Ciasto z pieczonymi winogronami. Ten przepis Cie zaskoczy

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Połowa sierpnia to okres zbiorów winogron w Polsce. Z tej okazji Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował, jak można wykorzystać te sezonowe, świeże owoce do pysznych wypieków. Sprawdź jego ciasto z pieczonymi winogronami i syropem. Palce lizać!

Ciasto z pieczonymi winogronami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 300 g białych winogron
  • szklanka białego cukru
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • szklanka mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na syrop:

  • 2 szklanki soku winogronowego
  • 2 i 3/4 szklanki cukru
  • 3 liście laurowe
  • świeża gałązka rozmarynu
  • skórka z jednej cytryny

Sposób przygotowania ciasta z pieczonymi winogronami

  1. Ze składników na syrop gotujemy mieszaninę, ok 5 min, by nie zrobił nie brązowy karmel. Zdejmujemy z ognia, studzimy i przelewamy do foremki o śr. 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Na syrop układamy ciasto i białe winogrona.
  3. Do miski robota kuchennego dajemy żółtka i ubijamy je z połową cukru. Po uzyskaniu gładkiej, kremowej masy, wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Z białek ubijamy bezę i łączymy ją w trzech partiach z gotowym miastem, aby nadać puszystości.
  5. Gotowe ciasto delikatnie przelewamy do foremki z winogronami i pieczemy ok 40/45 min w temp. 180 st.
  6. Gotowe ciasto studzimy na blacie i przewracamy do góry nogami ok godzinę po upieczeniu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości