Rozgrzewający kompot z gruszek idealny na zimę - sprawdź przepis

Kompot z gruszek w szklance
Rozgrzewający kompot z gruszek idealny na zimę - sprawdź przepis!
Źródło: ratmaner/Getty Images
Rozgrzewający kompot z gruszek idealnie sprawdzi się jako owocowy napój na zimne wieczory lub zamiennik wigilijnego kompotu z suszu. Można go przygotowywać ze świeżych lub suszonych i wędzonych owoców. Jednak w przypadku tych drugich - smak będzie bardzo intensywny. Sprawdź, jak prosto przygotować kompot z gruszek idealny na zimę!

Rozgrzewający kompot z gruszek - przepis krok po kroku

Składniki:

  • gruszki słodkie - 750 g,
    • woda - 1,5 l,
      • laska wanilii - 1 szt.,
        • imbir - 10 g,
          • cukier lub miód - 150 g.

            Zobacz wideo: Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu

            Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
            Źródło: Dzień Dobry TVN

            Sposób przygotowania:

            1. Gruszki dokładnie umyć, oczyścić z ogonków i poprzekrawać na 4 części.
              1. Imbir oczyścić i pokroić na plasterki.
                1. Gruszki i imbir zimną wodą, dodać laskę wanilii i całość zagotować.
                  1. Podgrzewać przez około 60 min, po tym czasie zdjąć z ognia i dodać cukier lub miód.
                    1. Podawać na ciepło lub na zimno, wedle uznania.

                      Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

                      Źródło: Dzień Dobry TVN
                      Dania imbirem pachnące
                      Dania imbirem pachnące
                      Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
                      Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
                      Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
                      Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

                      Rozgrzewający kompot z suszonych i wędzonych gruszek - przepis krok po kroku

                      Składniki:

                      • gruszki wędzone lub suszone - 500 g,
                        • cukier - 250 g,
                          • imbir - 15 g,
                            • goździki - 6 szt.,
                              • gwiazdka anyżu - 1 szt.,
                                • cynamon - 1 laska (zamiennie 1 łyżeczka przyprawy),
                                  • wanilia - 1 laska (zamiennie 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub ekstraktu),
                                    • woda - 2 l.

                                      Sposób przygotowania:

                                      1. Suszone lub wędzone gruszki zalać wodą, imbir oczyścić i pokroić w grube plasterki.
                                        1. Do gruszek dodać wszystkie przyprawy i całość zagotować. Podgrzewać przez około godzinę.
                                          1. Po tym czasie zdjąć z ognia, z napoju wybrać laskę wanilii, korę cynamonu, goździki i anyż.
                                            1. Podawać najlepiej na ciepło.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło zdjęcia głównego: ratmaner/Getty Images

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana