Pomidory suszyć można na wiele sposobów - w suszarce, piekarniku, a jak pogoda dopisze, to nawet na słońcu. Co zrobić, aby zachowały swój smak? Jak je przygotować, żeby były najsmaczniejsze?
Jak suszyć pomidory na słońcu
Dawniej, kiedy nie było jeszcze suszarek i piekarników, pomidory suszone były głównie na słońcu. To bardzo czasochłonna metoda, ale smak jest niepowtarzalny. Do suszenia na słońcu musi sprzyjać pogoda - potrzebne będą od 5 do 6 słonecznych dni. Pomidory należy pokroić w ćwiartki, pozbyć się gniazd nasiennych i ciasno ułożyć na blasze.
Warzywa powinny przebywać na słońcu do momentu, kiedy skurczą się i będą całkowicie suche. W czasie suszenia powinno się pilnować, aby nie dostały się do nich żadne owady. Na noc trzeba je chować, aby nie złapały wilgoci. Tak suszone smakują najlepiej - słońcem i świeżym powietrzem. Jednak nie zawsze mamy czas i pogoda może nas zawieść. Wtedy warto postawić na piekarnik lub suszarkę.
Suszenie pomidorów w suszarce i piekarniku - przepis krok po kroku
Składniki:
- pomidory - 2 kg,
- świeże liście rozmarynu, bazylii i innych ulubionych przypraw.
Sposób przygotowania:
- Pomidory dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki.
- Świeże liście przypraw umyć i oddzielić od gałązek.
- Pomidory można wyczyścić z gniazd nasiennych, jednak nie jest to obowiązkowym krokiem.
- Suszenie w piekarniku - pomidory wyłożyć ciasno na blasze. Na wierzch wyłożyć przyprawy. Całość suszyć w 80 stopniach przez około 4-6 godzin, do całkowitego wyschnięcia.
- Suszenie w suszarce - pomidory ułożyć ciasno na piętrach suszarki. Na wierzch położyć świeże przyprawy. Całość suszyć do całkowitej suchości warzyw. W zależności od mocy suszarki, może to trwać od 8 do 18 godzin.
- Wysuszone i gotowe pomidory najlepiej trzymać w przewiewnym pojemniku lub zalać oliwą i przyprawami.
Tak przygotowane pomidory są świetnym dodatkiem do różnych potraw. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, sosów, leczo lub mięs. Suszone pomidory można również trzymać w zalewie z oleju lub marynować.
Smacznego!
Zobacz także:
- Jakie witaminy ma pomidor? Poznaj wartości odżywcze pomidora
- Zielone pomidory – doskonały pomysł na przetwory zimowe
- Grzyby marynowane. Przepisy na marynaty, marynowanie krok po kroku
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto