Papryka marynowana w słoikach. Sprawdź najlepsze przepisy

Marynowana papryka w słoiku
tairalist/Getty Images
Źródło: Getty Images
Wrzesień to idealny moment na rozpoczęcie przygotowań do zimy. Tak jak kiedyś nasze babcie, tak teraz my, coraz chętniej przygotowujemy domowe przetwory. Zaczyna się właśnie sezon na tanią i pyszną paprykę. Poznaj zatem nasze sposoby na jej marynowanie w słoikach - z warzywami i na słodko.

Jak marynować paprykę - przepis krok po kroku

Podstawą marynowanych warzyw jest specjalna zalewa octowa. Musi ona być odpowiednio doprawiona, aby nasze weki miały doskonały smak. Z przyprawami i dodatkami można eksperymentować do woli. Przedstawiamy podstawowy przepis na marynowaną paprykę w słoikach.

Składniki:

  • papryka (dowolnego koloru, może być mieszanka) - 2 kg,
  • słoiki 0,5 l - 6,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • liście laurowe - 10,
  • ziele angielskie - 1 łyżka,
  • pieprz czarny niemielony - 1 łyżka,
  • ocet spirytusowy 10% - 1 szklanka,
  • woda - 1,5 l,
  • cukier - 0,5 szklanki,
  • sól - 1 czubata łyżeczka,
  • olej rzepakowy - 3-4 łyżki.

Sposób przygotowania:

  1. Papryki umyć, przekroić każdą na pół i wykroić gniazda nasienne. Każdą połówkę przekroić na 3-4 części, aby powstały średniej szerokości paski.
  2. Czosnek obrać i pokroić w drobne plastry.
  3. Słoiki wyparzyć i osuszyć. Do środka pionowo wkładać paprykę i kilka plastrów czosnku. Do każdego ze słoika dołożyć po 2-3 liście laurowe, trochę ziela angielskiego i kilka kulek pieprzu. Jeżeli papryka nieco wystaje ze słoika - można ją delikatnie upchnąć, w procesie marynowania i tak zmięknie.
  4. W garnku zagotować 1,5 l wody. Kiedy zacznie wrzeć - dodać sól, cukier oraz ocet. Całość ponownie zagotować i zalać każdy słoik płynem.
  5. Słoiki zakręcić. Dodatkowo można je zapasteryzować - umieszczając je w kąpieli wodnej na 15 minut.
  6. Tak przygotowane warzywa można jeść po 7 dniach leżakowania. Im dłużej będą leżakować - tym papryka będzie bardziej ostra i miękka.

Marynowane warzywa z papryką - prosty przepis

Składniki:

  • papryka - 1 kg,
  • cukinia - 2 małe,
  • cebula - 2 średnie,
  • słoiki 0,5 l - 6,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • liście laurowe - 10,
  • ziele angielskie - 1 łyżka,
  • pieprz czarny niemielony - 1 łyżka,
  • ocet spirytusowy 10% - 1 szklanka,
  • woda - 1,5 l,
  • cukier - 0,5 szklanki,
  • sól - 1 czubata łyżeczka,
  • olej rzepakowy - 3-4 łyżki.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie umyć. Paprykę przekrawać na pół i pozbyć się gniazd nasiennych. Połówki pokroić w 4 części każdą.
  2. Cukinię (bez obierania) pokroić w grube plastry, a cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  3. Wyparzyć słoiki i układać w nich warzywa: na dno cukinię w plastrach, pionowo przy ściankach paprykę, a do środka cebulę. Do każdego słoika włożyć czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
  4. Przygotować zalewę: wodę zagotować w garnku, dodać do wrzątku cukier, sól i ocet. Ponownie zagotować i następnie zalać słoiki.
  5. Zakręcić pojemniki szczelnie i włożyć do kąpieli wodnej. Zagotować wodę i pasteryzować przez około 15 minut.
  6. Warzywa gotowe są do jedzenia po 5 dniach leżakowania.

Marynowana papryka z miodem

Marynatę do papryki można przygotować nie tylko przy użyciu cukru, ale również miodu. W zależności od tego, jakiego miodu użyjemy - uzyskamy nieco inny smak. Najbardziej polecane są miody jasne - rzepakowy, akacjowy oraz wielokwiatowe. Miód gryczany również się nada, ale zaprawa może mieć nieco goryczkowy posmak - co warto mieć na uwadze.

Składniki:

  • papryka - 2 kg,
  • słoiki 0,5 l - 6,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • liście laurowe - 10,
  • ziele angielskie - 1 łyżka,
  • pieprz czarny niemielony - 1 łyżka,
  • ocet spirytusowy 10% - 1 szklanka,
  • woda - 1,5 l,
  • miód (według własnych preferencji) - 4 łyżki,
  • sól - 1 czubata łyżeczka,
  • olej rzepakowy - 3-4 łyżki.

Sposób wykonania:

  1. Paprykę wymyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w grube paski. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki.
  2. Słoiki wyparzyć i układać w nich warzywa wraz z przyprawami: pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  3. Przygotować zalewę - zagotować wodę, dodać do niej miód, sól i ocet. Całość ponownie zagotować i zalać warzywa w słoikach.
  4. Słoiki należy pasteryzować - zanurzyć w kąpieli wodnej, doprowadzić wodę do wrzenia i gotować przez około 15 minut.
  5. Marynowana na słodko papryka jest gotowa do jedzenia po 7 dniach.

Smacznego!

Zobacz wideo: Papryka to witaminowa rekordzistka. Który kolor najlepszy?

ORIGINAL (10)
Papryka to witaminowa rekordzistka. Który kolor najlepszy?
Źródło: x-news

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości