Arabska kuchnia to termin obejmujący dania pochodzące z wszystkich krajów arabskich, nie tylko, jak wielu mylnie twierdzi, Arabii Saudyjskiej. Każdy kraj i region charakteryzuje się zaś swoim unikatowym stylem. Przykładowo potrawy popularne w krajach bliskowschodnich (np. w Syrii, Iraku czy Jordanii) bazują głównie na baraninie i jagnięcinie. Kuchnia krajów śródziemnomorskich (takich jak Liban, Tunezja czy Maroko) to przede wszystkim ryby i owoce morza. Jakie arabskie smaki łączą wszystkie regiony? Niewątpliwie liczne warzywa – głównie pomidory, papryka czerwona, bakłażan i cukinia, owoce m.in. cytrusy, granaty i figi, a także rośliny strączkowe, przede wszystkim ciecierzyca i soczewica. Kuchnia arabska to też unikatowe, orientalne przyprawy arabskie: kumin, kardamon, tymianek, cynamon i czerwona papryka.
Zdrowa dieta
Jedzenie arabskie i jego historia
Prawdopodobnie żadna kuchnia na świecie nie ma tak bogatej historii jak kuchnia arabska, która kształtowała się przez wiele wieków. Stanowi ona połączenie tradycji i kultury włączanych kolejno do kalifatu arabsko-muzułmańskiego krajów. Najstarszą książkę kucharską, napisaną w języku arabskim, datuje się na 703 rok n.e. Już w niej zawarte są informacje na temat przeplatających się tradycji kulinarnych wielu różnych państw.
Egipcjanie wnieśli do kuchni arabskiej fasolę, Syryjczycy oliwę z oliwek, a Libańczycy orzechy. Arabowie od wieków byli jednak ludem kupców i handlarzy, a ich obecność w pobliżu najważniejszych szlaków handlowych miała niemały wpływ na obecny wygląd ich kuchni i to, jak smakują współczesne potrawy arabskie. Przykładowo Armeńczycy, z którymi handlowali Arabowie, wnieśli do ich kuchni kaszę bulgur, Persowie ryż z warzywami, a Kurdowie figi.
Tradycyjne dania arabskie - co warto spróbować?
Prawdziwa restauracja arabska to nie knajpka serwująca kebab z frytkami. Dobre miejsce do spróbowania tradycyjnych dań Arabów poznasz po bogatym i różnorodnym menu. Co więcej, najpopularniejsze arabskie przepisy nie ograniczają się jedynie do dań mięsnych. Także wegetarianie i pescatarianie znajdą wśród nich coś dla siebie. Arabowie słyną z zdrowych, obfitych i bogatych w składniki potraw. Kochają łączyć mięsa z dużą ilością warzyw, a kasze i ryż z roślinami strączkowymi. Nie szczędzą też oliwy z oliwek oraz aromatycznych ziół i przypraw. Jakie arabskie jedzenie najlepiej oddaje charakter tradycji kulinarnych ludów arabskich?
Tabbouleh to tradycyjna sałatka arabska z kuskusu i świeżych warzyw (zielonego ogórka, papryki i pomidorów). Wyrazistego smaku i aromatu dodaje jej sok z cytryny oraz drobno posiekane liście natki pietruszki i mięty. Kuskus można zamienić, wedle uznania, na bulgur lub kaszę perłową. Taka lekka i zdrowa arabska sałatka sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub jako jednodaniowy lunch.
Shorabit Addas to zupa arabska z soczewicy czerwonej, ziemniaków i marchewki. Można podać ją w wersji płynnej lub zmiksować blenderem, aby powstała zupa krem. Zupę doprawia się sokiem z cytryny i dużą ilością kuminu, a podaje wraz z białym pieczywem. Arabska zupa z soczewicy popularna jest przede wszystkim w Syrii, Libanie i Arabii Saudyjskiej, ale także niearabskich krajach, takich jak Turcja czy Gruzja.
Basbousa to najpopularniejsze ciasto arabskie. Podobnie, jak wszystkie inne arabskie słodycze, basbousa jest bardzo słodka. Z kaszy manny wymieszanej z cynamonem, kokosem i cukrem waniliowym formuje się placek, który następnie polewa się słodkim syropem z cukru i cytryny. Taki słodki arabski placek popularny jest przede wszystkim w Egipcie i Maroko.
Khobez to element łączący kuchnię wszystkich arabskich krajów. Jego bardziej znana Polakom nazwa to pita, czyli chleb arabski. Przepis na niego jest niezwykle prosty. Powstaje z mieszanki mąki, drożdży, soli i wody. Jego sekretem jest zaś oliwa z oliwek. Pieczywo arabskie podaje się jako dodatek do większości dań – zup, sałatek i kaszy.
Kuchnia arabska – przepisy na dania mięsne
Choć tradycyjna kuchnia krajów arabskich bogata jest w dania jarskie, na świecie największą popularność zdobyły arabskie dania z mięsem. Ze względu na religię muzułmańską większość Arabów nie jada wieprzowiny (jako, że jest ona uważana za mięso nieczyste). Najpopularniejszym rodzajem mięsa wśród Arabów jest baranina i jagnięcina, które stanowią podstawę wielu tradycyjnych dań. Przykładowo meszui, czyli polewany masłem, pieczony na rożnie baran, to narodowe danie większości krajów arabskich. Z baraniny przygotowuje się także szorbę - zupę z suszonymi morelami, pomidorami, czerwoną papryką i makaronem.
Przepisy kuchni arabskiej orientalnej obejmują również drób i wołowinę. W Europie najpopularniejszym arabską potrawą jest shoarma, czyli odpowiednio doprawione kawałki mięsa jagnięcego, drobiowego, koziego lub wołowego. Do potrawy podaje się placek arabski pita oraz sałatkę warzywną.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Chłodnik z arbuza z serem feta i miętą - prosty przepis
- Ranking najpopularniejszych ciastek na świecie. Na liście znalazły się polskie wypieki
- Dzień Kebaba - najpyszniejsze przepisy i trochę ciekawostek
Autor: Adrian Adamski
Źródło zdjęcia głównego: Alejandro Domingo/EyeEm/Getty Images