Ciasto z pieczonymi winogronami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 300 g białych winogron
- szklanka białego cukru
- 4 jajka
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- szklanka mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na syrop:
- 2 szklanki soku winogronowego
- 2 i 3/4 szklanki cukru
- 3 liście laurowe
- świeża gałązka rozmarynu
- skórka z jednej cytryny
Sposób przygotowania ciasta z pieczonymi winogronami
- Ze składników na syrop gotujemy mieszaninę, ok 5 min, by nie zrobił nie brązowy karmel. Zdejmujemy z ognia, studzimy i przelewamy do foremki o śr. 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na syrop układamy ciasto i białe winogrona.
- Do miski robota kuchennego dajemy żółtka i ubijamy je z połową cukru. Po uzyskaniu gładkiej, kremowej masy, wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Z białek ubijamy bezę i łączymy ją w trzech partiach z gotowym miastem, aby nadać puszystości.
- Gotowe ciasto delikatnie przelewamy do foremki z winogronami i pieczemy ok 40/45 min w temp. 180 st.
- Gotowe ciasto studzimy na blacie i przewracamy do góry nogami ok godzinę po upieczeniu.
Zobacz także:
- Bruschetty z pieczonymi winogronami i serem pleśniowym według przepisu Lorentyny Mikulskiej
- Kuchnia prosto z naszego ogródka. W roli głównej winogrona prosto z krzaczka
- Winogronowa kuchnia Davida Gaboriauda
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
podziel się: