Bulion mięsny - przepis krok po kroku
Składniki:
- golonka z indyka,
- szponder wołowy,
- 2 udka z kurczaka,
- szyjka z indyka,
- włoszczyzna: marchew, seler, seler naciowy, korzeń pietruszki, por,
- zielona pietruszka,
- ¼ kapusty włoskiej,
- kawałek imbiru,
- cebula,
- główka czosnku,
- przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, lubczyk suszony.
Sposób przygotowania:
Nastaw piekarnik na 220 st. C. Wstaw mięso i warzywa i piecz 40 minut. Następnie przełóż do garnka z wrzącą wodą i dodaj zioła i przyprawy. Gotuj 3 godziny.
Zupa czosnkowa z indykiem i tymiankiem świeżym - przepis krok po kroku
Składniki:
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- marchewka,
- 2 kłącza selera naciowego,
- oliwa z oliwek,
- 3 ziemniaki,
- 2 gałązki tymianku świeżego,
- łyżka masła,
- 300 g filetów z indyka,
- skórka z cytryny,
- oregano w przyprawie,
- łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie do zagęszczenia zupy.
Sposób przygotowania:
Na maśle podsmaż cebulę posiekaną w piórka i czosnek pokrojony w plastry. Dodaj marchewkę pokrojoną w talarki oraz seler naciowy. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i zalej bulionem. Dodaj Sól i pieprz oraz oregano. Gotuj 15 minut, a następnie dodaj indyka pokrojonego w plastry. Na koniec dodaj skórkę z cytryny, natkę pietruszki i zagęść zupę mąką ziemniaczaną. Dodaj też świeży tymianek.
Ogórkowa z pomidorami - przepis krok po kroku
Składniki:
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 500 g ogórków startych na tarce,
- świeży chrzan ,
- 2 l wywaru,
- 3 ziemniaki pokrojone w kostkę i obrane ze skórki,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- przyprawy: majeranek, tymianek, oregano,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- 700 passaty pomidorowej,
- świeża pietruszka,
- grzanki z ciabatty.
Sposób przygotowania:
Ogórki podsmaż na patelni na łyżce masła. W osobnym garnku na maśle podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj ziemniaki i zalej wywarem, dodaj przyprawy. Następnie dodaj po 10-15 min ogórki, passate pomidorową oraz przecier. Dodaj starty chrzan oraz zieloną pietruszkę. Podawaj z grzankami z ciabatty.
Krem z pieczonych białych warzyw z oliwą truflową, parmezanem i orzechami - przepis krok po kroku
Składniki:
- seler,
- 2 pietruszki,
- cebula,
- kalarepa,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 ziemniaki,
- 200 ml słodkiej śmietanki,
- przyprawy: sól, pieprz biały, majeranek, oregano,
- 100 ml kwaśnej śmietany,
- kilka łyżek oliwy truflowej,
- 50 g tartego parmezanu,
- garść podprażonych orzechów włoskich,
- świeże oregano,
- 1,5 l wywaru.
Sposób przygotowania:
Nastaw piekarnik na 200 st. C. Na blachę wyłóż pokrojony i obrany ze skóry seler, pietruszkę, cebulę i czosnek oraz kalarepę. Dodaj ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, dopraw sola i pieprzem i piecz około 20 minut. Następnie przełóż warzywa do garnka, dodaj przyprawy i zalej wywarem. Gotuj kilka minut. Następnie dodaj śmietanę kwaśną i słodką. Doprowadź do wrzenia. Zmiksuj na gładki krem, dodaj oliwę truflową oraz orzechy i na koniec posyp parmezanem i dodaj świeże oregano.
Zobacz także:
- Zupa rydzowa z sokiem z kiszonej kapusty, serem i okruchami chleba wspomoże naszą odporność
- Zupa ziemniaczana z wędzonym boczkiem, warzywami i koprem - przepis Sebastiana Olmy
- Zupa brzadowa prosto z Kaszub. "Smak zdrowia i tradycji"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News