Zapiekana owsianka z bananami
Składniki:
100 g płatków owsianych
2 łyżki migdałów
2 łyżki rodzynek
2 łyżki owoców goji
1 łyżka suszonej żurawiny
4 suszone figi
cynamon
wanilia
400 ml mleka
100 ml śmietanki kremówki
2 banany
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy z cukrem, śmietanką, cynamonem, wanilią, zalewamy nim płatki owsiane. Masę mieszamy z pokrojonymi orzechami i bakaliami. Przekładamy do żaroodpornych naczynek, na górze układamy pokrojone banany, dodajemy odrobinę miodu. Zapiekamy ok. 20-25 min. w 190 st. C.
Koktajl z awokado
Składniki:
2 miękkie awokado
2 banany
1 mały ananas
świeża mięta
ewentualnie: mleko kokosowe, woda lub jogurt
Przygotowanie:
Awokado, banany, ananasa obieramy, kroimy w kostkę i miksujemy, podajemy ze świeżą miętą i ewentualnie dodajemy mleko lub wodę.
Kolorowa komosa ryżowa
Składniki:
2 szklanki komosy ryżowej
2 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
2 buraczki
2 małe jabłka
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki orzechów laskowych
2 łyżki orzechów nerkowca
natka pietruszki
3 łyżki miodu
oliwa z oliwek
sól
pieprz
sok z cytryny
1 mała papryczka chili
Przygotowanie:
Komosę płuczemy i gotujemy w litrze lekko osolonej wody. Warzywa korzeniowe oraz jabłka obieramy, kroimy, kładziemy na blasze z papierem do pieczenia, polewamy odrobiną oliwy, dodajemy miód, pieczemy ok. 3 min. w 190 st. C. W małej miseczce przygotowujemy dressing: oliwę łączymy z sokiem z cytryny, miodem i posiekanym chili. Pietruszkę siekamy. Ugotowaną komosę przekładamy do miski, dodajemy upieczone i pokrojone warzywa, podprażone orzechy, pietruszkę i dressing, mieszamy ponownie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN