W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Samar Khanafer. Zaprezentowała nam swoje przepisy na dania faszerowane.
Kuchenne wariacje na temat śliwek zaproponowała nam dziś, w Dzień Dobry TVN, Samar Khanafer, blogerka kulinarna i finalistka III edycji MasterChefa. Poznajcie jej przepisy na gulasz jagnięcy ze śliwką, konfiturę ze śliwek, brownie ze śliwką i śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościmy Samar Khanafer, którą znamy z programu "Masterchef". Samar przygotowała chrupiące i pachnące gofry, ale nie tylko na słodko. Gofry w wersji wytrawnej? Czemu nie :) Wyobrażacie sobie wakacje bez gofrów? My nie!
Dziś Międzynarodowy Dzień Seksu. Z tej okazji Samar Khanafer w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała afrodyzjaki. Na naszym stole pojawiły się takie smakołyki jak: bruschetta z bobem, risotto ze szparagami i krewetkami, a na deser mus czekoladowym z rabarbarem i kardamonem. Lubicie?
W naszej kuchni Samar Khanafer - finalistka MasterChefa przedstawiła nam kilka przepisów na karnawałowe przekąski w orientalnym stylu. Smacznego!
Samar Khanafer, uczestniczka 3. edycji programu MasterChef, której umiejętności kulinarne docenił Gordon Ramsay oraz Michel Roux, radzi w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować przetwory bez dodatku cukru. Skorzystajcie z jej przepisów na: konfiturę ze śliwek, libańskie pikle, marynowane cytryny i domowy ketchup. Skorzystajcie z jej przepisów!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN coś dla tych, którzy nie przepadają za serem i szynką na kanapce. Samar Khanafer pokazała, jak szybko zrobić pyszne pasty do pieczywa. Przygotowała: kokosowy krem z białej czekolady, pate z kurzej wątróbki, pastę z ciecierzycy i wędzonego łososia, pastę rybną i pastę jajeczną z awokado. Skorzystajcie z jej przepisów!
Niedługo w warzywniakach pojawią się świeże zioła, które warto wykorzystać do codziennego gotowania. Jak? Wie to Samar Khanafer, która postanowiła podzielić się bezcennymi informacjami w kuchni Dzień Dobry TVN. Oto jej przepisy na: croissanty, ziołowe pesto (harissa), łososia, ziemniaki po libańsku, surówkę ze świeżego kalafiora i wytrawne brownie.
W kuchni Dzień Dobry TVN Samar Khanafer wyjawiła swoje sposoby na smaczne ciasto drożdżowe. Dowiedzieliśmy się również, jak prawidłowo przygotować zaczyn.
Ostatnio najbardziej znaną pływalnią w Polsce jest basen w Koszalinie. A to za sprawą zdjęcia ukazującego muzułmankę, która weszła do wody w burkini - stroju kąpielowym obowiązującym w jej kulturze. Foto wywołało burzę w internecie. Przeważały negatywne komentarze. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy: religioznawcę dr hab. Katarzynę Górak-Sosnowską i pół-Polkę i pół-Libankę Samar Khanafer, by zapytać o muzułmańskie stroje kąpielowe i zasady obowiązujące na basenach w krajach muzułmańskich.
W kuchni Dzień Dobry TVN uczestniczka trzeciej edycji MasterChef Samar Khanafer przygotowała manouche (w arabskiej transkrypcji man2ouche; czyt. „manaisz”). Jest to ciasto przypominające pizzę z dodatkiem za’ataru, sera halloumi (jebneh) lub keshku. W Libanie manouche jada się głownie na śniadanie i w porze obiadowej.