Gruzińskie przysmaki poprawiające nastrój i zachwycające smakiem

Źródło: Dzień Dobry TVN
Gruzińskie przysmaki
Gruzińskie przysmaki
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Dania tradycyjnie gotowane przez Gruzinów charakteryzują się lekkością, a jednocześnie są bardzo sycące. Znajdziesz w nich pachnące pomidory, dorodne bakłażany i soczyste owoce. Sprawdź przepisy kuchni gruzińskiej, które odgonią zimową chandrę, zaprezentowane w kuchni Dzień Dobry TVN przez Aleksego Khunjua.

Czachochbili - kurczak duszony w sosie pomidorowym

Składniki:

  • cały kurczak - ok.1,2-1,4 kg,
    • doniczka kolendry,
      • pół doniczki bazylii,
        • natka pietruszki,
          • 1-2 strączki papryczki ostrej zielonej,
            • 3-4 ząbki czosnku,
              • 300 g cebuli,
                • 50 g masła,
                  • 300 ml białego wina,
                    • 700-800 g pomidorów w puszczce,
                      • 50 g przecieru pomidorowego.

                        Sposób przygotowania:

                        Kurczaka trybujemy. Odcinamy uda, skrzydła i kroimy wzdłuż stawów. Obieramy czosnek, cebulę i oddzielamy liście pietruszki, kolendry oraz bazylii (łodygi bazylii wyrzucamy).Cebulę kroimy w półplasterki, a łodygi pietruszki oraz kolendry kroimy drobno.Konserwowe pomidory wyjmujemy z soku, kroimy wzdłuż na cztery części. Do garnka wkładamy kawałki kurczaka, całe ząbki czosnku, całe strączki papryczki ostrej, przecier pomidorowy, pokrojone pomidory oraz sok z pomidorów.

                        Solimy, pieprzymy dodajemy wino i masło. Mieszamy i wstawiamy na bardzo mały ogień. Dusimy na najmniejszym ogniu przez około godzinę, aż mięso kurczaka będzie miękkie. 5 minut przed wyłączeniem dodajemy niepokrojone liście kolendry i bazylii. Po wyłączeniu gazu zostawiamy jeszcze pod pokrywą przez około 20 minut.

                        Czachochbili - kurczak duszony w sosie pomidorowym
                        Czachochbili - kurczak duszony w sosie pomidorowym
                        Czachochbili - kurczak duszony w sosie pomidorowym
                        Źródło: Michał Woźniak/East News

                        Sałatka z bakłażana z orzechami włoskimi na plackach kukurydzianych 

                        Składniki:

                        • 800 g bakłażana,
                          • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki,
                            • łyżeczka suchej kolendry w proszku,
                              • łyżeczka kozieradki w proszku,
                                • 50 g czerwonej cebuli,
                                  • olej słonecznikowy,
                                    • papryczka ostra zielona,
                                      • 1-2 łyżli winnego octu czerwonego,
                                        • 80 g orzechów włoskich,
                                          • 1-2 ząbki czosnku,
                                            • 1-3 łyżeczki kozieradki,
                                              • doniczka kolendry,
                                                • granat.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Bakłażana obieramy, kroimy wzdłuż na plasterki o grubości 0.5 cm, a potem smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Smażymy na suchej patelni z obu stron do złocistego koloru, na średnim ogniu. Odkładamy na ręcznik papierowy i studzimy do temperatury pokojowej. Czosnek obieramy, kroimy wzdłuż na pół i wyjmujemy kiełki. Kolendrę świeżą kroimy na kawałki o długości około 2 cm. Wyjmujemy ziarna z granatu, paprykę ostrą pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki. Orzechy włoskie mielimy przez maszynkę do mięsa. Cebulę obieramy i kroimy na cieniutkie półplasterki.

                                                  Wkładamy do moździerza czosnek, kolendrę świeżą, paprykę ostrą(zieloną), kolendrę suchą, kozieradkę suchą, paprykę słodką i tłuczemy do jednorodnej masy. Smażonego bakłażana kroimy na paseczki o szerokości 1 cm. W misce łączymy ziołowo-czosnkową masę, orzechy mielone, bakłażana, 2/3 ilości ziaren granatu, cebulę, ocet, a także doprawiamy solą i mieszamy delikatnie, tak żeby w najmniejszym stopniu zgniatać ziarna granatu. Formujemy kuleczki w rozmiarze orzecha włoskiego i kładziemy na placki kukurydziane. Dekorujemy resztką pestek granatu.

                                                  Sałatka z bakłażana z orzechami włoskimi na plackach kukurydzianych
                                                  Sałatka z bakłażana z orzechami włoskimi na plackach kukurydzianych
                                                  Sałatka z bakłażana z orzechami włoskimi na plackach kukurydzianych
                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                  "Czwisztari" - Placuszki kukurydziane z serem

                                                  Składniki:

                                                  • 300 g mąki kukurydzianej,
                                                    • 100 g sera feta,
                                                      • 200 g mozzarelli.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        W misce pomieszać starty ser feta, startą mozzarellę, mąkę, zimną wodę (250 ml). Następnie wyrobić ciasto. Konsystencja powinna być taka, żeby ciasto po formowaniu w ręce - placuszek o grubości 1 cm - nie pękało. Smażyć placuszki na małym ogniu z obu stron do złocistego koloru. 

                                                        Kuleczki "Nadugi" w ziołach

                                                        Składniki:

                                                        • 250 g sera ricotta,
                                                          • 100 g twarogu półtłustego,
                                                            • 5-6 gałązek świeżej mięty,
                                                              • 1-2 ząbki czosnku,
                                                                • 10 g orzechów włoskich,
                                                                  • 1-2 natki pietruszki,
                                                                    • papryka słodka,
                                                                      • 100 g sera żółtego.

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Zdjąć liście z mięty. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce przez małe oczka. Tak samo zetrzeć orzechy. Wszystkie te składniki włożyć do miski, dodać twaróg oraz ricottę i wymieszać. Doprawić solą i uformować kuleczki o rozmiarze orzecha włoskiego. Z pietruszki zdjąć liście, pokroić drobniutko (liście, przed krojeniem należy wysuszyć).

                                                                        Obtoczyć połowę kulek w liściach pietruszki, a pozostałą część w papryce czerwonej. Ser żółty zetrzeć na tarce przez małe oczka. Na suchej patelni usmażyć placuszki z sera z obu stron, do złocistego koloru. Odłożyć i wystudzić. Kuleczki z masy serwujemy na placuszkach.

                                                                        Kuleczki "Nadugi" w ziołach
                                                                        Kuleczki "Nadugi" w ziołach
                                                                        Kuleczki "Nadugi" w ziołach
                                                                        Źródło: Michał Woźniak/East News
                                                                        Kuleczki "Nadugi"  na plackach kukurydzianych
                                                                        Kuleczki "Nadugi" na plackach kukurydzianych
                                                                        Kuleczki "Nadugi" na plackach kukurydzianych
                                                                        Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                        "Matsoni" z bakaliami i miodem

                                                                        Składniki:

                                                                        • 500 g jogurtu greckiego,
                                                                          • 50 g orzechów włoskich,
                                                                            • 50 g śliwek suszonych,
                                                                              • 50 g moreli suszonych,
                                                                                • kilka gałązek świeżej mięty,
                                                                                  • 1/5 łyżeczki ostrej papryki czerwonej w płatkach,
                                                                                    • cynamon,
                                                                                      • cytryna,
                                                                                        • 60 g miodu,
                                                                                          • 50 g brązowego cukru,
                                                                                            • 1/5 łyżeczki imbiru w proszku.

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Jogurt odcedzić przez sitko od zbędnego płynu. Proces ten może potrwać kilka godzin. Śliwki i morele pokroić w małą kostkę. Na patelni roztopić cukier z sokiem cytrynowym i w tym karmelu podgrzać suszone owoce. W trakcie karmelizacji dodać cynamon, płatki ostrej papryki i imbir. Ostudzić. Gęstą część jogurtu wymieszać z masą. Nałożyć do szklanych kieliszków lub pucharków. Polać miodem i udekorować orzechami włoskimi oraz listkami mięty.

                                                                                              Zobacz także:

                                                                                              Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                              Źródło: Aleksy Khunjua 

                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana