Jak zrobić idealną owsiankę? Przepisy Darii Ładochy i nie tylko

10 października to Światowy Dzień Owsianki! Z tej okazji przypominamy, jak w kuchni Dzień Dobry TVN o tym jak zrobić owsiankę idealną i z czym można ją podawać, opowiedziała nam Daria Ładocha. Poznajcie przepisy na owsiankę z masłem orzechowym, borówkami, pistacjami i prażonymi migdałami, owsiankę z jogurtem i malinami na ciepło, z marchewką szczypiorkiem i sosem sojowym oraz na owsiankę z powidłami śliwkowymi i wiele innych. Co można zrobić z owsianką, której nie zjedliśmy? Zobaczcie!

Z okazji Dnia Owsianki w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zdradziła jakie są, jej zdaniem, najlepsze płatki, jaka jest idealna proporcja wody i płatków i jak wykorzystać owsiankę, której nie zjedliśmy!

Przepis na owsiankę z masłem orzechowym, borówkami, pistacjami i prażonymi migdałami

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych górskich
    • 200 ml tłustego mleka
      • 100 ml wody
        • 4 łyżki borówek amerykańskich
          • 2 łyżki płatków migdałowych
            • 1 łyżka masła orzechowego
              • 2 łyżki pistacji bez łupiny

                Przygotowanie:

                Zagotuj mleko z wodą. Gdy już zacznie się gotować dodaj płatki owsiane i mieszaj drewnianą łyżką podczas gotowania. Gdy płatki zmiękną i uzyskasz pożądaną konsystencję dodaj masło orzechowe. Na koniec podpraż płatki oraz pistacje. Udekoruj miskę wraz z borówkami.

                Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

                Rozgrzewające dania kuchni meksykańskiej idealne na zimowe dni. Wypróbuj przepisy Adriana "Foxxa" Owsianika
                Źródło: Dzień Dobry TVN
                Meksyk w kuchni
                Meksyk w kuchni
                Sposób na idealną kaczkę
                Sposób na idealną kaczkę
                Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
                Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
                Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
                Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
                Jesienne zupy na rozgrzewkę
                Jesienne zupy na rozgrzewkę
                Zupy wprost wymarzone na jesień
                Zupy wprost wymarzone na jesień
                Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
                Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
                Międzypokoleniowe przepisy
                Międzypokoleniowe przepisy
                Babcine przepisy od Cristiny Catese
                Babcine przepisy od Cristiny Catese
                Te przepisy podbiły media społecznościowe
                Te przepisy podbiły media społecznościowe
                Warzywne przepisy pełne smaku
                Warzywne przepisy pełne smaku
                Zupy lekiem na całe zło
                Zupy lekiem na całe zło
                Letnie desery pełne słońca
                Letnie desery pełne słońca
                Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
                Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
                Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
                Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
                Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
                Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
                Jesienne przepisy z kiełbasą
                Jesienne przepisy z kiełbasą
                Ciasto na lato, desery na upały
                Ciasto na lato, desery na upały
                Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
                Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
                Desery idealne do kawy
                Desery idealne do kawy
                Pomysł na wielki gar letniej zupy
                Pomysł na wielki gar letniej zupy
                Owocowe desery idealne w upalne dni
                Owocowe desery idealne w upalne dni 
                Pomysły na pyszne desery lodowe
                Pomysły na pyszne desery lodowe
                3D w tortownicy
                3D w tortownicy
                1 wywar 3 zupy
                1 wywar 3 zupy
                Lodowe desery we włoskim stylu
                Lodowe desery we włoskim stylu
                Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
                Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
                Rozgrzewające, jesienne zupy
                Rozgrzewające, jesienne zupy
                Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

                Przepis na owsiankę z jogurtem naturalnym, malinami na ciepło, miodem, cytryną i cynamonem

                Składniki:

                • 100 g płatków owsianych górskich
                  • 200 ml tłustego mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym)
                    • 100 ml wody
                      • 250 g malin (mogą być mrożone)
                        • 1 łyżka miodu
                          • sok z ½ cytryny
                            • 2 łyżki jogurtu naturalnego
                              • szczypta cynamonu.

                                Przygotowanie:

                                Zagotuj mleko z wodą. Gdy już zacznie się gotować dodaj płatki owsiane i mieszaj drewnianą łyżką podczas gotowania. Obok w rondelku podgrzewaj maliny wraz z łyżką miodu. Podgrzewaj tak długo aż maliny się rozpadną. Gdy już owsianka będzie gotowa polej ją malinowym sosem, dodaj cynamon, jogurt naturalny i dopraw sokiem z cytryny.

                                Przepis na owsiankę wytrawną z marchewką, szczypiorkiem, sosem sojowym, ananasem, orzechami i jajkiem

                                Składniki:

                                • 100 g owsianki
                                  • 250 g wody
                                    • 1 jajko na twardo
                                      • 100 g marchewki pociętej w słupki
                                        • 2 -3 łyżki sosu sojowego
                                          • 2 plasterki ananasa
                                            • 1 łyżka posiekanej kolendry
                                              • 1 łyżka podprażonych orzechów ziemnych
                                                • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
                                                  • sok z limonki

                                                    Przygotowanie:

                                                    Zagotuj wodę. Dodaj płatki owsiane, ananasa, sos sojowy oraz połowę marchewki. Następnie przełóż do miseczki, dodaj posiekaną kolendrę, resztę marchewki, orzechy i szczypiorek i udekoruj ugotowanym jajkiem i dopraw sokiem z limonki

                                                    Przepis na wegańską owsiankę z powidłami śliwkowymi, pomarańczami, kakao i orzechami włoskimi

                                                    Składniki:

                                                    • 100 g płatków owsianych
                                                      • 250 ml mleka kokosowego
                                                        • 50 ml wody
                                                          • 1 łyżka powideł śliwkowych
                                                            • szczypta cynamonu
                                                              • ½ pomarańczy
                                                                • ½ soku z pomarańczy
                                                                  • garść orzechów włoskich

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Zagotuj mleko kokosowe z dodatkiem wody. Następnie dodaj płatki owsiane. Gotuj do miękkości a następnie dodaj powidła śliwkowe, cynamon, orzechy włoskie i dopraw sokiem z pomarańczy. Wymieszaj i na wierzch ułóż cząstki świeżej pomarańczy.

                                                                    Co zrobić z resztką owsianki? Przepis na ciasto!

                                                                    Dodatkowo:

                                                                    • 2 łyżki płatków owsianych suchych lub dowolnych otrębów (w tym również mąkę)
                                                                      • 1 łyżka masła orzechowego lub zwykłego
                                                                        • dodatki: żurawina, ciemna pokruszona czekolada, mielone orzechy, łyżka kakao

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Do pozostałej owsianki dodaj odrobinę masy suchej na przykład otręby, tak by powstała zbita masa. Dodaj ulubione dodatki i 1 łyżkę masła lub masła orzechowego. Uformuj w ręce kulki i delikatnie rozpłaszcz na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

                                                                          Przepisy na owsiankę - jeszcze więcej kombinacji:

                                                                          Źródło: Daria Ładocha

                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Fot. Getty Images/Arx0nt

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości