Kompot z suszu na wigilię - tradycja
Kompot z suszonych owoców podawany był zimą do wielu obiadów, jednak obecnie jest serwowany głównie podczas kolacji wigilijnej. Najczęściej dodaje się do niego wędzone śliwki, suszone gruszki, jabłka, morele i rodzynki. Często dodawane są również przyprawy takie jak goździki, cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. Dzięki temu nie tylko wspiera odporność, ale dodatkowo ze względu na dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, wspomaga pracę jelit i trawienie.
Święta
Według niektórych podań kompot podawany w Wigilię pochodzi z tradycji łemkowskiej. W okolicach Beskidu Niskiego latem zbierano i suszono owoce, z których następnie robiono kompoty. Co więcej, każdy składnik miał swoje ukryte znaczenie. Jabłka miały zapewnić pokój, miłość i dobre zdrowie, śliwki odpędzić złe moce, a gruszki zapewnić długowieczność.
Wigilijny kompot z suszu - przepis krok po kroku
Składniki:
- owoce suszone - morele, jabłka, śliwki, rodzynki, (wędzone) gruszki - 500 g,
- przyprawy - cynamon, goździki, 2 cm imbiru, gwiazdka anyżu,
- skórka pomarańczowa - opcjonalnie,
- woda - 3 l,
- opcjonalnie do słodzenia - miód lub cukier.
Sposób przygotowania:
- Owoce suszone można przepłukać i włożyć do dużego naczynia, a następnie zalać wodą.
- Dodać przyprawy i opcjonalną skórkę z pomarańczy.
- Całość ustawić na małym ogniu i gotować powoli przez 30-45 minut aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
- Kompot przestudzić i wtedy posłodzić - w zależności od upodobań od 2 do 10 łyżek miodu. Można również dodać w tym czasie sok z cytryny. Ważne, aby wywar miał około 35 stopni Celsjusza.
- Kompot odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
- Owoce można odcedzić lub zostawić w kompocie. Jeśli je zostawimy, będzie miał krótszy okres przydatności do spożycia.
- Podawać na zimno lub po podgrzaniu.
Ile dni przed wigilią należy robić kompot z suszu?
Kompot z suszu na wigilię najlepiej robić 23 grudnia lub w samą wigilię - z rana. Ważne, aby kompot był świeży i mógł stać kolejne dwa dni świąteczne. Dodatkowo ważne, aby zdążył ostygnąć przed podaniem. Najlepsza metodą jest nastawić go wieczorem przed wigilią i zostawić na noc w chłodnym miejscu, ale w takim, aby nie zamarzł. Zrobiony wcześniej może się zepsuć.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Poznaj przepisy Beaty Kartowicz na kompot wigilijny, korzenne tartaletki i bułeczki cynamonowe
- Rozgrzewający kompot z gruszek idealny na zimę - sprawdź przepis
- Wigilijne potrawy prosto z MasterChefa: kompot, makówki i wege bigos
Autor: Teofila Siewko
Źródło: dobrystan.pl
Źródło zdjęcia głównego: Liudmila Chernetska/Getty Images