Jak przygotować grzyby marynowane? Czy trzeba je pasteryzować? Jak długo je gotować? Co do nich dodać? Sprawdź przepisy na marynaty do grzybów – podgrzybków, gąsek i rydzów.

Jak marynować grzyby leśne? Jaka marynata będzie najlepsza do podgrzybków, a jaka do rydzów i gąsek?

  • Które grzyby marynowane są najlepsze?
  • Jak przygotować grzyby do marynowania?
  • Jak długo gotować grzyby do marynowania?
  • Jak zamarynować grzyby? Słoiki
  • Grzyby marynowane bez pasteryzowania
  • Jak się marynuje grzyby? Pasteryzowanie
  • Jak zrobić marynatę do grzybów?
  • Jak marynować podgrzybki?
  • Grzyby marynowane – rydze
  • Grzyby marynowane – gąski
  • Grzyby marynowane – porady

Które grzyby marynowane są najlepsze?

Do marynowania nadają się właściwie wszystkie gatunki grzybów, jednak najlepiej marynować:

· borowiki,

· maślaki,

· opieńki,

· koźlarze,

· gąski,

· kurki,

· rydze,

· pieczarki.

Grzyby szybko się psują – należy je zamarynować jak najszybciej po zebraniu.

Zobacz też: Muchomor czerwony – piękny, choć trujący grzyb

Jak przygotować grzyby do marynowania?

Aby zrobić marynowane grzyby, trzeba dokładnie je przejrzeć. Grzyby muszą być jak najwyższej jakości. Nie marynujemy grzybów robaczywych i oklapniętych. Jeśli trzony są zbyt twarde, do marynowania przeznaczamy tylko kapelusze. Duże grzyby dzielimy na kawałki, małe marynujemy w całości.

Grzyby przed marynowaniem dokładnie, kilkukrotnie myjemy. Marynowanie grzybów leśnych wymaga nieco cierpliwości, bo piasek, a nawet ściółka, lubi się ukryć w zakamarkach grzybów. Warto przed myciem trochę je namoczyć w gorącej wodzie z solą, aby ułatwić sobie zadanie.

Maślaki przed marynowaniem obieramy ze skórki z kapelusza.

Zobacz także: Borowik ceglastopory

Jak długo gotować grzyby do marynowania?

Ile gotować grzyby do marynowania? Czas gotowania grzybów do marynowania zależy od ich gatunku, twardości i wielkości kawałków:

· kurki do marynowania gotujemy do 5 minut,

· rydze do marynowania gotujemy do 10 minut,

· podgrzybki do marynowania gotujemy do 15 minut,

· gąski do marynowania gotujemy do 15 minut.

Zobacz też: Rosół grzybowy z pierożkami i sałatka z ośmiornicą

Jak zamarynować grzyby? Słoiki

Słoiki i nakrętki myjemy i sparzamy. Nakrętki wycieramy do sucha.

Grzyby do marynowania wkładamy jeszcze gorące do słoików, zapełniając je do 2/3 wysokości. Do tego wlewamy marynatę. Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Czekamy aż ostygną.

Grzyby marynowane bez pasteryzowania

Czy pasteryzować grzyby marynowane ? Jest na to sprytny sposób. Jeśli zarówno marynata, jak i grzyby były gorące podczas wkładania do słoików, to nie trzeba ich pasteryzować.

Jak się marynuje grzyby? Pasteryzowanie

Najczęściej pasteryzuje się marynowane grzyby w dużych garnkach. Gotowe słoiki wkładamy do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 60 minut.

Jak zrobić marynatę do grzybów?

Jak zrobić dobre grzyby marynowane ? Kluczem jest marynata do grzybów. Jej składniki mogą być różne, najczęściej jest to wariacja poniższych składników:

· 1 szklanka octu,

· 4 szklanki wody (popularne proporcje octu do wody to także 1 do 3, czyli na jedną szklankę octu potrzebujemy 3 szklanek wody),

· 2 łyżki cukru,

· 2 łyżeczki soli,

· 10 ziaren ziela angielskiego,

· 4 liście laurowe,

· 1 łyżka gorczycy,

· 1 łyżka ziaren pieprzu.

Najpierw gotujemy składniki marynaty bez octu przez 15 minut, potem dodajemy ocet i zagotowujemy marynatę. Przed włożeniem marynaty do grzybów w słoikach wyjmujemy przyprawy. Możemy ewentualnie zostawić gorczycę. W ten sposób przygotowujemy większość marynat do grzybów, które różnią się głównie dodatkami i przyprawami.

Inna marynata do grzybów leśnych na słodko bazuje na podobnych składnikach. Do marynaty wkładamy dodatkowo 3 pokrojone w kostkę marchewki i cebulę.

Zalewa do grzybów marynowanych może nie zawierać zwykłego octu – zamiast niego dodajemy sok z cytryny, kwasek cytrynowy lub ocet winny.

Doskonałym dodatkiem do marynaty grzybowej jest także konserwowa papryka.

Jak marynować podgrzybki?

Podgrzybki marynowane będą świetnie smakować z poniższymi składnikami (ilość na pół kilograma świeżych grzybów):

· ok. 300 ml wody,

· 1 łyżka octu 5 proc.,

· 1 cebula,

· 2 liście laurowe,

· 5 ziaren ziela angielskiego,

· 1 łyżeczka soli,

· 1 łyżeczka gorczycy.

Marynowane podgrzybki wymagają aż 15 minut gotowania na małym ogniu – razem z powyższymi składnikami. Potem wyciągamy grzybki, a do zalewy dodajemy jeszcze 100 ml octu, sól i cukier do smaku i zagotowujemy. Wkładamy grzyby w słoikach razem z cebulką, gorczycą i liśćmi laurowymi do wysokości 2/3 słoika. Zalewamy gorącą marynatą.

Grzyby marynowane – rydze

Do rydzów marynowanych potrzebujemy:

· 1/2 szklanki octu,

· 3 szklanki wody,

· 3 łyżki cukru,

· 1 łyżkę soli,

· 1 cebulę,

· 2 liście laurowe,

· 8 ziarenek ziela angielskiego.

Marynatę gotujemy ok. 15 minut, a grzyby – maksymalnie 10 minut we wrzątku. Jeśli grzyby są drobne, wystarczy 5 minut.

Grzyby marynowane – gąski

Na kilogram gąsek potrzebujemy:

· 3 szklanki wody,

· 1 szklankę octu,

· 1 cebulę,

· 1 marchew pokrojoną w plasterki,

· 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach,

· 3 liście laurowe,

· 5 ziarenek ziela angielskiego,

· 4 goździki,

· 1 łyżeczka kolendry w nasionach,

· 3 łyżeczki cukru,

· 2 łyżeczki soli.

Składniki marynaty gotujemy oddzielnie, grzyby oddzielnie (do wody z grzybami możemy dodać trochę soli i octu). W obu przypadkach wystarczy 15 minut. Grzyby w słoikach zalewamy gorącą zalewą – albo od razu z jej dodatkami, albo składniki odcedzamy i dodajemy na koniec – po kilka goździków, listków laurowych, kawałków cebuli i marchewki, ziarenek kolendry i pieprzu.

Zobacz też: Domowa pizza z pieczarkami - czy trudno ją zrobić?

Grzyby marynowane – porady

Do czego nadają się grzyby marynowane? Zamarynowane grzyby leśne to świetny dodatek do sałatek, ryb i mięs serwowanych na zimno.

Jak długo można przechowywać grzyby marynowane? Prawidłowo przygotowane marynowane grzyby w słoikach mogą czekać na półce nawet kilka lat.

Kiedy można jeść zamarynowane grzyby? Grzyby marynowane są gotowe już po kilku dniach. Po otwarciu słoika najlepiej zużyć je w ciągu jednego dnia.

Zobacz film: Grzyby w kuchni. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
70
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0