Tradycyjne wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana 

Źródło: Dzień Dobry TVN
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował tradycyjne wigilijne potrawy. Nie powinno ich zabraknąć na wigilijnej kolacji. Co się wśród z nich znalazło? Kucharz udzielił też kilku porad, które mogą się przydać podczas przygotowywania świątecznych dań. Sprawdź, co zrobić, gdy barszcz jest za blady, śledzie za słone, a karp smakuje mułem.

Jak uratować potrawy wigilijne?

  • Za blady barszcz: dodajmy do niego pół szklanki octu jabłkowego lub jednego średniej wielkości startego buraka. Podstawową zasadą podgrzewania barszczu jest nie doprowadzenie go do wrzenia, robimy to na bardzo małym ogniu. Żeby uzyskać odpowiednią kwasowość, wrzućmy 3-4 ćwiartki jabłka.
    • Za słone śledzie moczymy w wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem
      • Posklejane pierogi co zrobić, żeby przy rozdzielaniu ich nie porozrywać? Wystarczy przelać pierogi odrobiną oleju i zostawić na kilka minut.
        • Posmak mułu w karpiu - żeby go zniwelować, musimy obłożyć rybę cebulą. Plastry cebuli układamy na wyfiletowanym karpiu i zostawiamy na 2-3 godziny. Dodatkowo możemy skropić karpia sokiem z cytryny.
          • Ciasta: wszystkie produkty potrzebne do sernika, makowca, czy murzynka muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka, masło czy inne produkty trzeba wyciągnąć z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem pracy. Dzięki temu nie wyjdzie zakalec. Złotą zasadą jest przecedzanie mąki czy cukru pudru przez sitko. Pozbywamy się grudek z mąki oraz napowietrzamy mąkę co sprawi, że ciasto wyjdzie lepsze.
            • Lekko spalone ciastka: jeśli ciasteczka delikatnie są spalone od dołu można delikatnie zetrzeć na tarce spaleniznę, lub zalać lukrem/polewą.

              Śledzie na ostro ze śliwką - przepis krok po kroku

              Składniki:

              • 1 kg śledzi marynowanych lub zwykłych
                • 1 kg cebuli
                  • 300 g ogórków kiszonych
                    • 200 g śliwki suszonej kalifornijskiej
                      • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
                        • olej rzepakowy
                          • sól, pieprz czarny, papryka słodka, kminek mielony, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
                            • cukier do smaku
                              • natka pietruszki

                                Sposób przygotowania:

                                1. Cebulę kroimy w kostkę i zasypujemy solą oraz cukrem. Po mniej więcej godzinie odciskamy sok. Na patelni rozgrzewamy olej w sporej ilości i wrzucamy cebulę.
                                  1. Dusimy do idealnej miękkości podlewając najlepiej w trakcie niedużą ilością wody lub bulionu warzywnego. Do miękkiej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy.
                                    1. Dokładnie mieszamy i dodajemy obrane, pokrojone ogórki w kostkę oraz śliwki suszone. Jeszcze spora porcja przypraw, pamiętajmy, że sos należy do ostrzejszych i aromatycznych. Studzimy i przekładamy płaty śledziowe.

                                      Żur grzybowy na dorszu - przepis krok po kroku

                                      Składniki:

                                      • 150 g grzybów suszonych
                                        • 1 tuszka wędzonego dorsza
                                          • 3 jabłka odmiany szara reneta
                                            • 1 pęczek włoszczyzny
                                              • 2 cebule
                                                • 500 ml soku z kiszonych ogórków
                                                  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, majeranek
                                                    • natka pietruszki
                                                      • 1 kg ugotowanych ziemniaków
                                                        • słoiczek chrzanu
                                                          • żurawina mrożona

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            1. Grzyby jak to zwykle bywa namaczamy w wodzie ciepłej ale tylko połowę, resztę wraz z przyprawami miksujemy w młynku do kawy na puder.
                                                              1. Z włoszczyzny gotujemy sporą ilość bulionu warzywnego z wędzonym dorszem. Odcedzamy z warzyw i do czystego bulionu dodajemy pokrojone, namoczone grzyby, wodę z namaczania.
                                                                1. Dodajemy puder z grzybów z przyprawami. Dla nadania kwaśnego smaku, było nie było zupa nazwana jest żurem, dodajemy sok z kiszonych ogórków oraz dodajemy na koniec cebulę przesmażoną na złoty mocno kolor oraz pokrojone w kostkę jabłka. Gotujemy wszystko na małym ogniu.
                                                                  1. W między czasie gotujemy ziemniaki, ubijamy na puree i dodajemy chrzan do smaku. Kiedy zupa jest gotowa, na środku talerza stawiamy wyspę z ziemniaków.
                                                                    1. Na wierzch kawałki dorsza z gotowania, listki natki pietruszki. Wokół wylewamy nasz żur.

                                                                      Brioszki z kapustą i grzybami - przepis krok po kroku

                                                                      Składniki:

                                                                      • 1 kg mąki
                                                                        • 300 ml mleka
                                                                          • 150 ml oleju
                                                                            • 150 ml wody
                                                                              • 100 g drożdży
                                                                                • 1 kg kapusty kiszonej
                                                                                  • 200 g grzybów suszonych
                                                                                    • kminek mielony, cząber, sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy
                                                                                      • 200 g masła
                                                                                        • 2 cebule
                                                                                          • sól
                                                                                            • cukier

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              1. Z drożdży, podgrzanego mleka i wody oraz drożdży przygotowujemy rozczyn, odstawiamy aby drożdże zaczęły pracować, budzić się i podwajać swoją objętość.
                                                                                                1. Do podrośniętych drożdży dodajemy mąkę pozostałą, olej, sól i cukier. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy kapustę kiszoną.
                                                                                                  1. Smażymy i podlewamy delikatnie wodą aby nam zmiękła. Do kapusty dodajemy grzyby wraz z wodą z namaczania.
                                                                                                    1. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną kapustę siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa ale o grubszym oczku. Doprawiamy dokładnie, dodajemy natkę pietruszki.
                                                                                                      1. Ciasto dzielimy na pół, z jednej połowy przygotowujemy bułeczki, które faszerujemy kapustą i grzybami, drugą połowę dzielimy na pół i z każdej robimy okrągły placek niczym pizza, smarujemy olejem, wykładamy farsz.
                                                                                                        1. Wszystko wypiekamy w temp. 200 stopni czas około 30 minut.

                                                                                                          Karp z sosem tatarskim - przepis krok p kroku

                                                                                                          Składniki:

                                                                                                          • 2 filety karpia
                                                                                                            • 500 g bułki tartej
                                                                                                              • 100 g mąki
                                                                                                                • koper
                                                                                                                  • sól, pieprz czarny
                                                                                                                    • masło klarowane do smażenia
                                                                                                                      • 3 ogórki konserwowe
                                                                                                                        • 1 słoik kurek
                                                                                                                          • 2 jajka ugotowane
                                                                                                                            • 1 jabłko odmiany szara reneta
                                                                                                                              • 1słoik selera konserwowego
                                                                                                                                • 1 puszka groszku konserwowego
                                                                                                                                  • szczypiorek
                                                                                                                                    • musztarda, majonez, chrzan
                                                                                                                                      • 200 ml śmietanki 18%

                                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                                        1. Filety karpia oczyszczamy i nacinamy co 5 mm od strony mięsa do skóry. skóra jest na tyle twarda surowa, że nie ma obaw, że możemy ją poprzecinać. Filety zasalamy, posypujemy pieprzem.
                                                                                                                                          1. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość masła klarownego. Bułkę łączymy z mąką, solą i koperkiem siekanym. Filety obtaczamy w naszej panierce i od razu smażymy na maśle. Z jednej strony i z drugiej.
                                                                                                                                            1. Ogórki, jabłka kroimy w kostkę, dodajemy do nich pokrojone gotowane białko z jajka, kurki, groszek, posiekany seler, szczypiorek i koperek.
                                                                                                                                              1. Żółtka miksujemy z majonezem, chrzanem, musztardą. Doprawiamy octem jabłkowym, solą, pieprzem i cukrem.
                                                                                                                                                1. Sos dodajemy do naszych warzyw i mieszamy wszystko razem.

                                                                                                                                                  Łazanki z makiem i bakaliami - przepis krok po kroku

                                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                                  • 1 opakowanie lasagne
                                                                                                                                                    • 500 g maku mielonego
                                                                                                                                                      • 200 ml śmietanki 18%
                                                                                                                                                        • 2 jabłka odmiany szara reneta
                                                                                                                                                          • 1 l mleka
                                                                                                                                                            • 2 opakowania cukru waniliowego
                                                                                                                                                              • 2 łyżki miodu
                                                                                                                                                                • 100 g rodzynek
                                                                                                                                                                  • 100 g orzechów włoskich
                                                                                                                                                                    • 100 g migdałów
                                                                                                                                                                      • 3 pomarańcze
                                                                                                                                                                        • owoce suszone, nie wędzone

                                                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                          1. Lasagne gotujemy w wodzie i przelewamy zimną wodą. Kroimy w duże kostki. Mak zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy aby mam nam napęczniał.
                                                                                                                                                                            1. Jabłka ścieramy na tarce, dodajemy śmietankę 18%. Do tego wyciskamy sok z pomarańczy i troszkę startej skórki z pomarańczy.
                                                                                                                                                                              1. Mak odciskamy, łączymy z miodem i mokrymi składnikami. Bakalie zalewamy wrzątkiem aby nam zmiękły i dodajemy do maku.
                                                                                                                                                                                1. Wszystko dokładnie mieszamy z dużymi kwadratami makaronowymi. Wierzch olewamy śmietanką raz jeszcze.

                                                                                                                                                                                  Kompot wigilijny - przepis krok po kroku

                                                                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                                                                  • 400 g suszonych wędzonych owoców
                                                                                                                                                                                    • 2 pomarańcze
                                                                                                                                                                                      • kora cynamonu
                                                                                                                                                                                        • goździki
                                                                                                                                                                                          • miód

                                                                                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                            1. Wodę zagotowujemy z miodem, dodajemy owoce suszone, gotujemy kilka minut i odstawiamy. Niech owoce na spokojnie oddają swój smak i aromat.
                                                                                                                                                                                              1. Dodajemy goździki i korę cynamonową oraz sok z pomarańczy i plastry.

                                                                                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                                                                                Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                                                                                Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości