Tradycyjne dania arabskie wyróżniają się mnogością barw, smaków i aromatów. Jakie są tradycyjne przysmaki kuchni arabskiej?
Hummus to danie, które w ostatnich latach coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Ta pasta z ciecierzycy i sezamu jest doskonałą propozycją na szybką przekąskę. Z czym jeść hummus, jeśli mamy niewiele czasu na przygotowanie lunchu?
W kuchni Dzień Dobry TVN uczestniczka trzeciej edycji MasterChef Samar Khanafer przygotowała manouche (w arabskiej transkrypcji man2ouche; czyt. „manaisz”). Jest to ciasto przypominające pizzę z dodatkiem za’ataru, sera halloumi (jebneh) lub keshku. W Libanie manouche jada się głownie na śniadanie i w porze obiadowej.
Samar Khanafer, uczestniczka programu Masterchef, oraz Anna Starmach, jurorka programu, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały przysmaki kuchni arabskiej: serniczki z baklavą, tartę z pomidorami i bakłażanami, libańską zupę z okry na baraninie, nadziewane bakłażany w pomidorach oraz baklavę. Lubicie takie smaki?