Dania kuchni gruzińskiej: chinkali z mięsem, chaczapuri (imeruli i adżaruli) i zupa chakapuli

chaczapuri
Kuchnia gruzińska: chinkali z mięsem, chaczapuri (imeruli i adżaruli) i zupa chakapuli
Źródło: Wojciech Olkuśnik
Gruzińska kuchnia, podobnie jak polska, kojarzy nam się z suto zastawionym stołem. Jej magia polega na unikalnym smaku stworzonym w dużej mierze z prostych składników, połączonych z wieloma aromatycznymi przyprawami. Jak zrobić tradycyjne gruzińskie chinkali z mięsem, chaczapuri imeruli i adżaruli oraz zupę chakapuli? W kuchni Dzień Dobry TVN dania te przygotowała Irma Dzigrashvili. Sprawdź przepisy.

Chinkali z mięsem (ok. 25 sztuk) - przepis

Ciasto:

  • Mąka pszenna typ 450 1 kg
    • Sól 1,5 łyżki
      • Woda 400 ml

        Farsz:

        • Mięso wołowe mielone 500 g
          • Mięso wieprzowe mielone 500 g
            • Kolendra świeża 200-300 g
              • Cebula 2 (średniej wielkości)
                • Kminek mielony 1 łyżeczka
                  • Pieprz czarny - świeżo mielony 1 łyżeczka
                    • Sól Do smaku (nie mniej niż 1 łyżeczka)
                      • Woda 200 ml

                        Sposób przygotowania:

                        1. Do miski robota kuchennego przesiewamy mąkę, dodajemy sól i dolewamy połowę wody, włączamy robot kuchenny i powoli dodajemy resztę wody.
                          1. Ciasto mieszamy do momentu aż będzie miękkie i plastyczne. Odstawiamy ciasto do lodówki na 1-2h. Cebulę kroimy w kostkę, siekamy drobno kolendrę i dodajemy do wymieszanego wcześniej mięsa.
                            1. Dodajemy przyprawy, sól oraz wodę.
                              1. Ciasto wałkujemy na ok. 3 mm placek i . do jednego chinkali dodajemy ok. łyżkę farszu i zawijamy pieróg w formie sakiewki.
                                1. Chinkali wkładać do gotującej się, osolonej wody, wyciągać łyżką cedzakową, gdy wypłyną na powierzchnię.

                                  Chaczapuri (2 rodzaje: imeruli i adżaruli) - przepis

                                  Ciasto:

                                  • Mąka pszenna typ 550 1 kg
                                    • Sól 1,5 łyżki
                                      • Woda 500 ml
                                        • Mleko 100 ml
                                          • Masło 100 g
                                            • Cukier 1,5 łyżeczki
                                              • Drożdże świeże 100 g

                                                Farsz:

                                                • Ser gruziński: imeretyński i sulguni po 300 g lub twaróg i żółta mozzarella (wióry) po 300 g
                                                  • 4 jajka (chaczapuri adżarskie)

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    1. Do misy robota kuchennego przesiewamy mąkę oraz wsypujemy sól.
                                                      1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier. Całość wlewamy do mąki - włączamy robot.
                                                        1. Dodajemy roztopione masło oraz powoli wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie się odklejało od miski. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
                                                          1. Ciasto wykładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy chwilę ręcznie. Następnie odrywamy kawałek (kulę, która mieści się w obu dłoniach) i wyrabiamy chaczapuri.
                                                            1. Imeruli: kulkę ciasta spłaszczamy, aby powstał placek o średnicy ok. 20 cm., na środku placka kładziemy starty wcześniej ser (wielkość kulki sera powinna być podobna do ilości ciasta). Rozpłaszczamy ser na placku. Zamykamy farsz w środku ciasta, wałkujemy placek. Górę smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
                                                              1. Adżaruli: kulkę ciasta spłaszczamy, aby powstał placek o średnicy ok. 20 cm., rozciągamy ciasto na boki, na brzegach układamy ser i zawijamy; tak, zawinięte brzegi z serem ułożyły kształt “łódeczki”. Na środku układamy dodatkową porcję sera. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
                                                                1. Przygotowane chaczapuri wkładamy do rozgrzanego pieca. 220 st. z opcją grzania góra i dół. Pieczemy ok. 20-30 min, aż chaczapuri lekko się zarumieni.
                                                                  1. Adżaruli: na ostatnie 5 min pieczenia, na środku serowego farszu wlewamy oddzielona od białka żółtko jajka. Jajko powinno być ciepłe, ale płynne po wyjęciu z pieca.

                                                                    Gruzińska zupa chakapuli - przepis

                                                                    Składniki:

                                                                    • Polędwica cielęca lub comber jagnięcy 1 kg
                                                                      • Wino białe gruzińskie (rkatsiteli) 250 ml
                                                                        • Zielone mirabelki 300 gl
                                                                          • Estragon świeży 300 g
                                                                            • Kolendra świeża 250 g
                                                                              • Natka pietruszki 150 g
                                                                                • Zielona papryczka chilli 2 szt.
                                                                                  • Szczypiorek 300 g
                                                                                    • Sól ok. 1 łyżka

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      1. Mięso kroimy w dużą kostkę, rozkładamy na dnie garnka. Zalewamy winem i gotujemy na małym ogniu. Zioła oraz papryczki siekamy i układamy na mięsie.
                                                                                        1. Następnie na wierzch wrzucamy mirabelki. Zalewamy wodą tak, aby zakryła wszystkie ułożone warstwami składniki. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, do czasu aż mięso będzie bardzo miękkie.

                                                                                          Zobacz także:

                                                                                          Autor: Diana Ryściuk

                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana