Jak przygotować grzyby marynowane? Czy trzeba je pasteryzować? Jak długo je gotować? Co do nich dodać? Swoimi sposobami na marynowanie podzieliła się z widzami Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz.
Jak marynować grzyby leśne? Jaka marynata będzie najlepsza do podgrzybków, a jaka do rydzów i gąsek?
- Które grzyby marynowane są najlepsze?
- Jak przygotować grzyby do marynowania?
- Jak długo gotować grzyby do marynowania?
- Jak zamarynować grzyby? Słoiki
- Grzyby marynowane bez pasteryzowania
- Jak się marynuje grzyby? Pasteryzowanie
- Jak zrobić marynatę do grzybów?
- Jak marynować podgrzybki?
- Grzyby marynowane – rydze
- Grzyby marynowane – gąski
- Grzyby marynowane – porady
Które grzyby marynowane są najlepsze?
Do marynowania nadają się właściwie wszystkie gatunki grzybów, jednak najlepiej marynować:
- borowiki,
- maślaki,
- opieńki,
- koźlarze,
- gąski,
- kurki,
- rydze,
- pieczarki.
Grzyby szybko się psują – należy je zamarynować jak najszybciej po zebraniu.
Zobacz też: Muchomor czerwony – piękny, choć trujący grzyb
Jak przygotować grzyby do marynowania?
Aby zrobić marynowane grzyby, trzeba dokładnie je przejrzeć. Grzyby muszą być jak najwyższej jakości. Nie marynujemy grzybów robaczywych i oklapniętych. Jeśli trzony są zbyt twarde, do marynowania przeznaczamy tylko kapelusze. Duże grzyby dzielimy na kawałki, małe marynujemy w całości.
Grzyby przed marynowaniem dokładnie, kilkukrotnie myjemy. Marynowanie grzybów leśnych wymaga nieco cierpliwości, bo piasek, a nawet ściółka, lubi się ukryć w zakamarkach grzybów. Warto przed myciem trochę je namoczyć w gorącej wodzie z solą, aby ułatwić sobie zadanie.
Maślaki przed marynowaniem obieramy ze skórki z kapelusza.
Zobacz także: Borowik ceglastopory
Jak długo gotować grzyby do marynowania?
Ile gotować grzyby do marynowania? Czas gotowania grzybów do marynowania zależy od ich gatunku, twardości i wielkości kawałków:
- kurki do marynowania gotujemy do 5 minut,
- rydze do marynowania gotujemy do 10 minut,
- podgrzybki do marynowania gotujemy do 15 minut,
- gąski do marynowania gotujemy do 15 minut.
Jak zamarynować grzyby? Słoiki
Słoiki i nakrętki myjemy i sparzamy. Nakrętki wycieramy do sucha.
Grzyby do marynowania wkładamy jeszcze gorące do słoików, zapełniając je do 2/3 wysokości. Do tego wlewamy marynatę. Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Czekamy aż ostygną.
Grzyby marynowane bez pasteryzowania
Czy pasteryzować grzyby marynowane ? Jest na to sprytny sposób. Jeśli zarówno marynata, jak i grzyby były gorące podczas wkładania do słoików, to nie trzeba ich pasteryzować.
Jak się marynuje grzyby? Pasteryzowanie
Najczęściej pasteryzuje się marynowane grzyby w dużych garnkach. Gotowe słoiki wkładamy do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 60 minut.
Jak zrobić marynatę do grzybów?
Jak zrobić dobre grzyby marynowane ? Kluczem jest marynata do grzybów. Jej składniki mogą być różne, najczęściej jest to wariacja poniższych składników:
- 1 szklanka octu,
- 4 szklanki wody (popularne proporcje octu do wody to także 1 do 3, czyli na jedną szklankę octu potrzebujemy 3 szklanek wody),
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- 1 łyżka gorczycy,
- 1 łyżka ziaren pieprzu.
Najpierw gotujemy składniki marynaty bez octu przez 15 minut, potem dodajemy ocet i zagotowujemy marynatę. Przed włożeniem marynaty do grzybów w słoikach wyjmujemy przyprawy. Możemy ewentualnie zostawić gorczycę. W ten sposób przygotowujemy większość marynat do grzybów, które różnią się głównie dodatkami i przyprawami.
Inna marynata do grzybów leśnych na słodko bazuje na podobnych składnikach. Do marynaty wkładamy dodatkowo 3 pokrojone w kostkę marchewki i cebulę.
Zalewa do grzybów marynowanych może nie zawierać zwykłego octu – zamiast niego dodajemy sok z cytryny, kwasek cytrynowy lub ocet winny.
Doskonałym dodatkiem do marynaty grzybowej jest także konserwowa papryka.
Jak marynować podgrzybki?
Podgrzybki marynowane będą świetnie smakować z poniższymi składnikami (ilość na pół kilograma świeżych grzybów):
- ok. 300 ml wody,
- 1 łyżka octu 5 proc.,
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka gorczycy.
Marynowane podgrzybki wymagają aż 15 minut gotowania na małym ogniu – razem z powyższymi składnikami. Potem wyciągamy grzybki, a do zalewy dodajemy jeszcze 100 ml octu, sól i cukier do smaku i zagotowujemy. Wkładamy grzyby w słoikach razem z cebulką, gorczycą i liśćmi laurowymi do wysokości 2/3 słoika. Zalewamy gorącą marynatą.
Grzyby marynowane – rydze
Do rydzów marynowanych potrzebujemy:
- 1/2 szklanki octu,
- 3 szklanki wody,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżkę soli,
- 1 cebulę,
- 2 liście laurowe,
- 8 ziarenek ziela angielskiego.
Marynatę gotujemy ok. 15 minut, a grzyby – maksymalnie 10 minut we wrzątku. Jeśli grzyby są drobne, wystarczy 5 minut.
Grzyby marynowane – gąski
Na kilogram gąsek potrzebujemy:
- 3 szklanki wody,
- 1 szklankę octu,
- 1 cebulę,
- 1 marchew pokrojoną w plasterki,
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 4 goździki,
- 1 łyżeczka kolendry w nasionach,
- 3 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki soli.
Składniki marynaty gotujemy oddzielnie, grzyby oddzielnie (do wody z grzybami możemy dodać trochę soli i octu). W obu przypadkach wystarczy 15 minut. Grzyby w słoikach zalewamy gorącą zalewą – albo od razu z jej dodatkami, albo składniki odcedzamy i dodajemy na koniec – po kilka goździków, listków laurowych, kawałków cebuli i marchewki, ziarenek kolendry i pieprzu.
Grzyby marynowane – porady
Do czego nadają się grzyby marynowane? Zamarynowane grzyby leśne to świetny dodatek do sałatek, ryb i mięs serwowanych na zimno.
Jak długo można przechowywać grzyby marynowane? Prawidłowo przygotowane marynowane grzyby w słoikach mogą czekać na półce nawet kilka lat.
Kiedy można jeść zamarynowane grzyby? Grzyby marynowane są gotowe już po kilku dniach. Po otwarciu słoika najlepiej zużyć je w ciągu jednego dnia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN