Zupa brzadowa prosto z Kaszub. "Smak zdrowia i tradycji"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Święta last minute
Święta last minute
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Idealny makijaż na święta
Idealny makijaż na święta
Święta w podróży z pupilem
Święta w podróży z pupilem
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Kuchnia. Święta tuż tuż
Kuchnia. Święta tuż tuż
Zupa brzadowa to tradycyjna potrawa kaszubska przygotowywana na wigilię. Co się do niej dodaje? Z czym jest podawana? W Dzień Dobry TVN odkrył to smakosz Mikołaj Rey.

Brzad znaczy susz owocowy

Mikołaj Rey zauroczony kaszubską przyrodą stał się zbłąkanym wędrowcem. Wigilijnej gościnności doświadczył w Kościerskiej Hucie.

- Przygotowujemy naszą zupkę brzadową. To jest zupa z owoców, które rosną w naszych lasach, ogródkach. Jesienią przygotowujemy grzybki, suszymy. Wszelkie owoce tak samo są suszone - tłumaczyła gospodyni Maria Polak.

Zupa brzadowa - jak przygotować?

W skład zupy brzadowej wchodzą m.in.

  • suszone jabłka,
    • suszone gruszki.

      - Wrzucamy je do garnka. Kiedy się pogotują z 10-15 minut, to wrzucamy jeszcze do tego suszone śliwki i wiśnie z kompotu. Na samym końcu grzybki, które były ugotowane oddzielnie. Wody nie wlewamy, tylko same grzyby. Na koniec dolewamy śmietankę, żeby zupę zabielić, a z mąki i jajek robimy kluski - tłumaczyła Anna Miszczak.

      Zupa z suszu i grzybów podawana jest nie tylko w wigilię. - My, tutaj na Kaszubach pościmy w piątki, więc to jest jedna z zup. Rybna, grzybowa - to było nasze piątkowe jedzenie - podkreśliła Maria Polak.

      Mikołaj Rey od pierwszej łyżki pokochał tę potrawę. - Bardzo delikatna zupka. Naprawdę taki smak zdrowia i tradycji. To jest zaskakujące bardzo, że do owoców grzyb. Ten smak umami i te kluseczki, cudo! - przyznał smakosz.

      Jakie są tradycje kaszubskie? Jak brzmią życzenia po kaszubsku? Zobacz materiał wideo.

      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

      Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

      Zobacz także:

      Reporter: Łukasz Kowalski/Mikołaj Rey

      Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

      podziel się:

      Pozostałe wiadomości