne przepisy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Buraki na wszystkie smaki
Buraki na wszystkie smaki
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zgłębiał tajniki buraczanych potraw. Co można zrobić z buraków? Poznaj przepisy na kiszone buraki, jajecznicę z chrzanem i burakiem, gulasz ukraiński gęsty jak barszcz, buraka w szalonym towarzystwie i bombowe burakowe ciasto czekoladowe.
Buraki
Buraki
Buraki
Źródło: Ola Skowron/East News

Kiszone buraki do barszczu, jedzenia i picia - przepis

Składniki:

  • kilka buraków,
    • jabłko,
      • liść laurowy, ziele angielskie, kminek, cząber, sól, pieprz,
        • gałązki kopru,
          • czerwona cebula,
            • czosnek.

              Sposób przygotowania:

              Buraki zetrzeć na tarce, jabłka również. To pozwoli wycisnąć z buraka i jabłek wszystkie soki, smak i kolor. Słoik, w którym będziemy przygotowywać kiszone buraki, należy dokładnie umyć i wytrzeć do sucha. Jeszcze lepiej, jak słoik przetrzemy spirytusem lub chociaż octem. To pozwoli go całkowicie pozbawić ewentualnych bakterii. Wszystkie przyprawy miksujemy i puder dodajemy do środka. Jeszcze gałązki kopru. Na 1 litr wody surowej dodajemy 40 g soli, dokładnie mieszamy i zalewamy buraki z jabłkiem i przyprawami. Słoika nie zamykamy tylko odstawiamy na 5-6 dni w temperaturze pokojowej, aż dojdzie do powolnej fermentacji. Sygnałem tego będzie pojawiająca się piana. Należy ją ściągnąć i po tym czasie słoik wstawić do lodówki. Kilka dni i sok z kiszonych buraków gotowy.

              Dziadowska jajecznica z chrzanem i burakiem w szczypiorku
              Dziadowska jajecznica z chrzanem i burakiem w szczypiorku
              Dziadowska jajecznica z chrzanem i burakiem w szczypiorku
              Źródło: Ola Skowron/East News

              Dziadowska jajecznica z chrzanem i burakiem w szczypiorku - przepis

              Składniki:

              • po 2 jajka na osobę,
                • słonina na skwarki,
                  • mleko,
                    • sól, pieprz czarny,
                      • chrzan korzeń do smaku,
                        • burak gotowany,
                          • koperek,
                            • szczypiorek,
                              • chleb wiejski,
                                • masło klarowane do smażenia.

                                  Sposób przygotowania:

                                  Na patelni przesmażamy słoninę pokrojoną w kostkę na skwarki. Kiedy tylko będą złote, odstawiamy patelnię na bok. Kromki chleba przesmażamy na chrupiąco na maśle klarowanym, kiedy tylko mamy je gotowe, zabieramy się za jajecznicę. Jajka mieszamy z mlekiem, doprawiamy pieprzem i solą. Wlewamy na patelnię ze skwarkami i smażymy, ale do delikatnej konsystencji. Jajówę wykładamy na chrupiące grzanki, ścieramy świeży chrzan, ścieramy buraka i wszystko posypujemy szczypiorkiem i koperkiem.

                                  Gulasz ukraiński jak gęsty barszcz - przepis

                                  Składniki:

                                  • 3-4 buraki najlepiej długie,
                                    • 2 marchewki,
                                      • seler,
                                        • 2 cebule,
                                          • ćwiartka kapusty,
                                            • 2 papryki czerwone,
                                              • 200 g fasoli z puszki,
                                                • koncentrat pomidorowy,
                                                  • 600 g łopatki wieprzowej,
                                                    • 1 kg kości schabowych,
                                                      • liść laurowy, ziele angielskie, kminek, cząber, majeranek,
                                                        • sól, pieprz czarny,
                                                          • olej rzepakowy do smażenia,
                                                            • koperek,
                                                              • 200 ml śmietany 18%.

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Na oleju przesmażamy cebulę, dodając w trakcie łyżkę soli oraz cukru. Kiedy cebula nam się stanie lekko złota, dodajemy pokrojoną w kostkę łopatkę. Smażymy razem i w trakcie podlewamy bulionem lub wodą. Po 40 minutach duszenia dodajemy buraki pokrojone w kostkę i pozostałe warzywa. Kiedy tylko mięso i warzywa będą prawie miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i fasolę. Doprawiamy przyprawami odważnie, a kiedy już smak będzie super, podajemy gulasz z łyżką gęstej śmietany.

                                                                Burak w szalonym towarzystwie
                                                                Burak w szalonym towarzystwie
                                                                Burak w szalonym towarzystwie
                                                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                Burak w szalonym towarzystwie - przepis

                                                                Składniki:

                                                                • 2 buraki,
                                                                  • 150 ml octu jabłkowego,
                                                                    • 150 ml wody,
                                                                      • 150 g cukru,
                                                                        • 200 g orzechów włoskich,
                                                                          • 3 białka,
                                                                            • 300 g cukru drobnego,
                                                                              • 2 łyżki miodu,
                                                                                • 4 jabłka,
                                                                                  • sałata lodowa,
                                                                                    • cykoria.

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Cukier, wodę, ocet mieszamy razem i taką marynatą zalewamy pokrojonego buraka w plastry, odstawiamy na min. 30 minut.

                                                                                      Na miodzie przesmażamy orzechy włoskie na lekko złoty kolor. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, w trakcie dodajemy stopniowo cukier. Kiedy białka będą ubite, jak na bezę, dodajemy orzechy, delikatnie mieszamy i wykładamy na pergamin zupełnie nieelegancko. Wstawiamy do piekarnika, temp. 150 stopni i wypiekamy do momentu, aż wszystko stanie się chrupkie.

                                                                                      3 jabłka przesmażamy na patelni, podlewając je tylko sokiem jabłkowym, miękkie miksujemy na puree i doprawiamy czarnym pieprzem. Jedno jabłko ścieramy na tarce i łączymy z puree. Na liściach sałaty i cykorii kładziemy porcje jabłkowe, na to marynowany burak, wszystko posypujemy orzechami w bezie.

                                                                                      Bombowe burakowe ciasto czekoladowe
                                                                                      Bombowe burakowe ciasto czekoladowe
                                                                                      Bombowe burakowe ciasto czekoladowe
                                                                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                      Bombowe burakowe ciasto czekoladowe - przepis

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • 300 g kruchych ciastek czekoladowych,
                                                                                        • 150 g krówek,
                                                                                          • 100 g masła,
                                                                                            • 300 g masła,
                                                                                              • soda oczyszczana,
                                                                                                • proszek do pieczenia,
                                                                                                  • 6 jaj,
                                                                                                    • 300 g buraków startych ugotowanych,
                                                                                                      • 200 g cukru,
                                                                                                        • 2 szt. cukru wanilinowego,
                                                                                                          • 400 g mąki,
                                                                                                            • 100 g czekolady gorzkiej,
                                                                                                              • 2 szt. czekolady białej,
                                                                                                                • 200 ml śmietanki 36%,
                                                                                                                  • 100 g orzechów laskowych,
                                                                                                                    • 100 g rodzynek.

                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                      Ciastka niestarannie rozdrabniamy, dodajemy pokrojone krówki i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do tortownicy, zapiekamy około 15 minut w temp. 180 stopni.

                                                                                                                      Masło ucieramy z cukrem, dodając jajka i na koniec rozpuszczoną czekoladę. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem. Na koniec dodajemy startego gotowanego buraka. Ciasto wylewamy do tortownicy, ale ze szklanką w środku, tak, aby powstał "komin". Pieczemy w temp. 180 stopni, przez około 40 minut.

                                                                                                                      Śmietankę podgrzewamy, zalewamy pokruszoną czekoladę. Po 5 minutach mieszamy i dodajemy bakalie. Wypieczone ciasto wyjmujemy na paterę, do środka wlewamy czekoladę białą.

                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                      Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana