Pasty na kanapki: z łososiem, jajeczna i pate

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN coś dla tych, którzy nie przepadają za serem i szynką na kanapce. Samar Khanafer pokazała, jak szybko zrobić pyszne pasty do pieczywa. Przygotowała: kokosowy krem z białej czekolady, pate z kurzej wątróbki, pastę z ciecierzycy i wędzonego łososia, pastę rybną i pastę jajeczną z awokado. Skorzystajcie z jej przepisów!

Pasta jajeczna z awokado

Składniki:

4 jajka ugotowane na twardo

1 dojrzałe awokado (bardzo miękkie)

Sól i pieprz do smaku

Do podania: pieczywo, szczypiorek, kolendra, pomidorki cherry

Przygotowanie:

Jajko kroimy w drobną kostkę, awokado rozgniatamy widelcem na gładką pastę.

Następnie łączymy składniki, doprawiamy solą i pieprzem.

Zioła drobno kroimy.

Pieczywo smarujemy pastą, następnie posypujemy obficie ziołami i układamy pokrojone pomidorki cherry.

Pasta rybna

Składniki:

4 jajka

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

½ czerwonej cebulki

1 czerwona papryka

1 pęczek koperku i szczypiorku

1 ogórek kwaszony

2 łyżki majonezu (lub/i jogurtu naturalnego)

Sól i pieprz do smaku

Do podania: ogórek kwaszony w plasterkach, kiełki

Przygotowanie:

Jajka, cebulkę, paprykę i ogórka kroimy w kostkę.

Zioła drobno siekamy.

Następnie wszystkie składniki łączymy razem z tuńczykiem i majonezem.

Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, smarujemy pieczywo.

Na końcu obficie posypujemy kiełkami i układamy po plasterku ogórka.

Rada: majonez w całości można zastąpić jogurtem naturalnym lub częściowo, aby pasta była lżejsza i zdrowsza.

Pasta z ciecierzycy i wędzonego na zimno łososia

Składniki:

1 puszka ciecierzycy

Sok z 1 cytryny

200 g łososia wędzonego na zimno 

1 pęczek koperku i szczypiorku

1 zielony ogórek

Sól i pieprz do smaku

Woda niegazowana (opcjonalnie)

Do podania: pieczywo, pozostały łosoś, świeże zioła

Przygotowanie:

Ciecierzycę blendujemy wraz z wodą z puszki i solą.

Następnie dodajemy drobno pokrojonego w kostkę łososia (150 g), posiekane zioła i startego ogórka.

Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem, mieszamy i smarujemy pieczywo.

Kanapki przybieramy łososiem i świeżymi ziołami.

Rada: Ciecierzyca podczas blendowania powinna zamienić się w gładką pastę, więc jeśli będzie nadal za gęsta pomimo dodania wody z puszki, dodajcie dodatkowo niewielką ilość wody niegazowanej.

Pate z kurzej wątróbki

Składniki:

25 dag kurzej wątróbki

1 cebula

1 jabłko

2-3 gałązki tymianku

⅓ szklanki octu balsamicznego

Sól i pieprz do smaku

Do podania: pieczywo, kapary, marynowana czerwona cebula*

Przygotowanie:

Wątróbkę czyścimy i moczymy w mleku, po kilku minutach podsmażamy z solą i pieprzem.

Cebulkę kroimy w piórka, jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i wszystko dusimy razem wraz z tymiankiem, podlewając octem balsamicznym aż wszystko będzie miękkie.

Jeszcze ciepłe blendujemy. 

Pieczywo smarujemy pate, następnie układamy kilka kaparów i niewielką ilość marynowanej cebuli.

*Czerwoną cebulę kroimy w piórka następnie delikatnie skrapiamy octem z czerwonego wina i dodajemy szczyptę soli oraz cukru.

Zostawiamy na 10 minut.

Kokosowy krem z białej czekolady

Składniki:

1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego

200 g białej czekolady

50 g masła

¾ szklanki wiórków kokosowych

⅓ szklanki rumu

Przygotowanie:

W garnuszku umieszczamy mleko skondensowane i połamaną czekoladę.

Podgrzewać na małej mocy aż do rozpuszczenia się czekolady, mieszając od czasu do czasu by wszystkie składniki się połączyły.

Następnie masę gotujemy przez ok 5 minut, aż zacznie gęstnieć.

Dodajemy rum, wiórki i gotujemy kolejne 2-3 minuty.

Na koniec dodajemy masło i zdejmujemy z ognia.

Ubijamy całość masy, aby jak najmocniej się napowietrzyła.

Przekładamy do słoiczków do stężenia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości