Croissanty z za’atarem
Składniki:
1 porcja gotowego ciasta francuskiego
0,5 szklanki za’ataru
1/3 szklanki oliwy z oliwek
Opcjonalnie: ser mozarella
Przygotowanie:
Oliwę z oliwek mieszamy na pastę z za’atarem.
Opcjonalnie ścieramy lub w dowolny sposób rozdrabniamy ser.
Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy na kwadraty o boku 10x10 cm, a następnie każdy kwadrat dzielimy po przekątnej na pół.
W szerszej części nakładamy niewielką ilość pasty z za’atru i oliwy z oliwek oraz opcjonalnie ser i zawijamy robiąc kształtne rogaliki.
Pieczemy aż ciasto się zarumieni.
W tym przepisie zamiast ciasta francuskiego można użyć ciasta drożdżowego lub półkruchego.
Zielona harissa
Składniki:
2 ziaren kuminu i kolendry
1 zielona papryczka jalapenio
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 duży pęczek świeżej kolendry
0,5 pęczku mięty
Sok z połowy cytryny
Sól do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką pastę.
Harissę można przechowywać ok 2 tygodni w lodówce, w szczelnym słoiczku polane obficie oliwą z oliwek.
Ryba w zielonej harissie
Składniki:
40 dk filetu troci, łososia lub innego ulubionego gatunku
1 porcja zielonej harissy z przepisu powyżej
1/3 szklanki orzechów pinii
Przygotowanie:
Filet ryby smarujemy obficie harissą i wstawiamy na ok 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
Na ostatnie 5 min filety posypujemy orzechami piniowymi.
Podajmy gorące.
Ziemniaki po libańsku - bata harra
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 pęczek kolendy
0,5 pęczka mięty
Sól do smaku
Sok z połowy cytryny
Oliwa z oliwek (opcjonalnie)
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w 2 centymetrową kostkę, następnie albo smażymy na głębokim tłuszczu albo pieczemy w piekarniku z niewielką ilością soli i oliwą z oliwek.
Kiedy ziemniaki są już miękkie i złociste wykładamy je na talerz i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Do głębokiego naczynia wyciskamy czosnek, sok z cytryny i dodajemy posiekane zioła.
Wszystko mieszamy z gorącymi ziemniakami.
Doprawiamy do smaku solą.
Surówka ze świeżego kalafiora
Składniki:
1 kalafior
1 granat
1 mała czerwona cebulka
1 marchewka
1/4 główki fioletowej kapusty
1 mały jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy
Sól i pieprz do smaku
1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Kalafiora i kapustę ścieramy na szatkownicy, cebulkę kroimy w kostkę, granat obieramy.
Marchew ścieramy na grubych oczkach.
Wszystkie składniki mieszamy delikatnie soląc.
W osobnym naczyniu łączymy: jogurt, majonez, ocet winny, musztardę, sól i pieprz.
Dressing łączymy z warzywami.
Całość schładzamy w lodówce.
Tuż przed podaniem łączymy z grubo posiekaną natką pietruszki.
Brownie z pistacjami, kardamonem i różą
Brownie
Składniki:
125 g gorzkiej czekolady
Kostka masła
3 jajka
3/4 szkl. cukru
1/4 szkl. mąki
1/2 szkl. obranych pistacji
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy na 205 st. C.
Masło roztapiamy wraz z czekoladą. W misce ubijamy jajka z cukrem i mąką, następnie stopniowo dodajemy ciepłą masę.
Pieczemy 10-12 minut.
Polewa
Składniki:
100 g czekolady min. 60-70%
Kakao
100 ml śmietanki 30%
1/2 łyżeczki kardamonu
50 g masła
1/4 zielonych pistacji
1/4 suszonych płatków róż
Przygotowanie:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy śmietankę, kardamon.
Mieszamy.
Polewamy obficie brownie.
Następnie posypujemy pistacjami oraz pokruszonymi różami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN