Winogronowa kuchnia Davida Gaboriauda

David Gaboriaud
David Gaboriaud
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
David Gaboriaud

Jak możemy wykorzystać winogrona w kuchni? Kilka sposobów zdradza David Gaboriaud. Zobacz, jak przyrządza pieczoną burratę z winogronami, granolę orzechowa z jogurtem, palonym masłem i pieczonymi winogronami, zapiekanego camemberta z piklowanymi winogronami oraz winogrona w czekoladzie. Wypróbuj niezwykłe przepisy szefa kuchni.

Pieczona burrata z winogronami 

Składniki na pieczoną burratę z winogronami:

  • 2 burraty
    • 4 łyżki czerwonych winogron bez pestek
      • 2 małe gałązki rozmarynu
        • 1/2 czerwonej cebuli
          • 1 łyżką miodu
            • 4 kromki bagietki 
              • garść rukoli
                • 2 łyżki orzechów włoskich 
                  • oliwa z oliwek
                    • sól, płatki chilli

                      Jak przygotować pieczoną burratę z winogronami:

                      W brytfance ułóż winogrona, rozmaryn, cebulę krojona w piórkach, polej całość oliwą z oliwek i dopraw solą. Piecz w 180 st. C ok 8 do 10 minut. Następnie dodaj burraty albo mozzarellę i piecz ok. 5 minut.

                      Wyjmij z piekarnika, dopraw płatkami chilli i serwuj na grzankach z listkami rukoli i orzechami włoskimi. 

                      Granola orzechowa z jogurtem, palonym masłem i pieczonymi winogronami

                      Składniki na granolę orzechową z jogurtem, palonym masłem i pieczonymi winogronami

                      • 1 szklanka płatków owsianych górskich 
                        • 2 łyżki prażonych orzechów laskowych
                          • 2 łyżki prażonych migdałów
                            • 1 łyżka prażonych i solonych pistacji
                              • pół łyżeczki cynamonu w proszku
                                • szczypta soli
                                  • 2 łyżki miodu
                                    • 4 łyżki winogrona bez pestek (czerwony i zielony)
                                      • 1 jogurt grecki
                                        • 40 g masła 
                                          • kilka liści szałwii

                                            Jak przygotować granolę orzechową z jogurtem, palonym masłem i pieczonymi winogronami:

                                            Część winogron włóż do brytfanki i piecz w 180 st. C przez ok 10-12 min. Płatki owsiane praż na suchej patelni kilka minut regularnie mieszając. Przełóż do miski i dodaj posiekane orzechy (laskowe, migdały i pistacje). Dodaj cynamon, szczyptę soli i wymieszaj całość z podgrzanym miodem. Odstaw do ostygnięcia.

                                            Masło podgrzej w rondelku i gotuj na wolnym ogniu, aż nabierze brązowego koloru i przyjemnego zapachu prażonych orzechów. Parę minut przed końcem gotowania dodaj liście szałwii i czekaj, aż staną się chrupkie. Wyciągnij je z rondelka i odsącz na papierowym ręczniku.  

                                            W miskach włóż kilka łyżek jogurtu, posyp granolę, dodaj upieczone i surowe winogrona. Polej masłem palonym i dodaj chipsy z szałwii. 

                                            Zapiekany camembert z piklowanymi winogronami

                                            Składniki na zapiekany camembert z piklowanymi winogronami

                                            • 1 camembert
                                              • 4 łyżki winogrona bez pestek (czerwony)
                                                • 50 ml octu jabłkowego
                                                  • 50 ml woda
                                                    • łyżka soli
                                                      • łyżka cukru
                                                        • kawałek anyżu gwiazdkowego
                                                          • kilka nasion kopru włoskiego
                                                            • 2 świeże figi
                                                              • 2 małe gałązki rozmarynu
                                                                • łyżka prażonych orzeszków pinii
                                                                  • łyżka syropu klonowego
                                                                    • płatki soli
                                                                      • kilka kromek bagietki

                                                                        Jak przygotować zapiekany camembert z piklowanymi winogronami:

                                                                        Camembert wyjmij z pudełka drewnianego i zdejmij folię. Włóż z powrotem ser do pudełka z gałązką rozmarynu i zawiń w folii aluminiowej. Piecz ok. 20 min w piekarniku rozgrzanego do 180 st. C.

                                                                        W tym czasie w rondelku wymieszaj ocet z wodą, solą i cukrem i gotuj, aż sól i cukier się rozpuszczą. Dodaj przyprawy oraz winogrona i odstaw na 15 min. Figi pokrój w ćwiartki. Jeśli figa będzie za duża, pokrój w ósemki.

                                                                        Wyciągnij camembert z piekarnika i ostrożnie zdejmij folię aluminiową. Wyjmij górną część opakowania i ułóż łyżkę piklowanych winogron, kawałki figi i posyp prażonymi orzeszkami pinii. Udekoruj świeżą gałązkę rozmarynu i całość polej syropem klonowym. Posyp jeszcze płatkami soli. Serwuj od razu z kromkami bagietki. 

                                                                        Winogrona w czekoladzie

                                                                        Składniki na winogrona w czekoladzie:

                                                                        1 mała kiść czerwonego winogrona bez pestek

                                                                        1 mała kiść zielonego winogrona bez pestek

                                                                        100 g gorzkiej czekolady 70%

                                                                        100 g białej czekolady

                                                                        100 g mlecznej czekolady

                                                                        Jak przygotować winogrona w czekoladzie:

                                                                        Podziel kiści czerwonych i zielonych winogron na mniejsze kawałki i włóż do zamrażalnika na 30 min.  3 czekolady rozpuść osobno w kąpieli wodnej. 

                                                                        Wyjmij zamrożone winogrona i dobrze je osusz. Polej mniejsze kawałki ulubioną czekoladą i ułóż na papier do pieczenia. Odstaw do ostygnięcia, a następnie z powrotem do zamrażalnika lub lodówki na 10-15 min. Serwuj prosto z lodówki!

                                                                        Zobacz także:

                                                                        Autor: Luiza Bebłot

                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości