"Czarny rynek handlu noworodkami na ogromną skalę".
Znamy ją z międzynarodowej sceny.
Podróżniczka wszystko nagrała.
Ostatni dzień tygodnia obfitował w emocjonujące newsy. 7 kwietnia głośno było o kobiecie pod wpływem alkoholu, która jechała autem ze swoimi dziećmi. Na jednym z placów zabaw znaleziono z kolei pijaną 14-latką. W świecie show-biznesu głośno jest o rodzinnym przyjęciu, jakie planuje Maja Rutkowski. Co jeszcze działo się w niedzielę?
Ministerstwo Spraw Zagranicznych poinformowało o wypadku autokaru w Gruzji. Na jego pokładzie znajdowali się turyści z Polski. Do zdarzenia doszło w niedzielę w okolicy gruzińskiego miasta Choni.
- Nigdy do końca nie wierzyłam, że kiedykolwiek jeszcze dany będzie nam ten wspólny kontakt - podkreśliła była uczestniczka "Top Model".
Na basenie w Bytomiu mężczyźni przejawiali "nieakceptowalne społecznie zachowania" wobec nieletnich. W związku z tym tłum chciał dokonać samosądu i wymierzyć im karę. Policja podczas interwencji zmuszona była użyć gazu.
"Mamy wiele historycznych i kulturowych połączeń".
Już w najbliższą sobotę, 29 kwietnia, będzie można obejrzeć kolejny odcinek programu "Azja Express". Tym razem uczestnicy show będą musieli odnaleźć się w zupełnie nowym otoczeniu. Kto najlepiej poradzi sobie na bezdrożach groźnego Kaukazu?
Twórcy baletu Aphkazeti opowiedzieli Katarzynie Pakosińskiej, jak wyglądają kulisy ich przedstawienia.
Gruzińskie chaczapuri to bez wątpienia jedna z najpyszniejszych potraw Kaukazu. Chrupiący drożdżowy placek z serowym nadzieniem smakuje wybornie o każdej porze dnia. Zastanawiasz się, jak zrobić gruzińskie chaczapuri? Sprawdź.
"Adam od razu wpadł mi w oko".
Tarhun to napój o nietypowym smaku, ponieważ produkowany jest przede wszystkim z estragonu. Pochodzi z Gruzji, jednak dużą popularnością cieszy się w Rosji. Obecnie promowany jest jako zamiennik Coca-Coli. Sprawdź, jak łatwo go przygotować.
Mariam Kukunashvili to doświadczona lekarka, prężnie działająca businesswoman, ale i spełniona mama trzech pociech. Bohaterka 4. odcinka programu "Kobieta na krańcu świata" zyskała w Gruzji status celebrytki, a wszystko to za sprawą niezwykłej działalności, przywracającej bezdzietnym parom nadzieję na potomstwo.
Odwiedzający Batumi turyści mogą wygrzewać się na pięknych plażach Morza Czarnego. Oprócz plażowania warto również zwiedzić miasto, aby dostrzec pełnię jego kontrastów. Niektóre zabytki Batumi mają charakter sakralny, inne natomiast historyczny. Warto spróbować także lokalnych smaków w jednej z restauracji. Jedzenie w Batumi jest wyjątkowo pyszne. Tradycyjna kuchnia gruzińska obfituje zarówno w smaczne przekąski, dania główne, jak i desery.
Gruzja to kraina majestatycznych górskich widoków, średniowiecznych twierdz i malowniczo położonych klasztorów. Rozkocha w sobie zarówno miłośników plażowania, jak i pasjonatów trekkingu. Co warto w niej zobaczyć i kiedy najlepiej jechać do Gruzji?
Katarzyna Pakosińska i Irakli Basilashvili od czterech lat są szczęśliwym i kochającym się małżeństwem. Z okazji kolejnej rocznicy ślubu aktorka pochwaliła się pięknym zdjęciem z mężem. Napisała do ukochanego kilka romantycznych słów.
Trio Mandili – to gruziński zespół folkowy założony przez trzy przyjaciółki. Popularność zyskały po tym, jak w 2014 roku opublikowały w sieci piosenkę nakręconą telefonem. Ich najsłynniejsze wideo to utwór wykonany w polskim języku. O tym, skąd wziął się pomysł na śpiewanie muzyki ludowej i dlaczego zdecydowały się na wykonanie polskiego utworu, wokalistki opowiedziały Gabi Drzewieckiej.
W ostatnim czasie w naszym kraju powstaje coraz więcej gruzińskich restauracji i piekarni. Polacy pokochali te oryginalne smaki, które cieszą się teraz ogromną popularnością. Z tego powodu w Dzień Dobry TVN rodowici Gruzini, Zurab Shamugia i Otari Rekwashili, opowiedzieli o swoich wypiekach.
Adżika to przysmak popularny przede wszystkim w Gruzji, Abchazji, a także w Rosji i Turcji. Jest to pikantna pasta, której głównym składnikiem jest papryka. Adżika powinna być bardzo gęsta. Świetnie nadaje się jako dodatek do różnych dań, zarówno zup, jak i dań głównych, zwłaszcza mięsnych.
Barbara Konkolewska udowadnia, że warto walczyć o marzenia. Polka założyła bowiem firmę w Gruzji. Sęk w tym, że nie wybrała turystycznych rejonów, a Pankisi, gdzie mieszkają muzułmanie. O tym, jak jej się udało pokonać różnice kulturowe opowiedziała w rozmowie z Anną Kalczyńską.
Christina Ozturk jest 23-letnią matką jedenaściorga dzieci, z których dziesiątka przyszła na świat dzięki pomocy surogatek, czyli matek zastępczych. Kobieta i jej mąż marzą o dużej rodzinie. Żartowali, że mogliby mieć nawet 105 latorośli.
Bohater z Gruzji nie wahał się ani chwili, gdy dostrzegł, jak dwóch napastników atakuje młodego mężczyznę. Wysiadł z samochodu i rozprawił się z nimi za pomocą dwóch ciosów. Jak wspomina to wydarzenie? Nukri Davitashvili szczegóły zdradził w naszym programie.
W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Annę Dziewit-Meller i Marcina Mellera. Małżeństwo opowiedziało nam o swojej wielkiej miłości do Gruzji. Co w ich przypadku było pierwsze, uczucie do siebie nawzajem czy do Gruzji? Dlaczego tak często tam wracają? Kobiecie podobno jest w Gruzji łatwiej się odnaleźć. Co to oznacza?
Giorgi Kartvelishvili to Gruzin mieszkający z Polsce. We Wrocławiu spotkał się z nim francuz polskiego pochodzenia Mikołaj Rey. "Mam dwa domy: Gruzja i Polska" - powiedział w Dzień Dobry TVN Giorgi. Jak trafił do naszego kraju 10 lat temu? Co ugotował dla Mikołaja? Co jest podstawą gruzińskiej kuchni? I jak wygląda słynna gruzińska gościnność?
Z brytyjsko-gruzińską artystką spotkał się w Londynie dziennikarz Dzień Dobry TVN Mateusz Hładki. Katie pokazała Mateuszowi swój dom i miejsca, w których najlepiej pisze się jej teksty piosenek i tworzy muzykę. Całą rozmowę zobaczycie w programie Dzień Dobry TVN już w tę sobotę.
Zviad Omiadze i Sabina Czarnik, właściciele gruzińskiego food trucka "Gruzja na kółkach", polecają potrawy gruzińskiej kuchni. W swojej kuchni na kółkach, nad Wisłą w Krakowie, przygotowali dla Was: lulę, szaszłyki, chinkali, adżapsandali i bakłażany z orzechami. Zobaczcie, co jedzą Gruzini na śniadanie. Smacznego!
Aka Nanitashvili to jedna z najbardziej znanych projektantek mody w Gruzji, która swoje kolekcje wysyła m.in. do Stanów Zjednoczonych i Kazachstanu. Zaprosiła nas do swojej pracowni, by pokazać kolekcję i powiedzieć, co ją inspiruje. Mogliśmy też zobaczyć tradycyjne gruzińskie stroje.
Okazuje się, że w takich krajach jak Gruzja kobiety wciąż są porywane. Uprowadzenia narzeczonych nadal praktykowane są także w Kirgistanie, czy Kazachstanie. W studiu Dzień Dobry TVN gościem była wizjonerka Aida Kosojan – Przybysz. Okazuje się, że też została porwana... Nam zdecydowała się o tym opowiedzieć.
Pasjonat kuchni i smaków. Polski arystokrata wychowany we Francji. Potomek tego Mikołaja Reja. Gruzja rozsmakowuje się w pomidorach, arbuzach, melonach, winogronach i w bakłażanach. Jaka potrawa trafiła przez żołądek do serca Mikołaja?