Zapiekane grzyby w sosie serowym pod ciastem francuskim z sałatką ziołową - przepis Sebastiana Olmy

Grzybowa kuchnia Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pysznego przepisu na grzyby? Z pomocą przychodzi Sebastian Olma i jego zapiekane grzyby w sosie serowym pod ciastem francuskim z sałatką ziołową. Jak je zrobić? Sprawdź przepis.

Zapiekane grzyby w sosie serowym pod ciastem francuskim z sałatką ziołową - przepis

Składniki:

  • 1 sztuka ciasta francuskiego
    • 2 kilogramy mieszanki grzybów
      • 2 sztuki białej cebuli
        • 5 ząbków czosnku
          • 50 mililitrów jasnego sosu sojowego
            • 200 mililitrów białego wina
              • 1 litr słodkiej śmietany 36%
                • po 100 gramów mieszanki serów (parmezan, cheddar, gorgonzola)
                  • 1 mała buteleczka oliwy truflowej

                    Jak przygotować zapiekane grzyby w sosie serowym pod ciastem francuskim

                    Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, zostaw aby dostało temp. pokoją a następnie lekko rozwałkuj. Wszystkie dostępne grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, podsmaż je na głębokiej patelni dodając pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż aż będą złoto brązowe, następnie dodaj odrobinę sosu sojowego i białego wina, smaż aż płyny odparują i dodaj słodką śmietanę. Gdy grzyby w sosie się zagotują zdejmij go z ognia i dodaj do środka posiekane sery (parmezan, cheddar, gorgonzola) i dokładnie wymieszaj, sery rozpuszczą się z uwagi na ciepłą temperaturę.

                    Porcję grzybów wlej do małego naczynia żaroodpornego polewając na koniec je oliwą truflową. Na naczynie nałóż porcję ciasta francuskiego, posmaruj żółtkiem i wstaw do piekarnika 195 st. na około 15-20 minut, aż ciasto się upiecze i ładnie urośnie. Po upieczeniu ciasta dodaj na górę sałatkę ze świeżych ziół i zetrzyj parmezan.

                    Zobacz także:

                    Autor: Diana Ryściuk

                    Źródło: Sebastian Olma

                    Źródło zdjęcia głównego: Cavan Images/Getty Images

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                    Materiał promocyjny

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana