Chaczapuri – przepis na przysmak gruzińskiej kuchni

Khachapuri
Chaczapuri - jak przyrządzić to gruzińskie danie?
Źródło: Alexander Spatari/Getty Images
Gruzińskie chaczapuri to bez wątpienia jedna z najpyszniejszych potraw Kaukazu. Chrupiący drożdżowy placek z serowym nadzieniem smakuje wybornie o każdej porze dnia. Zastanawiasz się, jak zrobić gruzińskie chaczapuri? Przepis na to danie jest bardzo prosty i zawsze się udaje!

Chaczapuri to wizytówka gruzińskiej kuchni i zarazem jedna z najsmaczniejszych potraw w obrębie całego Kaukazu. Dla Gruzinów chaczapuri są tym, czym dla Włochów pizza i spaghetti. Na przestrzeni lat pojawiło się wiele różnorodnych wariantów tego pysznego dania, jednak najpopularniejszą wersją wciąż pozostaje chaczapuri z serem. Przepis na tę tradycyjną potrawę jest niezwykle prosty, a wysiłek włożony w lepienie drożdżowych łódeczek wynagradza wyśmienity smak.

Kuchnia Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Grzybowa uczta
Grzybowa uczta
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Zastanawiasz się, jak zrobić chaczapuri ? To nic trudnego! Przedstawiamy chaczapuri po adżarsku – pyszny placek drożdżowy z nadzieniem z sera i jajek.

Przepis na chaczapuri po adżarsku

Składniki (na 4 placki):

  • · 0,5 kg mąki pszennej, · 25 g świeżych drożdży w kostce, · 150 ml wody, · 200 ml mleka, · 4 łyżki oleju roślinnego, · 1 łyżeczka cukru, · 1 łyżeczka soli, · 5 dużych jaj.

    Składniki na farsz do chaczapuri:

    • · 200 g sera feta, · 200 g twardego sera żółtego (może być gouda albo ementaler), · 200 g mozzarelli w kulce, · 3 łyżki masła, · 1 łyżka mąki, · 50 ml mleka,

      Przygotowanie:

      • 1. Przygotuj dwa garnki. W jednym z nich podgrzej mleko, a w drugim wodę. Mleko i woda powinny być ciepłe, ale nie gorące (najbardziej optymalna temperatura to ok. 40℃). 2. Wodę przelej do szklanki i rozpuść w niej drożdże. 3. Przesianą wcześniej mąkę przesyp do miski i wlej rozczyn z wody i drożdży, następnie wsyp łyżkę cukru. 4. Na końcu wlej mleko i rozpocznij zagniatanie ciasta. Jeżeli będzie zbyt suche, możesz dolać jeszcze odrobinę mleka. 5. Dodaj sól i olej. Wyrabiaj ciasto ok. 5 minut, a następnie przełóż je do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. 6. W międzyczasie przygotuj farsz do chaczapuri, który następnie położysz na placku. W miseczce rozkrusz fetę. Zetrzyj na tarce ser mozzarella. 7. Do miseczki z serami dodaj 1 łyżkę mąki i 50 ml mleka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. 8. W osobnej miseczce zetrzyj twardy, żółty ser. Oba naczynia wstaw do lodówki. 9. Po godzinie ciasto na chaczapuri powinno znacznie zwiększyć swoją objętość. Przełóż je na stolnicę posypaną mąką i podziel na 4 równe kawałki. Z każdego uformuj kulkę i odstaw do wyrośnięcia. 10. Po upływie tego czasu rozwałkuj kulki na okrągłe placki i nadaj im podłużny, owalny kształt. 11. Na każdym z placków rozłóż żółty ser. 12. Dwa dłuższe brzegi każdego placka zwiń w rulony, a następnie połącz ze sobą ich końce tak, by powstał kształt łódeczki. 13. Na powierzchni każdej łódki nakładaj serowe nadzienie. 14. W miseczce rozbij 1 jajko i wymieszaj dokładnie. 15. Łódeczki z serem przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdego placka posmaruj jajkiem, dzięki temu ładnie się zarumienią. 16. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 220℃ i piecz ok. 15 minut. 17. Po upływie tego czasu wyjmij placki chaczapuri z piekarnika. Na każdy z placków wbij jedno jajko i ponownie wstaw do piekarnika na ok. 3 minuty. Pilnuj, żeby żółtko się nie ścięło – powinno zachować płynną konsystencję. 18. Wyjmij chaczapuri z piekarnika. Na każdej łódeczce połóż plaster masła, który powinien rozpuścić się pod wpływem gorącej temperatury.

        Chaczapuri adżaruli gotowe!

        Przydatne wskazówki

        Jak jeść gruzińskie chaczapuri? Zacznij od jednego ze spiczastych końców placka. Oderwij go i maczaj w nadzieniu. Powtarzaj tę czynność kilkakrotnie, odrywając twarde krawędzie. Kiedy dojdziesz do miękkiej części, możesz śmiało zjeść resztę chaczapuri nożem i widelcem. Kuchnia gruzińska jest dość kaloryczna, ale to nie oznacza, że musisz z niej rezygnować. Zawsze możesz trochę "odchudzić" swoje chaczapuri. Przepis oryginalny przewiduje sporą ilość masła na spodzie nadzienia. Wystarczy, że zrezygnujesz z tego kroku i Twój placek od razu stanie się bardziej fit. Chaczapuri z jajkiem i serem to nie jedyny wariant tej znakomitej potrawy. Jeżeli znudzi Ci się tradycyjny przepis na chaczapuri, możesz śmiało wykorzystywać własne pomysły na farsz. Wegetarianom polecamy chaczapuri ze szpinakiem. Miłośnicy dań mięsnych na pewno pokochają smak chaczapuri z mięsem mielonym. Gruziński placek chaczapuri adżaruli serwowany jest z sadzonym jajkiem, ale jeżeli chcesz, możesz pominąć ten dodatek. Chaczapuri z serem smakuje równie wyśmienicie. Chaczapuri będzie smakować jeszcze lepiej z dodatkiem gęstego sosu. Najbardziej polecany sos do chaczapuri to adżika – aromatyczna pasta z papryki i orzechów włoskich, z dodatkiem czosnku i ziół.

        Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

        Zobacz także:

        Autor: Adrian Adamczyk

        Źródło zdjęcia głównego: Alexander Spatari/Getty Images

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości

        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
        Materiał promocyjny

        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana