Konfitura, zupa i inne kolorowe dania z papryki. Oto przepisy Andrzeja Polana

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Paprykowy zawrót głowy
Paprykowy zawrót głowy
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan wyczarował pyszne dania z papryki. Poznaj jego przepisy na konfiturę, faszerowaną paprykę, zupę z pulpetami i papryką oraz kolorowe papryki, brokuł i kurczak w maślance.
Konfitura z papryki i śliwek do chrupiącej buły
Konfitura z papryki i śliwek do chrupiącej buły
Konfitura z papryki i śliwek do chrupiącej buły
Źródło: Ola Skowron/East News

Konfitura z papryki i śliwek do chrupiącej buły - przepis

Składniki:

  • 4 papryki czerwone,
  • cebula czerwona,
  • ocet jabłkowy,
  • kilka śliwek węgierek,
  • goździki mielone,
  • sól,
  • papryka jalapeño,
  • miód,
  • bagietka,
  • serek kremowy śmietankowy,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

Na oleju przesmażamy paprykę i śliwki wraz z przyprawami. W trakcie podlewamy miodem, octem. Kolor papryki w trakcie smażenia będzie się robił bardziej intensywny, szklisty. Kiedy tylko papryka prawie się rozdusi, dodajemy pokrojone śliwki w kostkę drobną i po kilku minutach już konfitura jest gotowa. Bagietkę obsmażamy na patelni na maśle klarowanym, smarujemy serem i konfiturą z papryki.

Papryka faszerowana
Papryka faszerowana
Papryka faszerowana
Źródło: Ola Skowron/East News

Faszerowana najlepsza - przepis

Składniki:

  • papryka czerwonych Ramiro,
  • papryka kremowa,
  • 600 g wołowiny,
  • 2 cebule,
  • 150 g kaszy,
  • 100 g rodzynek lub żurawiny,
  • natka pietruszki,
  • bazylia,
  • lubczyk,
  • olej rzepakowy,
  • sól, pieprz czarny, kminek, kolendra,
  • papryka czerwona słodka, ostra, wędzona,
  • passata pomidorowa,
  • 1 kg pomidorów,
  • kilka oscypków.

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso wołowe, smażymy razem i dodajemy passatę pomidorową i przyprawy. Dosypujemy kaszę, rodzynki lub żurawinę. Gotujemy na wolnym ogniu aż kasza stanie się prawie miękka.

Kiedy już farsz jest gotowy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, bazylię i lubczyk. Papryki przecinamy, wyjmujemy nadmiar pestek i w oczyszczone wnętrze wypełniamy naszym farszem. Wierzch posypujemy serem i papryki umieszczamy w naczyniu do zapiekania.

Pomidory dojrzałe miksujemy, dodajemy szczypiorek, lubczyk. Zalewamy papryki zmiksowanymi pomidorami z ziołami i wstawiamy do pieczenia w 180 st. C przez około 40 minut. Ważne, aby sos odparował i nabrał głębokiego koloru. Papryki powinny tonąć w sosie i nabrać pięknego purpurowego koloru.

Zupa z pulpetami drobiowymi i grzybami
Zupa z pulpetami drobiowymi i grzybami
Zupa z pulpetami drobiowymi i grzybami
Źródło: Ola Skowron/East News

W zupie z pulpetami drobiowymi i grzybami - przepis

Składniki:

  • 10 szt. papryki białej,
  • 2 cebule,
  • włoszczyzna,
  • 6 skrzydełek z kurczaka,
  • 600 g udka z kurczaka,
  • filet z kurczaka,
  • szczypiorek,
  • bułka kajzerka,
  • 300 g boczniaków,
  • koperek, natka pietruszki,
  • liść laurowy, ziele angielskie, kminek, kolendra mielona,
  • 4 serki topione śmietankowe.

Sposób przygotowania:

Z włoszczyzny i skrzydełek wraz z przyprawami przygotowujemy szybki rosół. Na maśle klarowanym przesmażamy cebulę, dodajemy papryki pokrojone w kostkę. Wszystko smażymy razem do uzyskania lekko karmelowego koloru. Zalewamy naszym szybkim rosołem, ale nie za dużo. Kiedy papryka będzie prawie się rozpadać, całość miksujemy z dodatkiem serka topionego. Mięso drobiowe mielimy, dodajemy szczypiorek, przyprawy, namoczoną kajzerkę.

Z masy przygotowujemy małe pulpety, które obsmażamy na złoty kolor i wrzucamy do zupy. Boczniaki skrapiamy olejem lub masłem klarowanym, posypujemy solą i wstawiamy do pieczenia, w 200 st. C przez około 15 minut. Zupę podajemy z pulpetami i chrupiącymi boczniakami.

Kolorowe papryki, brokuł i kurczak w maślance - przepis

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • kolorowe papryki,
  • papryka hiszpańska zielona,
  • czerwona cebula,
  • oliwki czarne,
  • 300 ml oleju rzepakowego,
  • 500 ml maślanki,
  • 200 g parmezanu,
  • pęczek bazylii,
  • koperek,
  • masło klarowane do smażenia,
  • papryka wędzona, ostra i słodka,
  • ocet jabłkowy,
  • rozmaryn.

Sposób przygotowania:

Olej rzepakowy podgrzewamy i łączymy z bazylią i solą. Miksujemy blenderem i odcedzamy najlepiej przez bawełnianą ściereczkę. Zielony olej bazyliowy odstawiamy i zabieramy się za pozostałe składniki. Kurczaka dokładnie obtaczamy w mieszance papryk i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor.

Papryki kroimy w grubsze kawałki. Na oleju przesmażamy cebulę czerwoną, dodajemy papryki, oliwki, w trakcie podlewamy octem jabłkowym, dodajemy gałązki rozmarynu. Kiedy tylko papryki zaczną nam się karmelizować zdejmujemy z patelni, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Maślankę mieszamy z olejem bazyliowym. Gotowe.

Na talerz wylewamy maślankę, układamy papryki z oliwkami, pokrojonego kurczaka i na koniec wszystko posypujemy serem dojrzewającym.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości