Zapiekane grzyby w sosie serowym pod ciastem francuskim z sałatką ziołową - przepis Sebastiana Olmy

Jak długo powinno się gotować grzyby? Sprawdź, co warto wiedzieć
Grzybowa kuchnia Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pysznego przepisu na grzyby? Z pomocą przychodzi Sebastian Olma i jego zapiekane grzyby w sosie serowym pod ciastem francuskim z sałatką ziołową. Jak je zrobić? Sprawdź przepis.

Zapiekane grzyby w sosie serowym pod ciastem francuskim z sałatką ziołową - przepis

Składniki:

  • 1 sztuka ciasta francuskiego
  • 2 kilogramy mieszanki grzybów
  • 2 sztuki białej cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 50 mililitrów jasnego sosu sojowego
  • 200 mililitrów białego wina
  • 1 litr słodkiej śmietany 36%
  • po 100 gramów mieszanki serów (parmezan, cheddar, gorgonzola)
  • 1 mała buteleczka oliwy truflowej

Jak przygotować zapiekane grzyby w sosie serowym pod ciastem francuskim

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, zostaw aby dostało temp. pokoją a następnie lekko rozwałkuj. Wszystkie dostępne grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, podsmaż je na głębokiej patelni dodając pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż aż będą złoto brązowe, następnie dodaj odrobinę sosu sojowego i białego wina, smaż aż płyny odparują i dodaj słodką śmietanę. Gdy grzyby w sosie się zagotują zdejmij go z ognia i dodaj do środka posiekane sery (parmezan, cheddar, gorgonzola) i dokładnie wymieszaj, sery rozpuszczą się z uwagi na ciepłą temperaturę.

Porcję grzybów wlej do małego naczynia żaroodpornego polewając na koniec je oliwą truflową. Na naczynie nałóż porcję ciasta francuskiego, posmaruj żółtkiem i wstaw do piekarnika 195 st. na około 15-20 minut, aż ciasto się upiecze i ładnie urośnie. Po upieczeniu ciasta dodaj na górę sałatkę ze świeżych ziół i zetrzyj parmezan.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości