Przepisy kulinarne

Grzyby marynowane. Przepisy na marynaty, marynowanie krok po kroku

Jak przygotować grzyby marynowane? Czy trzeba je pasteryzować? Jak długo je gotować? Co do nich dodać? Swoimi sposobami na marynowanie podzieliła się z widzami Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz.

Jak marynować grzyby leśne? Jaka marynata będzie najlepsza do podgrzybków, a jaka do rydzów i gąsek?

  • Które grzyby marynowane są najlepsze?
  • Jak przygotować grzyby do marynowania?
  • Jak długo gotować grzyby do marynowania?
  • Jak zamarynować grzyby? Słoiki
  • Grzyby marynowane bez pasteryzowania
  • Jak się marynuje grzyby? Pasteryzowanie
  • Jak zrobić marynatę do grzybów?
  • Jak marynować podgrzybki?
  • Grzyby marynowane – rydze
  • Grzyby marynowane – gąski
  • Grzyby marynowane – porady

Które grzyby marynowane są najlepsze?

Do marynowania nadają się właściwie wszystkie gatunki grzybów, jednak najlepiej marynować:

  • borowiki,
  • maślaki,
  • opieńki,
  • koźlarze,
  • gąski,
  • kurki,
  • rydze,
  • pieczarki.

Grzyby szybko się psują – należy je zamarynować jak najszybciej po zebraniu.

Zobacz też: Muchomor czerwony – piękny, choć trujący grzyb

Jak przygotować grzyby do marynowania?

Aby zrobić marynowane grzyby, trzeba dokładnie je przejrzeć. Grzyby muszą być jak najwyższej jakości. Nie marynujemy grzybów robaczywych i oklapniętych. Jeśli trzony są zbyt twarde, do marynowania przeznaczamy tylko kapelusze. Duże grzyby dzielimy na kawałki, małe marynujemy w całości.

Grzyby przed marynowaniem dokładnie, kilkukrotnie myjemy. Marynowanie grzybów leśnych wymaga nieco cierpliwości, bo piasek, a nawet ściółka, lubi się ukryć w zakamarkach grzybów. Warto przed myciem trochę je namoczyć w gorącej wodzie z solą, aby ułatwić sobie zadanie.

Maślaki przed marynowaniem obieramy ze skórki z kapelusza.

Zobacz także: Borowik ceglastopory

Jak długo gotować grzyby do marynowania?

Ile gotować grzyby do marynowania? Czas gotowania grzybów do marynowania zależy od ich gatunku, twardości i wielkości kawałków:

  • kurki do marynowania gotujemy do 5 minut,
  • rydze do marynowania gotujemy do 10 minut,
  • podgrzybki do marynowania gotujemy do 15 minut,
  • gąski do marynowania gotujemy do 15 minut.

Zobacz też: Rosół grzybowy z pierożkami i sałatka z ośmiornicą

Jak zamarynować grzyby? Słoiki

Słoiki i nakrętki myjemy i sparzamy. Nakrętki wycieramy do sucha.

Grzyby do marynowania wkładamy jeszcze gorące do słoików, zapełniając je do 2/3 wysokości. Do tego wlewamy marynatę. Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Czekamy aż ostygną.

Grzyby marynowane bez pasteryzowania

Czy pasteryzować grzyby marynowane ? Jest na to sprytny sposób. Jeśli zarówno marynata, jak i grzyby były gorące podczas wkładania do słoików, to nie trzeba ich pasteryzować.

Jak się marynuje grzyby? Pasteryzowanie

Najczęściej pasteryzuje się marynowane grzyby w dużych garnkach. Gotowe słoiki wkładamy do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 60 minut.

Jak zrobić marynatę do grzybów?

Jak zrobić dobre grzyby marynowane ? Kluczem jest marynata do grzybów. Jej składniki mogą być różne, najczęściej jest to wariacja poniższych składników:

  • 1 szklanka octu,
  • 4 szklanki wody (popularne proporcje octu do wody to także 1 do 3, czyli na jedną szklankę octu potrzebujemy 3 szklanek wody),
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 1 łyżka ziaren pieprzu.

Najpierw gotujemy składniki marynaty bez octu przez 15 minut, potem dodajemy ocet i zagotowujemy marynatę. Przed włożeniem marynaty do grzybów w słoikach wyjmujemy przyprawy. Możemy ewentualnie zostawić gorczycę. W ten sposób przygotowujemy większość marynat do grzybów, które różnią się głównie dodatkami i przyprawami.

Inna marynata do grzybów leśnych na słodko bazuje na podobnych składnikach. Do marynaty wkładamy dodatkowo 3 pokrojone w kostkę marchewki i cebulę.

Zalewa do grzybów marynowanych może nie zawierać zwykłego octu – zamiast niego dodajemy sok z cytryny, kwasek cytrynowy lub ocet winny.

Doskonałym dodatkiem do marynaty grzybowej jest także konserwowa papryka.

Jak marynować podgrzybki?

Podgrzybki marynowane będą świetnie smakować z poniższymi składnikami (ilość na pół kilograma świeżych grzybów):

  • ok. 300 ml wody,
  • 1 łyżka octu 5 proc.,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka gorczycy.

Marynowane podgrzybki wymagają aż 15 minut gotowania na małym ogniu – razem z powyższymi składnikami. Potem wyciągamy grzybki, a do zalewy dodajemy jeszcze 100 ml octu, sól i cukier do smaku i zagotowujemy. Wkładamy grzyby w słoikach razem z cebulką, gorczycą i liśćmi laurowymi do wysokości 2/3 słoika. Zalewamy gorącą marynatą.

Grzyby marynowane – rydze

Do rydzów marynowanych potrzebujemy:

  • 1/2 szklanki octu,
  • 3 szklanki wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżkę soli,
  • 1 cebulę,
  • 2 liście laurowe,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego.

Marynatę gotujemy ok. 15 minut, a grzyby – maksymalnie 10 minut we wrzątku. Jeśli grzyby są drobne, wystarczy 5 minut.

Grzyby marynowane – gąski

Na kilogram gąsek potrzebujemy:

  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklankę octu,
  •  1 cebulę,
  • 1 marchew pokrojoną w plasterki,
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 4 goździki,
  • 1 łyżeczka kolendry w nasionach,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki soli.

Składniki marynaty gotujemy oddzielnie, grzyby oddzielnie (do wody z grzybami możemy dodać trochę soli i octu). W obu przypadkach wystarczy 15 minut. Grzyby w słoikach zalewamy gorącą zalewą – albo od razu z jej dodatkami, albo składniki odcedzamy i dodajemy na koniec – po kilka goździków, listków laurowych, kawałków cebuli i marchewki, ziarenek kolendry i pieprzu.

Zobacz też: Domowa pizza z pieczarkami - czy trudno ją zrobić?

Grzyby marynowane – porady

Do czego nadają się grzyby marynowane? Zamarynowane grzyby leśne to świetny dodatek do sałatek, ryb i mięs serwowanych na zimno.

Jak długo można przechowywać grzyby marynowane? Prawidłowo przygotowane marynowane grzyby w słoikach mogą czekać na półce nawet kilka lat.

Kiedy można jeść zamarynowane grzyby? Grzyby marynowane są gotowe już po kilku dniach. Po otwarciu słoika najlepiej zużyć je w ciągu jednego dnia.



Zobacz film: W poszukiwaniu nowego gatunku grzyba. Źródło: Dzień dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
72
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0