Tarte Tatin podane z lodami waniliowymi i słonym karmelem
Składniki na Tarte Tatin:
- 1 kg jabłek szara reneta
- 100 g cukru
- 20 g masła
- ciasto francuskie
Składniki na karmel:
- 100 g cukru
- 150 ml śmietanki 30%
- 20 g masła
- szczypta soli
Jak przygotować Tarte Tatin?
- Jabłka obierz i posmaruj cytryną. Pokrój w ćwiartki. Usuń gniazda nasienne.
- Na zimną patelnię wsyp cukier. Podgrzej na średnim ogniu, aż cukier zacznie brązowieć. Cały czas pilnuj, ale nie dotykaj cukru.
- Kiedy karmel nabierze mocno bursztynowego koloru, dodaj masło i wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia i ułóż ćwiartki jabłek obok siebie. Następnie połóż z powrotem patelnię na średnim ogniu i gotuj kilka minut, aż jabłka się skarmelizują. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia.
- Rozwałkuj ciasto na okrągły placek, ciut większy od średnicy patelni. Połóż na jabłkach i szczelnie zawiń brzegi. Nożykiem zrób małą dziurkę pośrodku ciasta. Piecz w rozgrzanym do 180 st. piekarniku (góra/dół) ok. 25-30 minut lub do momentu, gdy ciasto się zarumieni.
- Zrób słony karmel: na suchej i zimnej patelni włóż cukier. Gotuj na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Dodaj masła i wymieszaj. Wlej śmietanki, wymieszaj i dalej gotuj na wolnym ogniu. Na koniec dodaj Bourbon i szczyptę soli, wymieszaj. Przelej karmel do miski.
- Wyciągnij tartę z piekarnika. Weź większy od patelni talerz, przyłóż do tarty i szybkim i sprawnym ruchem odwróć. Serwuj z lodami waniliowymi i całość polej słonym karmelem.
Gruszka gotowana w syropie kawowym, podana z jogurtem i dukkah
Składniki na gruszki w syropie kawowym:
- 2 gruszki identycznej wielkości
- podwójne espresso
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 l wody
- 3 szt. kardamonu
- jogurt grecki
Składniki na dukkah:
- pół szklanki orzechów laskowych
- pół szklanki pistacji
- pół szklanki migdałów bez skórki
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu
- 2 łyżki sezamu
- 1-2 łyżki miodu
- skórki pomarańczy
Jak przygotować gruszki w syropie?
- Gruszki obierz i pokrój wzdłuż na 4 części. Usuń gniazd nasiennych. Doppio wymieszaj z wodą, kardamonem i cukrem w garnku. Zagotuj i włóż gruszki. Następnie gotuj ok. 20 min lub do miękkości. Uważaj, aby gruszki się nie rozpadały. Po ugotowaniu wyciągnij gruszki, przefiltruj pozostały płyn i zredukuj w małym rondelku, aż się zrobi syrop.
- W międzyczasie praż razem orzechy, pistacje i migdały w piekarniku kilka minut. Po tym czasie wyciągnij orzechy z piekarnika i posiekaj je nożem. Wymieszaj z miodem i przyprawami i chwilę jeszcze podgrzej w piekarniku. Wyciągnij i wymieszaj z sezamem i skórkami pomarańczy.
- Gruszki serwuj z jogurtem i posyp dukkah.
Tosty francuskie ze śliwkami, ricottą, pistacjami i jeżynami
Składniki na tosty francuskie ze śliwkami:
- 4 kromki chałki
- 2 szklanki napoju owsianego
- 2 jajka
- 4 łyżki ricotty
- garść śliwek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki jeżyny
- 2 łyżki pistacje solone prażone
- świeża mięta
- masło klarowane
Jak przygotować tosty francuskie?
- Śliwki pokrój w ćwiartki i podsmaż delikatnie na patelni na maśle klarowanym. Dodaj łyżkę miodu i obtocz śliwki w miodzie. Wyjmij śliwki z patelni i odstaw.
- Kromki chałki namocz w napoju owsianego wymieszane z ubitymi jajkami. Podsmaż na maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor. Jeżyny pokrój wzdłuż na pół a pistacje posiekaj. Listki mięty zwiń w ruloniki i posiekaj.
- Tosty francuskie ułóż na talerzu, dodaj łyżkę ricotty i posyp kawałkami śliwki. Dodaj jeżyny i posyp pistacjami oraz listkami mięty. Polej pozostałej łyżkę miodu.
Cobbler z owocami
Składniki na cobbler z owocami
- 3 jabłka
- 2 gruszki
- garść świeżych śliwek
- 3 cm kawałka świeżego imbiru
- laska wanilii
- łyżka cukru trzcinowego
Składniki na cobbler:
- 50 g orzechów laskowych mielonych
- 100 g mąki orkiszowej
- 50 g cukru trzcinowego
- 100 g zimnego masła
- płaska łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jak przygotować na cobbler z owocami:
- Owoce obierz lub zostaw ze skórą - jak lubisz. Pokrój je na małe kawałki. Wymieszaj i przełóż do foremki żaroodpornej. Dodaj laskę wanilii i zetrzyj imbir. Włóż owoce do rozgrzanego piekarnika w 180 st. C i piecz przez 10 min. góra/dół.
- Orzechy mielone wymieszaj z mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w kostkę i uformuj kruszonkę. Dodaj kilka łyżek wody.
- Wyjmij foremkę z owocami z piekarnika. Umieść kawałki ciasta nad owocami i włóż z powrotem do piekarnika na około 20-25 min lub na złoty kolor.
- Wyciągnij cobbler z piekarnika, serwuj od razu, możesz posypać cukrem pudrem lub podawać z lodami waniliowymi albo kwaśną śmietaną.
Zobacz także:
- Jesienny deser - jabłka pieczone z cynamonem. Sprawdź przepis
- Co można zrobić z pigwy? Poznaj pomysły na jej wykorzystanie
- Resztki z rosołu - przepisy na placki warzywne, muffiny, pastę do kanapek. Co jeszcze można przygotować?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: David Gaboriaud
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: