Pasta jajeczna z awokado
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
1 dojrzałe awokado (bardzo miękkie)
Sól i pieprz do smaku
Do podania: pieczywo, szczypiorek, kolendra, pomidorki cherry
Przygotowanie:
Jajko kroimy w drobną kostkę, awokado rozgniatamy widelcem na gładką pastę.
Następnie łączymy składniki, doprawiamy solą i pieprzem.
Zioła drobno kroimy.
Pieczywo smarujemy pastą, następnie posypujemy obficie ziołami i układamy pokrojone pomidorki cherry.
Pasta rybna
Składniki:
4 jajka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
½ czerwonej cebulki
1 czerwona papryka
1 pęczek koperku i szczypiorku
1 ogórek kwaszony
2 łyżki majonezu (lub/i jogurtu naturalnego)
Sól i pieprz do smaku
Do podania: ogórek kwaszony w plasterkach, kiełki
Przygotowanie:
Jajka, cebulkę, paprykę i ogórka kroimy w kostkę.
Zioła drobno siekamy.
Następnie wszystkie składniki łączymy razem z tuńczykiem i majonezem.
Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, smarujemy pieczywo.
Na końcu obficie posypujemy kiełkami i układamy po plasterku ogórka.
Rada: majonez w całości można zastąpić jogurtem naturalnym lub częściowo, aby pasta była lżejsza i zdrowsza.
Pasta z ciecierzycy i wędzonego na zimno łososia
Składniki:
1 puszka ciecierzycy
Sok z 1 cytryny
200 g łososia wędzonego na zimno
1 pęczek koperku i szczypiorku
1 zielony ogórek
Sól i pieprz do smaku
Woda niegazowana (opcjonalnie)
Do podania: pieczywo, pozostały łosoś, świeże zioła
Przygotowanie:
Ciecierzycę blendujemy wraz z wodą z puszki i solą.
Następnie dodajemy drobno pokrojonego w kostkę łososia (150 g), posiekane zioła i startego ogórka.
Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem, mieszamy i smarujemy pieczywo.
Kanapki przybieramy łososiem i świeżymi ziołami.
Rada: Ciecierzyca podczas blendowania powinna zamienić się w gładką pastę, więc jeśli będzie nadal za gęsta pomimo dodania wody z puszki, dodajcie dodatkowo niewielką ilość wody niegazowanej.
Pate z kurzej wątróbki
Składniki:
25 dag kurzej wątróbki
1 cebula
1 jabłko
2-3 gałązki tymianku
⅓ szklanki octu balsamicznego
Sól i pieprz do smaku
Do podania: pieczywo, kapary, marynowana czerwona cebula*
Przygotowanie:
Wątróbkę czyścimy i moczymy w mleku, po kilku minutach podsmażamy z solą i pieprzem.
Cebulkę kroimy w piórka, jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i wszystko dusimy razem wraz z tymiankiem, podlewając octem balsamicznym aż wszystko będzie miękkie.
Jeszcze ciepłe blendujemy.
Pieczywo smarujemy pate, następnie układamy kilka kaparów i niewielką ilość marynowanej cebuli.
*Czerwoną cebulę kroimy w piórka następnie delikatnie skrapiamy octem z czerwonego wina i dodajemy szczyptę soli oraz cukru.
Zostawiamy na 10 minut.
Kokosowy krem z białej czekolady
Składniki:
1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
200 g białej czekolady
50 g masła
¾ szklanki wiórków kokosowych
⅓ szklanki rumu
Przygotowanie:
W garnuszku umieszczamy mleko skondensowane i połamaną czekoladę.
Podgrzewać na małej mocy aż do rozpuszczenia się czekolady, mieszając od czasu do czasu by wszystkie składniki się połączyły.
Następnie masę gotujemy przez ok 5 minut, aż zacznie gęstnieć.
Dodajemy rum, wiórki i gotujemy kolejne 2-3 minuty.
Na koniec dodajemy masło i zdejmujemy z ognia.
Ubijamy całość masy, aby jak najmocniej się napowietrzyła.
Przekładamy do słoiczków do stężenia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN