Mikołaj Rey odwiedził Ciche Wody, czyli wyjątkowe gospodarstwo w województwie warmińsko-mazurskim. Tam czas płynie wolniej, w rytmie przyrody. Właściciele mają zagrody ze zwierzętami, a także pola, gdzie uprawiają około 115 odmian warzyw. O swojej codzienności na wsi i zielonych roślinach, które mogą wylądować na talerzu, opowiedzieli w Dzień Dobry TVN.
W Dzień Dobry TVN odwiedziliśmy wyjątkowy ogród botaniczny. W Ziołowym Zakątku w Korycinach rośnie ponad 1500 gatunków ziół, a odwiedzający mogą w nim wypocząć z dala od cywilizacji. Sprawdźcie, czym jeszcze zachwyca.
Jak zaparzyć leczniczą herbatę?
Koniec lata to idealny moment, by zaopatrzyć się w zioła, których cenne właściwości zasilić mogą domową apteczkę. Zbierane w sierpniu rośliny nie tylko wspierają leczenie infekcji, doskonale wpływają też na wygląd i kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Napary przygotowywane z suszu działają rozgrzewająco podczas długich, zimowych wieczorów.
Łukasz Skop radzi, jak stworzyć ziołową rabatkę, tak aby móc cieszyć się aromatycznymi roślinami i korzystać z ich dobrodziejstw przez cały sezon. Odpowiedni dobór i ułożenie roślin sprawia, że mikroplantacja stanie się źródłem nie tylko aromatycznych przypraw, ale będzie też cieszyła oko.
Monikę Dygas od dziecka fascynowały stare chaty. Niedawno postanowiła połączyć przyjemne z pożytecznym i w okolicach Starachowic otworzyła prywatny skansen. Co znajdziemy w Chacie Szeptuchy?
Niedługo w warzywniakach pojawią się świeże zioła, które warto wykorzystać do codziennego gotowania. Jak? Wie to Samar Khanafer, która postanowiła podzielić się bezcennymi informacjami w kuchni Dzień Dobry TVN. Oto jej przepisy na: croissanty, ziołowe pesto (harissa), łososia, ziemniaki po libańsku, surówkę ze świeżego kalafiora i wytrawne brownie.