Jak szybko i skutecznie oczyścić grzyby? Jak je przechowywać?

Konstantin Trubavin/Getty Images
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?
Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?
Na grzyby!
Na grzyby!
Sezon na grzyby trwa. Bez względu na to, czy będą suszone, marynowane czy podane świeże w sosie lub zupie, po ich zebraniu każdy grzybiarz musi zrobić to samo - oczyścić je. Im jest ich więcej, tym żmudniejsze to zadanie. Dlatego dzielimy się sposobem na szybkie oczyszczenie leśnych grzybów. Sprawdź też, w jaki sposób je przechowywać tuż po zebraniu.

Jak szybko oczyścić grzyby? Poznaj prosty sposób

Grzyby przyniesione prosto z lasu często mają na sobie sporo różnego typu zanieczyszczeń. Na trzonach ziemię, piach i czasem mech, a na kapeluszach liście czy igły z drzew. Aby skutecznie i możliwie najszybciej je usunąć, wystarczy postępować zgodnie z poniższą, krótką instrukcją.

  1. Do dużego garnka nalać gorącej wody lub ją w nim zagotować. Należy ją też dobrze posolić.
  2. Grzyby włożyć do garnka z gorącą, słoną wodą.
  3. Po kilku minutach ziemia i piach osiądą na dnie. Na samej górze będą się unosić liście czy igły z drzew. Można wyłowić je łyżką cedzakową lub małym siteczkiem.
  4. Następnie tymi samymi kuchennymi narzędziami można wyjąć grzyby z wody. Dla pewności warto przełożyć je jeszcze do durszlaka i bardzo delikatnie opłukać pod bieżącą wodą.

Jak przechowywać świeże grzyby?

Suszone lub marynowane grzyby można przechowywać naprawdę długo, zwłaszcza jeśli są odpowiednio przygotowane. Te świeżo przyniesione z lasu należy obrobić możliwie jak najszybciej. Powinny być przechowywane w niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce. W takich warunkach mogą spędzić maksymalnie dobę. Po tym czasie należy je poddać dalszej obróbce - gotować, suszyć, marynować czy też mrozić.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości