Przysmaki z łąki
Gospodarzami Cichych Wód są Wojciech i Anna Oczkowscy. W ich ekozagrodzie na każdym kroku można znaleźć coś zielonego do zjedzenia. - Tutaj mamy podagrycznik, rośnie wszędzie przy domach. Najfajniejsze są te, które mają jeszcze nalot woskowy, młode liście, które wyrosły - powiedział Wojciech Oczkowski, mieszkaniec Wężówka.
- Jest też bluszczyk kurdybanek. To bardzo fajna roślinka, można ją dodać do sałatek, ziemniaki po krakowsku mamy z kurdybankiem. Jest bardzo dobry na przewód pokarmowy, jest bardzo dobrym antyoksydantem. Dzięki niemu król Jan III Sobieski wygrał bitwę pod Wiedniem. Był okres, gdy panował tyfus, Europa była schorowana i on kazał swoim żołnierzom pić to ziele jako napar - powiedział gospodarz.
Dania z ziołami
Zielone rośliny zebrane na łące świetnie sprawdzą się jako składnik sałatek lub dodatek do mięs czy ryb. Anna Oczkowska przygotowała również pesto. - Mamy tutaj podagrycznik, odrobina mleczu, kurdybanek - wyliczyła gospodyni.
Jak wyglądała uczta ze skarbów znalezionych na polanie i co najbardziej smakowało Mikołajowi Reyowi? Zobacz w materiale wideo. Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak zaparzyć herbatę, by była słodka i aromatyczna? Wystarczy zastosować się do trzech prostych zasad
- Roślinne mleko na wegańskie śniadanie - przepisy Darii Ładochy
- Kuchnia grecka bez mięsa. Zwyciężczyni "MasterChefa" dzieli się kulinarnymi sekretami z podróży
Autor: Justyna Piąsta
Reporter: Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN