Jak możemy wykorzystać winogrona w kuchni? Kilka sposobów zdradza David Gaboriaud. Zobacz, jak przyrządza pieczoną burratę z winogronami, granolę orzechowa z jogurtem, palonym masłem i pieczonymi winogronami, zapiekanego camemberta z piklowanymi winogronami oraz winogrona w czekoladzie. Wypróbuj niezwykłe przepisy szefa kuchni.
Pieczona burrata z winogronami
Składniki na pieczoną burratę z winogronami:
- 2 burraty
- 4 łyżki czerwonych winogron bez pestek
- 2 małe gałązki rozmarynu
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżką miodu
- 4 kromki bagietki
- garść rukoli
- 2 łyżki orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
- sól, płatki chilli
Jak przygotować pieczoną burratę z winogronami:
W brytfance ułóż winogrona, rozmaryn, cebulę krojona w piórkach, polej całość oliwą z oliwek i dopraw solą. Piecz w 180 st. C ok 8 do 10 minut. Następnie dodaj burraty albo mozzarellę i piecz ok. 5 minut.
Wyjmij z piekarnika, dopraw płatkami chilli i serwuj na grzankach z listkami rukoli i orzechami włoskimi.
Granola orzechowa z jogurtem, palonym masłem i pieczonymi winogronami
Składniki na granolę orzechową z jogurtem, palonym masłem i pieczonymi winogronami
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 2 łyżki prażonych orzechów laskowych
- 2 łyżki prażonych migdałów
- 1 łyżka prażonych i solonych pistacji
- pół łyżeczki cynamonu w proszku
- szczypta soli
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki winogrona bez pestek (czerwony i zielony)
- 1 jogurt grecki
- 40 g masła
- kilka liści szałwii
Jak przygotować granolę orzechową z jogurtem, palonym masłem i pieczonymi winogronami:
Część winogron włóż do brytfanki i piecz w 180 st. C przez ok 10-12 min. Płatki owsiane praż na suchej patelni kilka minut regularnie mieszając. Przełóż do miski i dodaj posiekane orzechy (laskowe, migdały i pistacje). Dodaj cynamon, szczyptę soli i wymieszaj całość z podgrzanym miodem. Odstaw do ostygnięcia.
Masło podgrzej w rondelku i gotuj na wolnym ogniu, aż nabierze brązowego koloru i przyjemnego zapachu prażonych orzechów. Parę minut przed końcem gotowania dodaj liście szałwii i czekaj, aż staną się chrupkie. Wyciągnij je z rondelka i odsącz na papierowym ręczniku.
W miskach włóż kilka łyżek jogurtu, posyp granolę, dodaj upieczone i surowe winogrona. Polej masłem palonym i dodaj chipsy z szałwii.
Zapiekany camembert z piklowanymi winogronami
Składniki na zapiekany camembert z piklowanymi winogronami
- 1 camembert
- 4 łyżki winogrona bez pestek (czerwony)
- 50 ml octu jabłkowego
- 50 ml woda
- łyżka soli
- łyżka cukru
- kawałek anyżu gwiazdkowego
- kilka nasion kopru włoskiego
- 2 świeże figi
- 2 małe gałązki rozmarynu
- łyżka prażonych orzeszków pinii
- łyżka syropu klonowego
- płatki soli
- kilka kromek bagietki
Jak przygotować zapiekany camembert z piklowanymi winogronami:
Camembert wyjmij z pudełka drewnianego i zdejmij folię. Włóż z powrotem ser do pudełka z gałązką rozmarynu i zawiń w folii aluminiowej. Piecz ok. 20 min w piekarniku rozgrzanego do 180 st. C.
W tym czasie w rondelku wymieszaj ocet z wodą, solą i cukrem i gotuj, aż sól i cukier się rozpuszczą. Dodaj przyprawy oraz winogrona i odstaw na 15 min. Figi pokrój w ćwiartki. Jeśli figa będzie za duża, pokrój w ósemki.
Wyciągnij camembert z piekarnika i ostrożnie zdejmij folię aluminiową. Wyjmij górną część opakowania i ułóż łyżkę piklowanych winogron, kawałki figi i posyp prażonymi orzeszkami pinii. Udekoruj świeżą gałązkę rozmarynu i całość polej syropem klonowym. Posyp jeszcze płatkami soli. Serwuj od razu z kromkami bagietki.
Winogrona w czekoladzie
Składniki na winogrona w czekoladzie:
1 mała kiść czerwonego winogrona bez pestek
1 mała kiść zielonego winogrona bez pestek
100 g gorzkiej czekolady 70%
100 g białej czekolady
100 g mlecznej czekolady
Jak przygotować winogrona w czekoladzie:
Podziel kiści czerwonych i zielonych winogron na mniejsze kawałki i włóż do zamrażalnika na 30 min. 3 czekolady rozpuść osobno w kąpieli wodnej.
Wyjmij zamrożone winogrona i dobrze je osusz. Polej mniejsze kawałki ulubioną czekoladą i ułóż na papier do pieczenia. Odstaw do ostygnięcia, a następnie z powrotem do zamrażalnika lub lodówki na 10-15 min. Serwuj prosto z lodówki!
Zobacz także:
- Galicja na talerzu. Dania idealne na jesień według przepisów Adriana Stojewskiego
- Grasz w zielone? Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego na dania z sałatą i ziołami
- Bakłażan i cukinia w roli głównej. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Autor: Luiza Bebłot
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN