Papryka marynowana w słoikach. Sprawdź najlepsze przepisy

Marynowana papryka w słoiku
tairalist/Getty Images
Źródło: Getty Images
Wrzesień to idealny moment na rozpoczęcie przygotowań do zimy. Tak jak kiedyś nasze babcie, tak teraz my, coraz chętniej przygotowujemy domowe przetwory. Zaczyna się właśnie sezon na tanią i pyszną paprykę. Poznaj zatem nasze sposoby na jej marynowanie w słoikach - z warzywami i na słodko.

Jak marynować paprykę - przepis krok po kroku

Podstawą marynowanych warzyw jest specjalna zalewa octowa. Musi ona być odpowiednio doprawiona, aby nasze weki miały doskonały smak. Z przyprawami i dodatkami można eksperymentować do woli. Przedstawiamy podstawowy przepis na marynowaną paprykę w słoikach.

Składniki:

  • papryka (dowolnego koloru, może być mieszanka) - 2 kg,
    • słoiki 0,5 l - 6,
      • czosnek - 3 ząbki,
        • liście laurowe - 10,
          • ziele angielskie - 1 łyżka,
            • pieprz czarny niemielony - 1 łyżka,
              • ocet spirytusowy 10% - 1 szklanka,
                • woda - 1,5 l,
                  • cukier - 0,5 szklanki,
                    • sól - 1 czubata łyżeczka,
                      • olej rzepakowy - 3-4 łyżki.

                        Sposób przygotowania:

                        1. Papryki umyć, przekroić każdą na pół i wykroić gniazda nasienne. Każdą połówkę przekroić na 3-4 części, aby powstały średniej szerokości paski.
                          1. Czosnek obrać i pokroić w drobne plastry.
                            1. Słoiki wyparzyć i osuszyć. Do środka pionowo wkładać paprykę i kilka plastrów czosnku. Do każdego ze słoika dołożyć po 2-3 liście laurowe, trochę ziela angielskiego i kilka kulek pieprzu. Jeżeli papryka nieco wystaje ze słoika - można ją delikatnie upchnąć, w procesie marynowania i tak zmięknie.
                              1. W garnku zagotować 1,5 l wody. Kiedy zacznie wrzeć - dodać sól, cukier oraz ocet. Całość ponownie zagotować i zalać każdy słoik płynem.
                                1. Słoiki zakręcić. Dodatkowo można je zapasteryzować - umieszczając je w kąpieli wodnej na 15 minut.
                                  1. Tak przygotowane warzywa można jeść po 7 dniach leżakowania. Im dłużej będą leżakować - tym papryka będzie bardziej ostra i miękka.

                                    Marynowane warzywa z papryką - prosty przepis

                                    Składniki:

                                    • papryka - 1 kg,
                                      • cukinia - 2 małe,
                                        • cebula - 2 średnie,
                                          • słoiki 0,5 l - 6,
                                            • czosnek - 3 ząbki,
                                              • liście laurowe - 10,
                                                • ziele angielskie - 1 łyżka,
                                                  • pieprz czarny niemielony - 1 łyżka,
                                                    • ocet spirytusowy 10% - 1 szklanka,
                                                      • woda - 1,5 l,
                                                        • cukier - 0,5 szklanki,
                                                          • sól - 1 czubata łyżeczka,
                                                            • olej rzepakowy - 3-4 łyżki.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              1. Warzywa dokładnie umyć. Paprykę przekrawać na pół i pozbyć się gniazd nasiennych. Połówki pokroić w 4 części każdą.
                                                                1. Cukinię (bez obierania) pokroić w grube plastry, a cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
                                                                  1. Wyparzyć słoiki i układać w nich warzywa: na dno cukinię w plastrach, pionowo przy ściankach paprykę, a do środka cebulę. Do każdego słoika włożyć czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
                                                                    1. Przygotować zalewę: wodę zagotować w garnku, dodać do wrzątku cukier, sól i ocet. Ponownie zagotować i następnie zalać słoiki.
                                                                      1. Zakręcić pojemniki szczelnie i włożyć do kąpieli wodnej. Zagotować wodę i pasteryzować przez około 15 minut.
                                                                        1. Warzywa gotowe są do jedzenia po 5 dniach leżakowania.

                                                                          Marynowana papryka z miodem

                                                                          Marynatę do papryki można przygotować nie tylko przy użyciu cukru, ale również miodu. W zależności od tego, jakiego miodu użyjemy - uzyskamy nieco inny smak. Najbardziej polecane są miody jasne - rzepakowy, akacjowy oraz wielokwiatowe. Miód gryczany również się nada, ale zaprawa może mieć nieco goryczkowy posmak - co warto mieć na uwadze.

                                                                          Składniki:

                                                                          • papryka - 2 kg,
                                                                            • słoiki 0,5 l - 6,
                                                                              • czosnek - 3 ząbki,
                                                                                • liście laurowe - 10,
                                                                                  • ziele angielskie - 1 łyżka,
                                                                                    • pieprz czarny niemielony - 1 łyżka,
                                                                                      • ocet spirytusowy 10% - 1 szklanka,
                                                                                        • woda - 1,5 l,
                                                                                          • miód (według własnych preferencji) - 4 łyżki,
                                                                                            • sól - 1 czubata łyżeczka,
                                                                                              • olej rzepakowy - 3-4 łyżki.

                                                                                                Sposób wykonania:

                                                                                                1. Paprykę wymyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w grube paski. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki.
                                                                                                  1. Słoiki wyparzyć i układać w nich warzywa wraz z przyprawami: pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
                                                                                                    1. Przygotować zalewę - zagotować wodę, dodać do niej miód, sól i ocet. Całość ponownie zagotować i zalać warzywa w słoikach.
                                                                                                      1. Słoiki należy pasteryzować - zanurzyć w kąpieli wodnej, doprowadzić wodę do wrzenia i gotować przez około 15 minut.
                                                                                                        1. Marynowana na słodko papryka jest gotowa do jedzenia po 7 dniach.

                                                                                                          Smacznego!

                                                                                                          Zobacz wideo: Papryka to witaminowa rekordzistka. Który kolor najlepszy?

                                                                                                          Papryka to witaminowa rekordzistka. Który kolor najlepszy?
                                                                                                          Źródło: x-news

                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                          Autor: Teofila Siewko

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana