Chinkali z mięsem (ok. 25 sztuk) - przepis
Ciasto:
- Mąka pszenna typ 450 1 kg
- Sól 1,5 łyżki
- Woda 400 ml
Farsz:
- Mięso wołowe mielone 500 g
- Mięso wieprzowe mielone 500 g
- Kolendra świeża 200-300 g
- Cebula 2 (średniej wielkości)
- Kminek mielony 1 łyżeczka
- Pieprz czarny - świeżo mielony 1 łyżeczka
- Sól Do smaku (nie mniej niż 1 łyżeczka)
- Woda 200 ml
Sposób przygotowania:
- Do miski robota kuchennego przesiewamy mąkę, dodajemy sól i dolewamy połowę wody, włączamy robot kuchenny i powoli dodajemy resztę wody.
- Ciasto mieszamy do momentu aż będzie miękkie i plastyczne. Odstawiamy ciasto do lodówki na 1-2h. Cebulę kroimy w kostkę, siekamy drobno kolendrę i dodajemy do wymieszanego wcześniej mięsa.
- Dodajemy przyprawy, sól oraz wodę.
- Ciasto wałkujemy na ok. 3 mm placek i . do jednego chinkali dodajemy ok. łyżkę farszu i zawijamy pieróg w formie sakiewki.
- Chinkali wkładać do gotującej się, osolonej wody, wyciągać łyżką cedzakową, gdy wypłyną na powierzchnię.
Chaczapuri (2 rodzaje: imeruli i adżaruli) - przepis
Ciasto:
- Mąka pszenna typ 550 1 kg
- Sól 1,5 łyżki
- Woda 500 ml
- Mleko 100 ml
- Masło 100 g
- Cukier 1,5 łyżeczki
- Drożdże świeże 100 g
Farsz:
- Ser gruziński: imeretyński i sulguni po 300 g lub twaróg i żółta mozzarella (wióry) po 300 g
- 4 jajka (chaczapuri adżarskie)
Sposób przygotowania:
- Do misy robota kuchennego przesiewamy mąkę oraz wsypujemy sól.
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier. Całość wlewamy do mąki - włączamy robot.
- Dodajemy roztopione masło oraz powoli wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie się odklejało od miski. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Ciasto wykładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy chwilę ręcznie. Następnie odrywamy kawałek (kulę, która mieści się w obu dłoniach) i wyrabiamy chaczapuri.
- Imeruli: kulkę ciasta spłaszczamy, aby powstał placek o średnicy ok. 20 cm., na środku placka kładziemy starty wcześniej ser (wielkość kulki sera powinna być podobna do ilości ciasta). Rozpłaszczamy ser na placku. Zamykamy farsz w środku ciasta, wałkujemy placek. Górę smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
- Adżaruli: kulkę ciasta spłaszczamy, aby powstał placek o średnicy ok. 20 cm., rozciągamy ciasto na boki, na brzegach układamy ser i zawijamy; tak, zawinięte brzegi z serem ułożyły kształt “łódeczki”. Na środku układamy dodatkową porcję sera. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
- Przygotowane chaczapuri wkładamy do rozgrzanego pieca. 220 st. z opcją grzania góra i dół. Pieczemy ok. 20-30 min, aż chaczapuri lekko się zarumieni.
- Adżaruli: na ostatnie 5 min pieczenia, na środku serowego farszu wlewamy oddzielona od białka żółtko jajka. Jajko powinno być ciepłe, ale płynne po wyjęciu z pieca.
Gruzińska zupa chakapuli - przepis
Składniki:
- Polędwica cielęca lub comber jagnięcy 1 kg
- Wino białe gruzińskie (rkatsiteli) 250 ml
- Zielone mirabelki 300 gl
- Estragon świeży 300 g
- Kolendra świeża 250 g
- Natka pietruszki 150 g
- Zielona papryczka chilli 2 szt.
- Szczypiorek 300 g
- Sól ok. 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w dużą kostkę, rozkładamy na dnie garnka. Zalewamy winem i gotujemy na małym ogniu. Zioła oraz papryczki siekamy i układamy na mięsie.
- Następnie na wierzch wrzucamy mirabelki. Zalewamy wodą tak, aby zakryła wszystkie ułożone warstwami składniki. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, do czasu aż mięso będzie bardzo miękkie.
Zobacz także:
- Kuchnia gruzińska i jej smaki. Jakich dań z Gruzji warto spróbować?
- Ogromna popularność gruzińskiej kuchni w Polsce. "My sami byliśmy zdziwieni"
- Chinkali i chaczapuri - jak zrobić? Przepisy szefa kuchni
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik
podziel się: