Jabłka, gruszki i śliwki. David Gaboriaud serwuje niebanalne dania

David Gaboriaud
David Gaboriaud
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Sezon na jesienne owoce w pełni. Poznaj przepisy na Tarte Tatin z lodami, gruszkę w syropie kawowym, francuskie tosty ze śliwką oraz cobbler z owocami.

Tarte Tatin podane z lodami waniliowymi i słonym karmelem

Składniki na Tarte Tatin:

  • 1 kg jabłek szara reneta
  • 100 g cukru
  • 20 g masła
  • ciasto francuskie

Składniki na karmel:

  • 100 g cukru
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 20 g masła
  • szczypta soli

Jak przygotować Tarte Tatin?

  1. Jabłka obierz i posmaruj cytryną. Pokrój w ćwiartki. Usuń gniazda nasienne.
  2. Na zimną patelnię wsyp cukier. Podgrzej na średnim ogniu, aż cukier zacznie brązowieć. Cały czas pilnuj, ale nie dotykaj cukru.
  3. Kiedy karmel nabierze mocno bursztynowego koloru, dodaj masło i wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia i ułóż ćwiartki jabłek obok siebie. Następnie połóż z powrotem patelnię na średnim ogniu i gotuj kilka minut, aż jabłka się skarmelizują. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia.
  4. Rozwałkuj ciasto na okrągły placek, ciut większy od średnicy patelni. Połóż na jabłkach i szczelnie zawiń brzegi. Nożykiem zrób małą dziurkę pośrodku ciasta. Piecz w rozgrzanym do 180 st. piekarniku (góra/dół) ok. 25-30 minut lub do momentu, gdy ciasto się zarumieni.
  5. Zrób słony karmel: na suchej i zimnej patelni włóż cukier. Gotuj na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Dodaj masła i wymieszaj. Wlej śmietanki, wymieszaj i dalej gotuj na wolnym ogniu. Na koniec dodaj Bourbon i szczyptę soli, wymieszaj. Przelej karmel do miski.
  6. Wyciągnij tartę z piekarnika. Weź większy od patelni talerz, przyłóż do tarty i szybkim i sprawnym ruchem odwróć. Serwuj z lodami waniliowymi i całość polej słonym karmelem.

Gruszka gotowana w syropie kawowym, podana z jogurtem i dukkah

Składniki na gruszki w syropie kawowym:

  • 2 gruszki identycznej wielkości
  • podwójne espresso
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 l wody
  • 3 szt. kardamonu
  • jogurt grecki

Składniki na dukkah:

  • pół szklanki orzechów laskowych
  • pół szklanki pistacji
  • pół szklanki migdałów bez skórki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 2 łyżki sezamu
  • 1-2 łyżki miodu
  • skórki pomarańczy

Jak przygotować gruszki w syropie?

  • Gruszki obierz i pokrój wzdłuż na 4 części. Usuń gniazd nasiennych. Doppio wymieszaj z wodą, kardamonem i cukrem w garnku. Zagotuj i włóż gruszki. Następnie gotuj ok. 20 min lub do miękkości. Uważaj, aby gruszki się nie rozpadały. Po ugotowaniu wyciągnij gruszki, przefiltruj pozostały płyn i zredukuj w małym rondelku, aż się zrobi syrop.
  • W międzyczasie praż razem orzechy, pistacje i migdały w piekarniku kilka minut. Po tym czasie wyciągnij orzechy z piekarnika i posiekaj je nożem. Wymieszaj z miodem i przyprawami i chwilę jeszcze podgrzej w piekarniku. Wyciągnij i wymieszaj z sezamem i skórkami pomarańczy.
  • Gruszki serwuj z jogurtem i posyp dukkah.

Tosty francuskie ze śliwkami, ricottą, pistacjami i jeżynami

Składniki na tosty francuskie ze śliwkami:

  • 4 kromki chałki
  • 2 szklanki napoju owsianego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki ricotty
  • garść śliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki jeżyny
  • 2 łyżki pistacje solone prażone
  • świeża mięta
  • masło klarowane

Jak przygotować tosty francuskie?

  1. Śliwki pokrój w ćwiartki i podsmaż delikatnie na patelni na maśle klarowanym. Dodaj łyżkę miodu i obtocz śliwki w miodzie. Wyjmij śliwki z patelni i odstaw.
  2. Kromki chałki namocz w napoju owsianego wymieszane z ubitymi jajkami. Podsmaż na maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor. Jeżyny pokrój wzdłuż na pół a pistacje posiekaj. Listki mięty zwiń w ruloniki i posiekaj.
  3. Tosty francuskie ułóż na talerzu, dodaj łyżkę ricotty i posyp kawałkami śliwki. Dodaj jeżyny i posyp pistacjami oraz listkami mięty. Polej pozostałej łyżkę miodu.

Cobbler z owocami

Składniki na cobbler z owocami

  • 3 jabłka
  • 2 gruszki
  • garść świeżych śliwek
  • 3 cm kawałka świeżego imbiru
  • laska wanilii
  • łyżka cukru trzcinowego

Składniki na cobbler:

  • 50 g orzechów laskowych mielonych
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 100 g zimnego masła
  • płaska łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jak przygotować na cobbler z owocami:

  1. Owoce obierz lub zostaw ze skórą - jak lubisz. Pokrój je na małe kawałki. Wymieszaj i przełóż do foremki żaroodpornej. Dodaj laskę wanilii i zetrzyj imbir. Włóż owoce do rozgrzanego piekarnika w 180 st. C i piecz przez 10 min. góra/dół.
  2. Orzechy mielone wymieszaj z mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w kostkę i uformuj kruszonkę. Dodaj kilka łyżek wody.
  3. Wyjmij foremkę z owocami z piekarnika. Umieść kawałki ciasta nad owocami i włóż z powrotem do piekarnika na około 20-25 min lub na złoty kolor.
  4. Wyciągnij cobbler z piekarnika, serwuj od razu, możesz posypać cukrem pudrem lub podawać z lodami waniliowymi albo kwaśną śmietaną.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

podziel się:

Pozostałe wiadomości