Kwaśna zupa z krewetkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 szklanek wody,
- łodyga trawy cytrynowej zmiażdżonej i pociętej na 2-centymetrowe kawałki,
- 6 listków limonki kaffir,
- 10 plasterków galangala,
- 2 papryczki chili drobno posiekane,
- łyżka sosu ostrygowego,
- 2 łyżki pasty tom yum (2 saszetki)4 łyżki sosu rybnego,
- 2 łyżki cukru palmowego,
- 2 limonki,
- kolendra do przybrania – same liście,
- 20 szarych krewetek obranych z pancerzy (zachowaj pancerze),
- 4 pieczarki,
- puszka liczi,
- średni pomidor.
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę. Jeśli masz pancerze krewetek, gotuj je przez ok. 5 minut. Wywar przecedź przez sito. Dodaj galangal, trawę cytrynową, podarte liście limonki kaffir, papryczki chili, pastę tom yum oraz łyżkę sosu ostrygowego. Dodaj krewetki i gotuj 2–3 minuty. Nie można gotować ich zbyt długo, gdyż staną się gumowate. Z pieczarek usuń ogonek i pokrój kapelusze na 4 części. Pomidora pokrój w łódeczki. Dodaj do zupy pieczarki, a następnie pomidora oraz pochwiaki. Gotuj kolejne 2 minuty i wyłącz źródło ciepła. Dopraw zupę sokiem z limonki, cukrem palmowym oraz sosem rybnym. Podawaj posypaną kolendrą.
Warzywa w sosie ostrygowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g pieczarek (tylko kapelusze, obrane i pokrojone na 4 części),
- 5 grzybów shitake namoczonych w wodzie (zalane ciepłą wodą są gotowe do użycia, gdy woda ostygnie),
- 1/2 papryki czerwonej pociętej w słupki,
- 1/2 żółtej papryki pociętej w słupki,
- pakchoi pokrojone na mniejsze kawałki,
- 1/2 szczypiorku pokrojonego na 3 – centymetrowe kawałki,
- papryczka chili,
- łyżka pędów bambusa odsączonych na sitku,
- łyżka posiekanego czosnku,
- szalotka drobno posiekana,
- 4 łyżki sosu ostrygowego,
- łyżka oleju,
- szczypta pieprzu,
- miseczka ugotowanego ryżu jaśminowego,
- łyżka białego sezamu,
- garść kolendry,
- garść mięty,
- papryczka chili posiekana.
Sposób przygotowania:
W woku podgrzej olej i wrzuć na niego czosnek i szalotkę oraz chili. Następnie dodaj paprykę czerwoną oraz żółtą. Smaż na średnim ogniu. Następnie dodaj pieczarki i grzyby shitake i smaż szybko na dużym ogniu. Dodaj pędy bambusa i pakchoi. Następnie dodaj sos ostrygowy oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj szczypiorek, kolendrę oraz miętę. Podawaj z ryżem jaśminowym z dodatkiem sezamu.
Zobacz także:
- Tajska zupa z krewetkami - przepis i propozycje podania
- Dorada w sosie sojowym i zupa z krewetkami
- Lekka zupa z krewetkami i selerem naciowym - przepis Darii Ładochy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN