Tarhun - co to za napój?
Tarhun to gazowany napój gruziński, który aromatyzowany jest przede wszystkim estragonem, ale również marzanką wonną. Jest to napój bezalkoholowy, a obecnie w Rosji propagowany jako zdrowszy zamiennik Coca-Coli. Popularność zyskał w okresie Związku Sowieckiego. Znakiem rozpoznawczym tarhunu jest jego zielony kolor.
Przepisy Andrzeja Polana
Tarhun bywa również nazywany gruzińską lemoniadą. Początkowo przygotowywano go z połączenia ziołowych syropów z wodą gazowaną. Jego wynalazcą jest Mitrofan Lagidze. W Gruzji napój ten można znaleźć pod nazwą" "Natakhtari" lub "Zedazeni". Popularnością cieszy się również na Litwie oraz oczywiście w Rosji i na terenach byłych państw ZSRR.
Tarhun - przepis krok po kroku
Składniki:
- świeży estragon - 50 g,
- woda gazowana - 1,5 l i 50 ml,
- cytryny - 4 sztuki,
- miód - 45 g.
Sposób przygotowania:
- Świeży estragon umyć i oczyścić z gałązek. Zalać wodą (50 ml) i zmiksować w blenderze. Całość przelać przez sitko i odcisnąć części rośliny, aby pozostał sam sok.
- Miód rozpuścić w 200 ml wody gazowanej.
- Cytryny umyć, przekroić na pół i wycisnąć z nich sok.
- Do pozostałej wody gazowane dodać wodę z miodem, sok z cytryny oraz sok z estragonu.
- Całość dokładnie wymieszać. Podawać z gałązkami estragonu i ewentualnymi kostkami lodu.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Knedle z truskawkami - prosty przepis krok po kroku
- Lody z rukoli. Poznaj przepis na oryginalny deser
- Ciasto z blendera - błyskawiczny przepis na pyszny deser
Autor: Teofila Siewko
Źródło: obiadgotowy
Źródło zdjęcia głównego: Anton Starikov / 500px/Getty Images