Materiał promocyjny

W poszukiwaniu sernika idealnego. Dlaczego cały świat kocha to ciasto?

Sernik z migdałami i malinami
Sernik z migdałami
Źródło: ingwervanille/Getty Images
Sernik to ciasto ze wszech miar wyjątkowe. Miłość do tego wypieku zarazem jednoczy wszystkich miłośników słodkości i dzieli ich na dwa obozy: fanów rodzynków i tych, którzy opowiadają się za ich delegalizacją. Polakom towarzyszy przy wszystkich ważnych okazjach i w sytuacjach zupełnie codziennych: nie wyobrażamy sobie bez niego świąt, urodzin, czy popołudniowej kawy. Co sprawia, że tak chętnie po niego sięgamy?

Sernik: deser doskonały?

Sernik to bez wątpienia deser kosmopolityczny – w książkach kucharskich nie trudno znaleźć przepisy na sernik wiedeński, nowojorski, baskijski, japoński, czy w końcu nasz rodzimy, krakowski. Rozpływająca się w ustach konsystencja tego kremowego ciasta podbija serca łasuchów na całym świecie. Dzieje się tak nie tylko dlatego, że uwielbiamy zatapiać się w tej delikatnej serowej masie, ale także dlatego, że mnogość odmian nie pozwala nam się tym wyjątkowym deserem znudzić. Poza wspólnym mianownikiem, którym jest, oczywiście, biały ser (choć jest to dosyć szerokie pojęcie, bo i odmiany użytych do wypieku twarogów są bardzo różne), kolejne odmiany różnią się właściwie wszystkim. Gospodynie na całym świecie przygotowują serniki pieczone, gotowane, czy te na zimno, w masie serowej zatapiają maliny, wiśnie, brzoskwinie, czy (te odważniejsze) rodzynki, a wierzch ciasta może zdobić kratka, kruszonka, złota rosa, beza, wiórki kokosowe czy wreszcie ukochana przez wszystkich czekolada. To, jak finalnie zaprezentuje się ciasto zależy od przepisu, ale też od inwencji twórczej cukiernika, a tej w wielu kuchniach nie brakuje. Jeśli nie masz pomysłu, jaką wersja sernika tym razem zaskoczyć bliskich, być może inspiracją dla Ciebie stanie się ten przepis.

Składniki na sernik idealny

Nie jest dla nikogo, kto choć trochę czasu spędził w kuchni, tajemnicą, że nawet najlepszy przepis i największa kreatywność nie ukryją kiepskiej jakości składników. To, po co sięgamy do stworzenia sernika ma ogromne znaczenie dla jego finalnego smaku, warto więc zwrócić szczególną uwagę na produkty wykorzystane w przepisie. Aby konsystencja ciasta rzeczywiście była niebiańsko kremowa twaróg, który posłuży do jego stworzenia musi być najwyższej jakości: kilkukrotnie zmielony, z odpowiednią zawartością tłuszczu i wyjątkowym smakiem. Nie ma wątpliwości, bez pysznego sera nie ma zachwycającego sernika, a dodatki średniej, lub kiepskiej jakości mogą popsuć nawet najbardziej wyrafinowany wypiek. Tu nie warto iść na skróty, bo takie rozwiązania potrafią się zemścić. A gdzie szukać najlepszych składników? My na zakupy i po inspiracje zawsze wybieramy się do Makro.

SERNIK_LEKTOR
Sernik z czekoladą i malinami
Źródło: mat. prasowe
Materiał promocyjny
podziel się: