Zapiekane grzyby w sosie serowym pod ciastem francuskim z sałatką ziołową - przepis
Składniki:
- 1 sztuka ciasta francuskiego
- 2 kilogramy mieszanki grzybów
- 2 sztuki białej cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 50 mililitrów jasnego sosu sojowego
- 200 mililitrów białego wina
- 1 litr słodkiej śmietany 36%
- po 100 gramów mieszanki serów (parmezan, cheddar, gorgonzola)
- 1 mała buteleczka oliwy truflowej
Jak przygotować zapiekane grzyby w sosie serowym pod ciastem francuskim
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, zostaw aby dostało temp. pokoją a następnie lekko rozwałkuj. Wszystkie dostępne grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, podsmaż je na głębokiej patelni dodając pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż aż będą złoto brązowe, następnie dodaj odrobinę sosu sojowego i białego wina, smaż aż płyny odparują i dodaj słodką śmietanę. Gdy grzyby w sosie się zagotują zdejmij go z ognia i dodaj do środka posiekane sery (parmezan, cheddar, gorgonzola) i dokładnie wymieszaj, sery rozpuszczą się z uwagi na ciepłą temperaturę.
Porcję grzybów wlej do małego naczynia żaroodpornego polewając na koniec je oliwą truflową. Na naczynie nałóż porcję ciasta francuskiego, posmaruj żółtkiem i wstaw do piekarnika 195 st. na około 15-20 minut, aż ciasto się upiecze i ładnie urośnie. Po upieczeniu ciasta dodaj na górę sałatkę ze świeżych ziół i zetrzyj parmezan.
Zobacz także:
- Azjatyckie smaki Darii Ładochy, czyli tajskie przepisy na kwaśną zupę z krewetkami i warzywa w sosie ostrygowym
- Idealny sos grzybowy - jak go przygotować i z czym podawać?
- Grzyby marynowane. Przepisy na marynaty i marynowanie krok po kroku
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Cavan Images/Getty Images