Rozgrzewający kompot z gruszek - przepis krok po kroku
Składniki:
- gruszki słodkie - 750 g,
- woda - 1,5 l,
- laska wanilii - 1 szt.,
- imbir - 10 g,
- cukier lub miód - 150 g.
Zobacz wideo: Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sposób przygotowania:
- Gruszki dokładnie umyć, oczyścić z ogonków i poprzekrawać na 4 części.
- Imbir oczyścić i pokroić na plasterki.
- Gruszki i imbir zimną wodą, dodać laskę wanilii i całość zagotować.
- Podgrzewać przez około 60 min, po tym czasie zdjąć z ognia i dodać cukier lub miód.
- Podawać na ciepło lub na zimno, wedle uznania.
Kuchnia pełna aromatycznych przypraw
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Rozgrzewający kompot z suszonych i wędzonych gruszek - przepis krok po kroku
Składniki:
- gruszki wędzone lub suszone - 500 g,
- cukier - 250 g,
- imbir - 15 g,
- goździki - 6 szt.,
- gwiazdka anyżu - 1 szt.,
- cynamon - 1 laska (zamiennie 1 łyżeczka przyprawy),
- wanilia - 1 laska (zamiennie 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub ekstraktu),
- woda - 2 l.
Sposób przygotowania:
- Suszone lub wędzone gruszki zalać wodą, imbir oczyścić i pokroić w grube plasterki.
- Do gruszek dodać wszystkie przyprawy i całość zagotować. Podgrzewać przez około godzinę.
- Po tym czasie zdjąć z ognia, z napoju wybrać laskę wanilii, korę cynamonu, goździki i anyż.
- Podawać najlepiej na ciepło.
Zobacz także:
- Przetwory z gruszek – jesienne przepisy, które warto wypróbować
- Jabłka, gruszki i śliwki. David Gaboriaud serwuje niebanalne dania
- Z imbirem: wołowina, zupa dyniowa i ciasto gruszkowe
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: ratmaner/Getty Images
podziel się: