Konfitura z papryki i śliwek do chrupiącej buły - przepis
Składniki:
- 4 papryki czerwone,
- cebula czerwona,
- ocet jabłkowy,
- kilka śliwek węgierek,
- goździki mielone,
- sól,
- papryka jalapeño,
- miód,
- bagietka,
- serek kremowy śmietankowy,
- masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
Na oleju przesmażamy paprykę i śliwki wraz z przyprawami. W trakcie podlewamy miodem, octem. Kolor papryki w trakcie smażenia będzie się robił bardziej intensywny, szklisty. Kiedy tylko papryka prawie się rozdusi, dodajemy pokrojone śliwki w kostkę drobną i po kilku minutach już konfitura jest gotowa. Bagietkę obsmażamy na patelni na maśle klarowanym, smarujemy serem i konfiturą z papryki.
Faszerowana najlepsza - przepis
Składniki:
- papryka czerwonych Ramiro,
- papryka kremowa,
- 600 g wołowiny,
- 2 cebule,
- 150 g kaszy,
- 100 g rodzynek lub żurawiny,
- natka pietruszki,
- bazylia,
- lubczyk,
- olej rzepakowy,
- sól, pieprz czarny, kminek, kolendra,
- papryka czerwona słodka, ostra, wędzona,
- passata pomidorowa,
- 1 kg pomidorów,
- kilka oscypków.
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso wołowe, smażymy razem i dodajemy passatę pomidorową i przyprawy. Dosypujemy kaszę, rodzynki lub żurawinę. Gotujemy na wolnym ogniu aż kasza stanie się prawie miękka.
Kiedy już farsz jest gotowy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, bazylię i lubczyk. Papryki przecinamy, wyjmujemy nadmiar pestek i w oczyszczone wnętrze wypełniamy naszym farszem. Wierzch posypujemy serem i papryki umieszczamy w naczyniu do zapiekania.
Pomidory dojrzałe miksujemy, dodajemy szczypiorek, lubczyk. Zalewamy papryki zmiksowanymi pomidorami z ziołami i wstawiamy do pieczenia w 180 st. C przez około 40 minut. Ważne, aby sos odparował i nabrał głębokiego koloru. Papryki powinny tonąć w sosie i nabrać pięknego purpurowego koloru.
W zupie z pulpetami drobiowymi i grzybami - przepis
Składniki:
- 10 szt. papryki białej,
- 2 cebule,
- włoszczyzna,
- 6 skrzydełek z kurczaka,
- 600 g udka z kurczaka,
- filet z kurczaka,
- szczypiorek,
- bułka kajzerka,
- 300 g boczniaków,
- koperek, natka pietruszki,
- liść laurowy, ziele angielskie, kminek, kolendra mielona,
- 4 serki topione śmietankowe.
Sposób przygotowania:
Z włoszczyzny i skrzydełek wraz z przyprawami przygotowujemy szybki rosół. Na maśle klarowanym przesmażamy cebulę, dodajemy papryki pokrojone w kostkę. Wszystko smażymy razem do uzyskania lekko karmelowego koloru. Zalewamy naszym szybkim rosołem, ale nie za dużo. Kiedy papryka będzie prawie się rozpadać, całość miksujemy z dodatkiem serka topionego. Mięso drobiowe mielimy, dodajemy szczypiorek, przyprawy, namoczoną kajzerkę.
Z masy przygotowujemy małe pulpety, które obsmażamy na złoty kolor i wrzucamy do zupy. Boczniaki skrapiamy olejem lub masłem klarowanym, posypujemy solą i wstawiamy do pieczenia, w 200 st. C przez około 15 minut. Zupę podajemy z pulpetami i chrupiącymi boczniakami.
Kolorowe papryki, brokuł i kurczak w maślance - przepis
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- kolorowe papryki,
- papryka hiszpańska zielona,
- czerwona cebula,
- oliwki czarne,
- 300 ml oleju rzepakowego,
- 500 ml maślanki,
- 200 g parmezanu,
- pęczek bazylii,
- koperek,
- masło klarowane do smażenia,
- papryka wędzona, ostra i słodka,
- ocet jabłkowy,
- rozmaryn.
Sposób przygotowania:
Olej rzepakowy podgrzewamy i łączymy z bazylią i solą. Miksujemy blenderem i odcedzamy najlepiej przez bawełnianą ściereczkę. Zielony olej bazyliowy odstawiamy i zabieramy się za pozostałe składniki. Kurczaka dokładnie obtaczamy w mieszance papryk i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor.
Papryki kroimy w grubsze kawałki. Na oleju przesmażamy cebulę czerwoną, dodajemy papryki, oliwki, w trakcie podlewamy octem jabłkowym, dodajemy gałązki rozmarynu. Kiedy tylko papryki zaczną nam się karmelizować zdejmujemy z patelni, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Maślankę mieszamy z olejem bazyliowym. Gotowe.
Na talerz wylewamy maślankę, układamy papryki z oliwkami, pokrojonego kurczaka i na koniec wszystko posypujemy serem dojrzewającym.
Zobacz także:
- Sezonowe, świeże smaki bez marnowania żywności? Wypróbuj przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Papryka – uprawa. Jak uprawiać paprykę krok po kroku?
- Papryka marynowana w słoikach. Sprawdź najlepsze przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News