Przepisy kulinarne

Winogronowa kuchnia Davida Gaboriauda

Przepisy kulinarne

Autor:
Luiza
Bebłot
Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVNDavid Gaboriaud

Jak możemy wykorzystać winogrona w kuchni? Kilka sposobów zdradza David Gaboriaud. Zobacz, jak przyrządza pieczoną burratę z winogronami, granolę orzechowa z jogurtem, palonym masłem i pieczonymi winogronami, zapiekanego camemberta z piklowanymi winogronami oraz winogrona w czekoladzie. Wypróbuj niezwykłe przepisy szefa kuchni.

Pieczona burrata z winogronami 

Składniki na pieczoną burratę z winogronami:

  • 2 burraty
  • 4 łyżki czerwonych winogron bez pestek
  • 2 małe gałązki rozmarynu
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżką miodu
  • 4 kromki bagietki 
  • garść rukoli
  • 2 łyżki orzechów włoskich 
  • oliwa z oliwek
  • sól, płatki chilli

Jak przygotować pieczoną burratę z winogronami:

W brytfance ułóż winogrona, rozmaryn, cebulę krojona w piórkach, polej całość oliwą z oliwek i dopraw solą. Piecz w 180 st. C ok 8 do 10 minut. Następnie dodaj burraty albo mozzarellę i piecz ok. 5 minut.

Wyjmij z piekarnika, dopraw płatkami chilli i serwuj na grzankach z listkami rukoli i orzechami włoskimi. 

Granola orzechowa z jogurtem, palonym masłem i pieczonymi winogronami

Składniki na granolę orzechową z jogurtem, palonym masłem i pieczonymi winogronami

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich 
  • 2 łyżki prażonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki prażonych migdałów
  • 1 łyżka prażonych i solonych pistacji
  • pół łyżeczki cynamonu w proszku
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki winogrona bez pestek (czerwony i zielony)
  • 1 jogurt grecki
  • 40 g masła 
  • kilka liści szałwii

Jak przygotować granolę orzechową z jogurtem, palonym masłem i pieczonymi winogronami:

Część winogron włóż do brytfanki i piecz w 180 st. C przez ok 10-12 min. Płatki owsiane praż na suchej patelni kilka minut regularnie mieszając. Przełóż do miski i dodaj posiekane orzechy (laskowe, migdały i pistacje). Dodaj cynamon, szczyptę soli i wymieszaj całość z podgrzanym miodem. Odstaw do ostygnięcia.

Masło podgrzej w rondelku i gotuj na wolnym ogniu, aż nabierze brązowego koloru i przyjemnego zapachu prażonych orzechów. Parę minut przed końcem gotowania dodaj liście szałwii i czekaj, aż staną się chrupkie. Wyciągnij je z rondelka i odsącz na papierowym ręczniku.  

W miskach włóż kilka łyżek jogurtu, posyp granolę, dodaj upieczone i surowe winogrona. Polej masłem palonym i dodaj chipsy z szałwii. 

Zapiekany camembert z piklowanymi winogronami

Składniki na zapiekany camembert z piklowanymi winogronami

  • 1 camembert
  • 4 łyżki winogrona bez pestek (czerwony)
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 50 ml woda
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • kawałek anyżu gwiazdkowego
  • kilka nasion kopru włoskiego
  • 2 świeże figi
  • 2 małe gałązki rozmarynu
  • łyżka prażonych orzeszków pinii
  • łyżka syropu klonowego
  • płatki soli
  • kilka kromek bagietki

Jak przygotować zapiekany camembert z piklowanymi winogronami:

Camembert wyjmij z pudełka drewnianego i zdejmij folię. Włóż z powrotem ser do pudełka z gałązką rozmarynu i zawiń w folii aluminiowej. Piecz ok. 20 min w piekarniku rozgrzanego do 180 st. C.

W tym czasie w rondelku wymieszaj ocet z wodą, solą i cukrem i gotuj, aż sól i cukier się rozpuszczą. Dodaj przyprawy oraz winogrona i odstaw na 15 min. Figi pokrój w ćwiartki. Jeśli figa będzie za duża, pokrój w ósemki.

Wyciągnij camembert z piekarnika i ostrożnie zdejmij folię aluminiową. Wyjmij górną część opakowania i ułóż łyżkę piklowanych winogron, kawałki figi i posyp prażonymi orzeszkami pinii. Udekoruj świeżą gałązkę rozmarynu i całość polej syropem klonowym. Posyp jeszcze płatkami soli. Serwuj od razu z kromkami bagietki. 

Winogrona w czekoladzie

Składniki na winogrona w czekoladzie:

1 mała kiść czerwonego winogrona bez pestek

1 mała kiść zielonego winogrona bez pestek

100 g gorzkiej czekolady 70%

100 g białej czekolady

100 g mlecznej czekolady

Jak przygotować winogrona w czekoladzie:

Podziel kiści czerwonych i zielonych winogron na mniejsze kawałki i włóż do zamrażalnika na 30 min.  3 czekolady rozpuść osobno w kąpieli wodnej. 

Wyjmij zamrożone winogrona i dobrze je osusz. Polej mniejsze kawałki ulubioną czekoladą i ułóż na papier do pieczenia. Odstaw do ostygnięcia, a następnie z powrotem do zamrażalnika lub lodówki na 10-15 min. Serwuj prosto z lodówki!

Zobacz także:

Autor:Luiza Bebłot

David Gaboriaud

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości