Sprawdź, jak przygotować dania gruzińskie na stronie Dzień Dobry TVN.
Gruzińskie chaczapuri to bez wątpienia jedna z najpyszniejszych potraw Kaukazu. Chrupiący drożdżowy placek z serowym nadzieniem smakuje wybornie o każdej porze dnia. Zastanawiasz się, jak zrobić gruzińskie chaczapuri? Sprawdź.
Gruzińska kuchnia, podobnie jak polska, kojarzy nam się z suto zastawionym stołem. Jej magia polega na unikalnym smaku stworzonym w dużej mierze z prostych składników, połączonych z wieloma aromatycznymi przyprawami. Jak zrobić tradycyjne gruzińskie chinkali z mięsem, chaczapuri imeruli i adżaruli oraz zupę chakapuli? W kuchni Dzień Dobry TVN dania te przygotowała Irma Dzigrashvili. Sprawdź przepisy.
Adżika to przysmak popularny przede wszystkim w Gruzji, Abchazji, a także w Rosji i Turcji. Jest to pikantna pasta, której głównym składnikiem jest papryka. Adżika powinna być bardzo gęsta. Świetnie nadaje się jako dodatek do różnych dań, zarówno zup, jak i dań głównych, zwłaszcza mięsnych.
Giorgi Kartvelishvili to Gruzin mieszkający z Polsce. We Wrocławiu spotkał się z nim francuz polskiego pochodzenia Mikołaj Rey. "Mam dwa domy: Gruzja i Polska" - powiedział w Dzień Dobry TVN Giorgi. Jak trafił do naszego kraju 10 lat temu? Co ugotował dla Mikołaja? Co jest podstawą gruzińskiej kuchni? I jak wygląda słynna gruzińska gościnność?
Liana Gamcemlidze to gruzińska pianistka i dyrygentka, która w Polsce prowadzi dwie restauracje. Zaprosiliśmy ją i jej męża Davida do kuchni Dzień Dobry TVN, aby przygotowała dla nas gruzińskie specjały. Na stole pojawiły się: chinkali, faszerowane bakłażany i chaczapuri.
Zviad Omiadze i Sabina Czarnik, właściciele gruzińskiego food trucka "Gruzja na kółkach", polecają potrawy gruzińskiej kuchni. W swojej kuchni na kółkach, nad Wisłą w Krakowie, przygotowali dla Was: lulę, szaszłyki, chinkali, adżapsandali i bakłażany z orzechami. Zobaczcie, co jedzą Gruzini na śniadanie. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje Vaho Babunashvil, gruziński muzyk i kuchar. Pomaga mu Radek Polak, fotograf, wielki miłośnik Gruzji. Panowie wyczarowali takie cuda jak zupa Maconi czy szkmeruli.