Konfitura, zupa i inne kolorowe dania z papryki. Oto przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Paprykowy zawrót głowy
Paprykowy zawrót głowy
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan wyczarował pyszne dania z papryki. Poznaj jego przepisy na konfiturę, faszerowaną paprykę, zupę z pulpetami i papryką oraz kolorowe papryki, brokuł i kurczak w maślance.
Konfitura z papryki i śliwek do chrupiącej buły
Konfitura z papryki i śliwek do chrupiącej buły
Konfitura z papryki i śliwek do chrupiącej buły
Źródło: Ola Skowron/East News

Konfitura z papryki i śliwek do chrupiącej buły - przepis

Składniki:

  • 4 papryki czerwone,
    • cebula czerwona,
      • ocet jabłkowy,
        • kilka śliwek węgierek,
          • goździki mielone,
            • sól,
              • papryka jalapeño,
                • miód,
                  • bagietka,
                    • serek kremowy śmietankowy,
                      • masło klarowane do smażenia.

                        Sposób przygotowania:

                        Na oleju przesmażamy paprykę i śliwki wraz z przyprawami. W trakcie podlewamy miodem, octem. Kolor papryki w trakcie smażenia będzie się robił bardziej intensywny, szklisty. Kiedy tylko papryka prawie się rozdusi, dodajemy pokrojone śliwki w kostkę drobną i po kilku minutach już konfitura jest gotowa. Bagietkę obsmażamy na patelni na maśle klarowanym, smarujemy serem i konfiturą z papryki.

                        Papryka faszerowana
                        Papryka faszerowana
                        Papryka faszerowana
                        Źródło: Ola Skowron/East News

                        Faszerowana najlepsza - przepis

                        Składniki:

                        • papryka czerwonych Ramiro,
                          • papryka kremowa,
                            • 600 g wołowiny,
                              • 2 cebule,
                                • 150 g kaszy,
                                  • 100 g rodzynek lub żurawiny,
                                    • natka pietruszki,
                                      • bazylia,
                                        • lubczyk,
                                          • olej rzepakowy,
                                            • sól, pieprz czarny, kminek, kolendra,
                                              • papryka czerwona słodka, ostra, wędzona,
                                                • passata pomidorowa,
                                                  • 1 kg pomidorów,
                                                    • kilka oscypków.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso wołowe, smażymy razem i dodajemy passatę pomidorową i przyprawy. Dosypujemy kaszę, rodzynki lub żurawinę. Gotujemy na wolnym ogniu aż kasza stanie się prawie miękka.

                                                      Kiedy już farsz jest gotowy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, bazylię i lubczyk. Papryki przecinamy, wyjmujemy nadmiar pestek i w oczyszczone wnętrze wypełniamy naszym farszem. Wierzch posypujemy serem i papryki umieszczamy w naczyniu do zapiekania.

                                                      Pomidory dojrzałe miksujemy, dodajemy szczypiorek, lubczyk. Zalewamy papryki zmiksowanymi pomidorami z ziołami i wstawiamy do pieczenia w 180 st. C przez około 40 minut. Ważne, aby sos odparował i nabrał głębokiego koloru. Papryki powinny tonąć w sosie i nabrać pięknego purpurowego koloru.

                                                      Zupa z pulpetami drobiowymi i grzybami
                                                      Zupa z pulpetami drobiowymi i grzybami
                                                      Zupa z pulpetami drobiowymi i grzybami
                                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                                      W zupie z pulpetami drobiowymi i grzybami - przepis

                                                      Składniki:

                                                      • 10 szt. papryki białej,
                                                        • 2 cebule,
                                                          • włoszczyzna,
                                                            • 6 skrzydełek z kurczaka,
                                                              • 600 g udka z kurczaka,
                                                                • filet z kurczaka,
                                                                  • szczypiorek,
                                                                    • bułka kajzerka,
                                                                      • 300 g boczniaków,
                                                                        • koperek, natka pietruszki,
                                                                          • liść laurowy, ziele angielskie, kminek, kolendra mielona,
                                                                            • 4 serki topione śmietankowe.

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Z włoszczyzny i skrzydełek wraz z przyprawami przygotowujemy szybki rosół. Na maśle klarowanym przesmażamy cebulę, dodajemy papryki pokrojone w kostkę. Wszystko smażymy razem do uzyskania lekko karmelowego koloru. Zalewamy naszym szybkim rosołem, ale nie za dużo. Kiedy papryka będzie prawie się rozpadać, całość miksujemy z dodatkiem serka topionego. Mięso drobiowe mielimy, dodajemy szczypiorek, przyprawy, namoczoną kajzerkę.

                                                                              Z masy przygotowujemy małe pulpety, które obsmażamy na złoty kolor i wrzucamy do zupy. Boczniaki skrapiamy olejem lub masłem klarowanym, posypujemy solą i wstawiamy do pieczenia, w 200 st. C przez około 15 minut. Zupę podajemy z pulpetami i chrupiącymi boczniakami.

                                                                              Kolorowe papryki, brokuł i kurczak w maślance - przepis

                                                                              Składniki:

                                                                              • 2 filety z kurczaka,
                                                                                • kolorowe papryki,
                                                                                  • papryka hiszpańska zielona,
                                                                                    • czerwona cebula,
                                                                                      • oliwki czarne,
                                                                                        • 300 ml oleju rzepakowego,
                                                                                          • 500 ml maślanki,
                                                                                            • 200 g parmezanu,
                                                                                              • pęczek bazylii,
                                                                                                • koperek,
                                                                                                  • masło klarowane do smażenia,
                                                                                                    • papryka wędzona, ostra i słodka,
                                                                                                      • ocet jabłkowy,
                                                                                                        • rozmaryn.

                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                          Olej rzepakowy podgrzewamy i łączymy z bazylią i solą. Miksujemy blenderem i odcedzamy najlepiej przez bawełnianą ściereczkę. Zielony olej bazyliowy odstawiamy i zabieramy się za pozostałe składniki. Kurczaka dokładnie obtaczamy w mieszance papryk i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor.

                                                                                                          Papryki kroimy w grubsze kawałki. Na oleju przesmażamy cebulę czerwoną, dodajemy papryki, oliwki, w trakcie podlewamy octem jabłkowym, dodajemy gałązki rozmarynu. Kiedy tylko papryki zaczną nam się karmelizować zdejmujemy z patelni, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Maślankę mieszamy z olejem bazyliowym. Gotowe.

                                                                                                          Na talerz wylewamy maślankę, układamy papryki z oliwkami, pokrojonego kurczaka i na koniec wszystko posypujemy serem dojrzewającym.

                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                          Autor: Teofila Siewko

                                                                                                          Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana