Smak orientu: manouche

W kuchni Dzień Dobry TVN uczestniczka trzeciej edycji MasterChef Samar Khanafer przygotowała manouche (w arabskiej transkrypcji man2ouche; czyt. „manaisz”). Jest to ciasto przypominające pizzę z dodatkiem za’ataru, sera halloumi (jebneh) lub keshku. W Libanie manouche jada się głownie na śniadanie i w porze obiadowej.

Manouche

Ciasto podstawowe

Składniki:

1 saszetka suchych drożdży

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

420 g mąki pszennej

225 ml wody

175 ml mleka

Przygotowanie:

Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodając pod koniec 2-3 łyżki mąki, aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 10 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na jednolite, odchodzące od ręki ciasto, które odstawiamy na kolejne 2-4 godz.

Z ciasta robimy małe kuleczki (od 7 do 9 szt.), które zostawiamy na 30 min. na delikatnie posypanej mąką stolnicy. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i nakładamy wybrane dodatki. Pieczemy w 240 st. C przez ok. 8 min.

Mne2ich Za'atar

Składniki:

2 kulki ciasta podstawowego

4 duże łyżki za'ataru

4 duże łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Za'atar mieszamy z oliwą z oliwek na jednolitą i gęstą masę. Ciasto rozwałkowujemy i nakładamy mieszankę za'ataru. Pieczemy w nagrzanym do 240 st. C piekarniku przez ok. 6 min. aż ciasto będzie miało rumiane brzegi.

Mne2ich Jibne

2 kulki ciasta podstawowego

4 łyżek startego sera akkawi i halloumi

Przygotowanie:

Ciasto rozwałkowujemy i nakładamy mieszankę serów. Pieczemy w nagrzanym do 240 st. C piekarniku przez ok. 6 min. aż ciasto będzie miało rumiane brzegi.

Mne2ich Keshek

Składniki:

2 kulki ciasta podstawowego

2-3 łyżki keshku

1 duży, dojrzały pomidor

1 mała cebula

1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pomidor obieramy ze skóry, drobno kroimy w kostkę i solimy. Cebulę obieramy i też kroimy w drobną kostkę. Warzywa mieszamy z oliwą z oliwek oraz keshkiem. Ciasto rozwałkowujemy i nakładamy mieszankę. Pieczemy w nagrzanym do 240 st. C piekarniku przez ok. 6 min. aż ciasto będzie miało rumiane brzegi.

Lahmabajin

Składniki:

5 kulek ciasta podstawowego

45 g mielonej wołowiny (lub jagnięciny)

1 duży pomidor

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

1 pęczek natki pietruszki

1/2 pęczka świeżej mięty

1 łyżka 7 przypraw arabskich

1 łyżka ostrej papryki

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka soli

2 cytryny

Przygotowanie:

Pomidor obieramy ze skóry, drobno kroimy w kostkę i solimy. Cebulę obieramy i też kroimy w drobną kostkę. Po 10 min. odlewamy sok z pomidorów. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Natkę pietruszki i miętę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy wraz z mięsem i przyprawiam na jednolitą delikatnie rzadszą masę. Ciasto rozwałkowujemy i nakładamy mięso.

Pieczemy w nagrzanym do 240 st. C piekarniku przez ok. 10 min. aż ciasto będzie miało rumiane brzegi, a mięso będzie upieczone. Podajemy ciepłe, delikatnie skropione sokiem z cytryny.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana