Mrożona herbata z arbuza to wprost idealna propozycja na upalne dni. Słodki i orzeźwiający napój można z powodzeniem przyrządzić w zaciszu własnej kuchni.
Picie napojów izotonicznych jest wskazane po zakończeniu intensywnego treningu, a także w upały. Jednak przy aktywnym trybie życie kupuje się je co najmniej trzy razy w tygodniu, a ich ceny nie należą do najniższych. Poznaj sposób, jak przygotować skuteczny i niedrogi domowy napój izotoniczny.
Właściwości lecznicze i prozdrowotne imbiru znane są od stuleci. Jednak dopiero niedawno wyniki badań potwierdziły, że włączenie imbiru do diety może wpływać korzystnie na utratę zbędnych kilogramów. W jakiej postaci spożywać imbir? Jak przygotować napój imbirowy na odchudzenie? Sprawdziliśmy i mamy przepis.
Tarhun to napój o nietypowym smaku, ponieważ produkowany jest przede wszystkim z estragonu. Pochodzi z Gruzji, jednak dużą popularnością cieszy się w Rosji. Obecnie promowany jest jako zamiennik Coca-Coli. Sprawdź, jak łatwo go przygotować.
Rozgrzewający kompot z gruszek idealnie sprawdzi się jako owocowy napój na zimne wieczory lub zamiennik wigilijnego kompotu z suszu. Można go przygotowywać ze świeżych lub suszonych i wędzonych owoców. Jednak w przypadku tych drugich - smak będzie bardzo intensywny. Sprawdź, jak prosto przygotować kompot z gruszek idealny na zimę!
Dobrze schłodzony napój to doskonały sposób na orzeźwienie i lepsze samopoczucie w upalne dni. Chłodzić można całe butelki, ale obecność lodu w szklance z napojem dłużej utrzymuje jego niską temperaturę. Poza tym często powoduje, że nasze picie po prostu lepiej wygląda. Jak zapewnić sobie lód w domu bez jego kupowania i używania specjalnych gadżetów?
Jeśli szukasz pomysłu na orzeźwiający, prosty w przygotowaniu napój, to wypróbuj terere. Gasi pragnienie w każdy dzień, nie tylko wtedy, gdy jest upał. Przepis jest dużo bardziej oczywisty niż nazwa. Co to za napój i jak go zrobić? Sprawdź przepis krok po kroku.
Buza to bezalkoholowy, lekko sfermentowany napój, powstały na bazie kaszy jaglanej. Popularność zyskał na przedwojennym Podlasiu za sprawą osiedlających się tam Macedończyków. Nadal przyrządzany jest na Bałkanach, w różnych, często modyfikowanych wersjach, np. z kukurydzy, prosa czy pszenicy. Sprawdź, jak zrobić buzę krok po kroku.
Co powinniśmy jeść, by zwiększyć odporność ogranizmu i w ten sposob chronić się przed infekcjami? Co powinniśmy jeść, gdy już się przeziębimy? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do gościa Dzień Dobry TVN - Klaudyny Hebdy, kulinarnej blogerki, która zdradza swój sekretny przepis na ziołowy syrop zwiększający odporność, rozgrzewający napój imbirowy i konfiturę z owocami dzikiego bzu.